Leírás

Balatonszepezd, az egykori halászfalu a Balaton északi partján, a Badacsony és Balatonfüred között található. A község a tóval párhuzamosan, a Balaton-felvidék peremétől a vízpartig 150-200 méteres sávban kíséri a Balatont. Az épített és táji természeti értékekben egyaránt gazdag Balaton felvidéki település középkori település magját nyaraló- lakó házak veszik körül, külterületi földjein bor, és búza egyaránt megterem.
400 fős állandó lakossága van, a nyaralótulajdonosok száma 3500 fő, és a nyári idényben számos turista is hosszabb-rövidebb időt tölt itt el.
A római katolikus templom fehér tornya régebben a halászok irányjelzője volt, ma is mutatja a hazafelé vezető utat a vitorlázók számára. Szepezd fejlődéséhez az első világháború után két neves értelmiségi járult hozzá: Virius Vince jószágkormányzó, mezőgazdász és Sebestyén Gyula, folklorista és etnográfus. Mindkettőjük emlékhelye és nyaralója megtalálható a községben. A közigazgatási területen belül három területi egységre tagolódik a község, Zánka melletti hálós utakra felfűzött nyaralótelep az alapító után Víriusz telepként ismert, míg a hagyományos falut nevezik a helyiek Balatonszepezdnek. A Révfülöphöz kapcsolódó területeken alakult meg a Rákóczi Fürdőegyesület által kialakított településrész, amit így Szepezdfürdőnek neveztek el.
A parti sávban a nyaralóhelyekhez kapcsolódóan három strand és kikötő is üzemel, valamint horgásztelep is található a területen. 1990 után a szőlőhegy beépítése látványosan megváltozott, a kis présházak helyett, jó panorámás nyaralóházak épültek.
A kulturált, gondozott község régi hagyományait felelevenítve a halászat és szőlőművelés megújítását támogatja. A fejlődést mutatja, hogy a település központi területein a közlekedési területeket nagyrészét leburkolták, a terek gondozottak. Folyamatos a közterületek megújítása is, nem rég készült el a panoráma sétány is.
A változatos táj és jó levegő egyaránt vonzó adottsága Balatonszepezdnek. A község életét irányító polgármesteri hivatal mellett Helytörténeti Gyűjtemény, Galéria és művelődési ház is megtalálható a központban.

Static Code
Hirdetés
adv4
Hirdetés
adv2
Hirdetés