Ma van a Víz Világnapja – miért fontos a tudatos vízhasználat

Ma van a Víz Világnapja – miért fontos a tudatos vízhasználat

A Víz Világnapja alkalmából, ma március 22-én fel szeretnénk hívni a figyelmet a tudatos vízhasználat fontosságára.

Magyarországon lényegében teljeskörű az ivóvízhálózat lefedettsége, azonban a hazai hálózat jelentős része elöregedett, ami például gyakori csőtörésekhez vezethet. A megoldást a vezetékek folyamatos, ütemezett karbantartás és cseréje jelenti. Ez azért is lenne különösen fontos, mert jelenleg a hazai ivóvízhálózaton 20 százalék körül van a fizikai veszteség, vagyis a vezetékeken lévő repedéseken, lyukakon, az illesztéseknél ennyi víz szivárog el, miközben például Nyugat-Európában 10-15 százalék ez az érték.

A Világnap apropója kapcsán idén szintet lép a Xylem Water Solutions Magyarország Kft. edukációs programja, a tervek szerint havonta legalább egy oktatási intézményben tartanak majd foglalkozásokat a társaság munkatársai a gyerekeknek a tudatos vízhasználat témájában. Az előadások során könnyen befogadható módon bemutatják a víz körforgását és természetesen beszélnek arról is, hogy mit tehetnek akár az óvodások, iskolások is azért, hogy csökkenjen a családjuk, vagy az iskola, óvoda vízfelhasználása.

Az edukációs kampányt keretében óvodásoknak, iskolásoknak tartanak foglalkozásokat a tudatos vízhasználatról. A klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebbé váló időjárás hatással van a víz körforgásra és ezáltal érinti a globális és hazai vízkészletet is, ezért fontos, hogy új alapokra helyezzük a vízgazdálkodást digitális technológiákat is alkalmazva, illetve növeljük a vállalkozások és a magánszemélyek tudatosságát is a vízhasználat kapcsán.

Globális szinten és Magyarországon is egyre nagyobb kihívást jelent, hogy a klímaváltozás hatással van a vízkörforgásra is. Az elmúlt években itthon is érezhettük ezt, hiszen mindössze pár óra alatt egy vagy akár két hónapnyi csapadékkal és villámárvízzel járó hatalmas felhőszakadásra és nyáron elhúzódó aszályra egyaránt volt példa.

A távlati megoldás nyilvánvalóan a klímaváltozás lassítása és és mérséklése amennyire csak lehet, addig is sok mindent tehetünk a mindennapokban azért, hogy biztosítsuk az emberiség számára az élethez szükséges vizet. Ennek érdekében át kell alakítanunk a vízgazdálkodásunkat úgy, hogy kiegyenlítsük a szélsőségeket. Ebben a vízügyi hatóságoknak, a víziközmű szolgáltatóknak és szennyvízkezelő cégeknek kiemelkedő szerepük van, lehetőségeiket azonban korlátozzák az anyagi források szűkösségei. Ugyanakkor itthon is érezhető elmozdulás a vízgazdálkodás átalakítása, a digitalizáció felé, ami többek között abban nyilvánul meg, hogy a a jobb vezérelhetőség által egyenletesebben tudják a rendszerben elosztani a hirtelen beérkező nagyobb mennyiségű terhelést. Az esővízre érdemes a kerttel rendelkező magánszemélyeknek is erőforrásként gondolni, hiszen, ha összegyűjtik a csapadékot, az később öntözésre kiválóan használható.

Magyarországon lényegében teljeskörű az ivóvízhálózat lefedettsége, azonban a hazai hálózat jelentős része elöregedett, ami például gyakori csőtörésekhez vezethet. A megoldást a vezetékek folyamatos, ütemezett karbantartás és cseréje jelenti, ugyanakkor, ha erre éppen nem áll rendelkezésre forrás, akkor is sokat lehet javítani a helyzeten, ha a meglévő modern technológiák, mint pl a Xylem Smartball okos csőhálózat diagnosztikai megoldása felmérik a hálózatot és a legkritikusabb pontokon beavatkoznak. Ez azért is lenne különösen fontos, mert jelenleg a hazai ívóvízhálózaton 20 százalék körül van a fizikai veszteség, vagyis a vezetékeken lévő repedéseken, lyukakon, az illesztéseknél ennyi víz szivárog el, miközben például Nyugat-Európában 10-15 százalék ez az érték.

„Az olyan alkalmak, mint például a Víz Világnapja március 22-én segítenek abban, hogy egy-egy alkalommal nagyobb figyelem irányuljon a tudatos vízhasználat fontosságára, viszont mi a Xylem-nél küldetésünknek érezzük, hogy ennél többet is tegyünk. Víztechnológiai vállalatként energiahatékony, fejlett technológiát képviselő berendezéseket, felhőalapú rendszereket is biztosítunk ügyfeleinknek, de fontosnak tartjuk, hogy a lakosság körében is növeljük a tudatosságot. Ezt a célt szolgálják az iskolákban szervezett foglalkozások, hiszen a mai gyerekek lesznek a jövő felnőttjei, így fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy milyen szerepet játszik az életünkben a víz, mi a vízkörforgás és hogyan takarékoskodhatunk ezzel a közös kinccsel”

– mutatott rá Müller Melinda, a Xylem Water Solutions Magyarország Kft. műszaki támogató mérnöke.

Kapcsolódó

Váratlanul menesztették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park éléről az igazgatót

Az igazgató és a park dolgozói számára egyaránt derült égből villámcsapásként érkezett a hír. - - Vára
Elolvasom

Ilyen lesz idén a Rozé, Rizling és Jazz Napok

Bor, jazz, blues és funk a veszprémi Óváros téren: 10 napon át ingyenes programokkal vár a 13. Rozé, Rizlin
Elolvasom

Ezért robbant be újra a divatba a kempingezés

A méregdrága luxushotelek bár a tökéletes kikapcsolódás ígéretét hordozzák ajánlataikban, szolgáltatásaik s
Elolvasom