Leírás

Paloznak a Balaton északi partján, a Bakony hegység déli lábánál fekszik, Balatonfüred közelében.
A tóra néző napfényes déli domboldalakon speciális mediterrán klíma alakult ki, ahol kora tavasztól késő őszig élvezhetjük a tiszta levegőt, a napfényt, mely zamatos gyümölccsé érleli a szőlőt, az őszibarackot, de beérik a füge is. A kivételes adottságoknak köszönhetően a falu életében meghatározó szerepet tölt be az idegenforgalom és a nyaralótulajdonosok.
A község nevében is őrzi a szőlőkultúrát „po loznik” - szőlőskertnél. Már a római korban szőlőt termeltek a villagazdaságokban, első fennmaradt írásos említése 1079-ből való. A középkorban többször elnéptelenedő falu mindig újraéledt. Lakói szőlő- és bortermeléssel, állattartással, halászattal foglalkoztak. A balatoni fürdőélet felvirágzása és nyaralótelepek kiépítése elkerülte a falut, így máig megmaradt természetes bája. A Balaton-felvidék hagyományos faluképének megőrzéséért és a tudatos falufejlesztésért 1998-ban Hild-díjat, 2007-ben és 2011-ben Falumegújítási díjat kaptunk. 2010-ben Paloznak az ország legvirágosabb települése lett. 2011-ben az Entente Florale Európa versenyen ezüst minősítést érdemeltünk ki.
Nyáron a balatoni strandolás mellett templomi hangversenyek, szabadtéri koncertek, kiállítások nyújtanak szórakozási lehetőséget. Augusztus elején Jazz Piknik, szeptember utolsó hétvégéjén falunapok és szüreti programok várják a vendégeket. A szőlők között kanyargó borúton végigsétálva az öreg pincéknél megkóstolhatjuk a térség nevezetes borát, az olaszrizlinget. A kerékpározást kedvelők a Balaton körüli bicikliúton kirándulhatnak. A horgászok csónakról vagy vitorlás hajókról tehetik próbára szerencséjüket.
Paloznaktól szinte karnyújtásnyira található Veszprém egyedülálló látnivalóival, múzeumaival, Balatonfüred reformkori hangulatával. Tihany nevezetességei, a nagyvázsonyi Kinizsi vár, a balácapusztai római-kori villagazdaság, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területe mind-mind kitűnő kikapcsolódási lehetőséget nyújt a pihenni vágyóknak.

További közérdekű információk
Static Code
Hirdetés
adv4
Hirdetés
adv2
Hirdetés
Fontos látnivalók elérhetősége a weben
adv1
Hirdetés
Hirdetés
Következő évi eseménynaptár elérhetősége
adv3
Hirdetés