Kulturális térként születik újjá a veszprémi gyermekkórház épülete

Kulturális térként születik újjá a veszprémi gyermekkórház épülete

Szabadidőközpontként újul meg az egykori Heim Pál Gyermekkórház épülete Veszprémben. Az átadót 2023 tavaszára tervezik – derült ki az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program sajtótájékoztatóján.

A program a helyi közösségek megerősítését célozza, melynek kiváló helyszíne lesz a város egyik legszebb részén 26 éve elhagyatottan álló épület, amely 10,5 milliárd forintból újul meg 2023 márciusára.

Az épületben különböző mozgásformák – egyebek mellett balett és falmászás – gyakorolhatók majd, lesz benne kávézó, étterem és rendezvénytér összesen 8 ezer négyzetméteren.

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program tartós növekedési pályára állítja a régiót a közösségek megerősítése révén, és azáltal, hogy az egykori értékeket visszaadja a városnak és maguknak a közösségeknek.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere felidézte, hogy 1995 májusában költözött ki a gyermekkórház az épületből, amely azóta elhagyatottan áll.
Az eredeti állapotot fogják visszaállítani Anthony Gall építész tervei alapján, megújul az épület mellett található mosoda és kiegészül egy háromszintes új bejárati szárnnyal – tette hozzá.

Elmondta, hogy a park rendbetételére egymilliárd forintot fordítanak, ott az eredetihez képest kétszer annyi fát ültetnek majd és egy 155 állású parkolót alakítanak ki.

A veszprémi Magyar Királyi Állami Gyermekmenhelyet 1904-ben nyitották meg, az 1954. január 1-jétől Heim Pál Gyermekkórházként, később pedig, 1977 és 1995 között, a bezárásáig a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályaként működött. Az ingatlanegyüttest 2007-ben a szomszédos egyetem kapta meg tudományos kutatás céljából, de a fejlesztési elképzelések végül nem valósultak meg, így tovább romlott az épület és környezete állapota – áll a rendezvényre kiadott sajtóközleményben.


Forrás: MTI
Fotó: veszprem.hu

Kapcsolódó

Siófokon is elindul az e-rollermegosztó szolgáltatás

Egy második magyar városban, Budapest után Siófokon is elindítja közösségi rollermegosztó szolgáltatását sz
Elolvasom

Megkezdődött a Magyar Tavak Fesztiválja

Gálakoncerttel kezdődött meg a Magyar Tavak Fesztiválja péntek este Kápolnásnyéken a Csajághy Laura Szabadt
Elolvasom

Környezettudatosságban Veszprém európai viszonylatban is az élvonalban van

Sikerült megvalósítani azt az uniós célkitűzést Veszprémben, amely a város minden lakosára 25 négyzetméter
Elolvasom