Marha jó húsok és felhasználásuk

A szarvasmarhák feldolgozása során alig akad olyan része az állatnak, amit ne tudnának valamelyik iparágban felhasználni, szinte minden része jó valamire.

Felhasználják a csontját az ékszerészek, a bőrét a kézművesek és a kárpitosok, a rágósabb részeket az állateledel-gyártók tudják remekül feldolgozni, de nekünk most a cikk szempontjából a legértékesebb része mégiscsak a húsa lesz. 

Persze egyáltalán nem mindegy az sem, hogy milyen fajta szarvasmarháról beszélünk, ugyanis a tejelő tehenek húsa egyáltalán nem fogja hozni azt a minőséget és ízélményt, amit egy igazán jó steaktől elvárnánk. A legízletesebb húshasznú fajták a következők: charolais, hereford, limousin, és természetesen megkerülhetetlenek az angus és wagyu vagy kobe fajták is. A következőkben pedig megtudhatod, hogy milyen fogásokat érdemes elkészíteni a marhák különböző részeiből.

Farrész

Egy egészen sovány hús, amit tökéletesen lehet ennek ellenére steaknek is elkészíteni, de ha a rostokra merőlegesen szeled, vagy egészben hagyod, akkor egy mennyei barbecue fogást is el tudsz belőle készíteni.

Hasi rész

Kifejezetten jól lehet a marhának ezt a részét pácolni, ízletes steak lesz a végeredmény. A sütési időt viszont nagyon komolyan kell venni, mert ha megfeledkezel róla, nagyon gyorsan egy rágós fogás lesz a végeredmény.

Hátszín

A 13. bordától a csípőcsontig tartó szakaszról lehet kinyerni ezt a barbecue célokra kiválóan alkalmas alapanyagot.

Te is ennél egy igazán ínycsiklandozó, házi készítésű steaket, de még nincs meg a tökéletes társ a grillezéshez? Csak egy igazán magas minőségű eszköz hiányzik a kertedből, hogy teljes legyen az élmény? Nézd meg a Grillplaza.hu-nál kapható grilleket, és találd meg a hozzád illő grillsütőt. 

Karaj

A legjobban kedvelt részek közé tartozik, a New York strip, a T-bone és a porterhouse steaket is innen szokás kikanyarítani.

Lábszár

Egy keményebb része az állatnak, barbecue fogásnak is elkészíthető, de leginkább pörköltet vagy gulyást érdemes belőle főzni.

Oldalas

Talán még a laikusok is felkiáltanak ennél a résznél, hogy ezt bizony mindenképpen füstölni érdemes. A legtöbb amerikai filmben is ezt a fogást láthatjuk a kerti partikon megjelenni, amikor előkerülnek a füstölők.

Rib

A 6. és a 12. borda közötti részről vágják ki, majd ebből készül a rib eye és a tomahawk steak. Kellemesen puha, omlós végeredményt kaphatunk, ha sikerül a húst a hőmérsékleti igényei szerint elkészíteni.

Szegy

Ebben az esetben kimondottan ügyelni kell rá, hogy jó minőségű alapanyagból dolgozzunk, mert a kevéssé márványozott darabokból egy kellemetlenül rágós fogást tudunk csak kihozni. Leginkább barbecue célokra javasolt.

Nyak

A tépett hús imádóinak ez a rész lesz a kedvence. Lassú sütéssel igazán ízletes ételeket lehet készíteni belőle.

Kapcsolódó

Megéri kitanulni a seo szövegírást?

Az utóbbi években egyre többen keresnek olyan készségeket, amelyeket akár otthonról, saját időbeosztás sze
Elolvasom

Kóstold végig a belvárosi brunch kincseit!

A városi nyüzsgés közepette nincs is jobb, mint egy nyugodt, ínycsiklandó brunch, ahol finom falatokkal ké
Elolvasom

Az ékszerek története

Az emberek már évezredek óta viselnek ékszereket, de ezek szerepe gyökeresen átalakult az idők során. Az e
Elolvasom