Matrac vagy ágy? Érvek és ellenérvek

Matrac vagy ágy? Érvek és ellenérvek

Nincs jobb érzés annál, mint egy hosszú munkanap után álomra hajtjuk a fejünket a saját ágyunkban. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a matrac és az ágy jó minőségű legyen, hiszen a nem megfelelő változatok nem segítik a pihenést, épp ellenkezőleg, szabotálják a regenerációt és a pihenést.

Az alábbiakban eláruljuk, hogy milyen érvek és ellenérvek szólnak az ágy és a matrac mellett és ellen.

Az ágy választása

Több tényező van, amit figyelembe kell venni azért, hogy az éjszaka pihentetően teljen. Amellett, hogy nem mindegy mit eszünk vagy iszunk lefekvés előtt, fontos a hőmérséklet, valamint az ágy és a matrac minősége. Mindezek azonban keveset nyomnak a latba ahhoz képest, hogy hol hajtjuk álomra a fejünket. A bútordarab esetében a nem megfelelő típus óriási hatással lehet az egészségi állapotunkra. A Yatas Bedding szerint ez az egyik legfontosabb szempont a választásnál, a minőség, tehát nem ezen érdemes pénzt spórolni. Az életünk egyharmadát alvással töltjük, mindenképpen érdemes tehát időt fektetni abba, hogy megtaláljuk az ehhez szükséges eszközöket.

A rosszul megválasztott ágy vagy matrac komoly panaszokat okozhat, az egykoron tökéletes, ma már erősen megkopott matrac közel sem segít hozzá ahhoz, hogy teljesen kipihenten ébredjünk és maximális hatékonysággal végezzük a másnapi munkánkat. Az egyik leggyakoribb alvásprobléma a rendszertelen életmód, hiszen ha egyik nap korán, másnap túl későn hajtjuk álomra a fejünket, akkor az ébredésünk is hasonló lesz. Nem csodálkozhatunk azon, hogy a szervezetünk teljesen összezavarodik.

Ágy vagy matrac?

Az ágy és a matrac szó szerint és átvitt értelemben is a pihentető alvás része. A matrac esetében a leglényegesebb, hogy pontosan alátámassza a testünket, kényelmet nyújtson a számunkra.

Az ágyak és a matracok tekintetében léteznek kontinentális ágyak, fekvőbetétek, matracvédők, habszivacs-, és rugós matracok egyaránt. A matrac keménysége sem elhanyagolható szempont, amit csak próbát követően tudunk meghatározni, hogy melyik a megfelelő a számunkra. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy kontinentális ágyat vagy matracot és ágykeretet választ magának.

Míg az ágyak esetében egyben kapjuk meg a teljes csomagot, addig az utóbbi kapcsán sokkal rugalmasabban válogathatjuk össze az elemeket. Ez azt jelenti, hogy míg az ágyaknál a matrac és a háttámla, a szerkezet adott, addig a matrac és az ágyrács esetében magunk dönthetjük el, hogy milyen stílusú a bútor és milyen kemény a matrac. Utóbbi általában drágábban jön ki, mint egy hagyományos ágy, de ez sem igaz minden esetben.

A kontinentális ágyak

Ezek nem csupán egy elegáns bútordarabok, hanem már-már luxustárgynak tekinthetőek. Megadja a szükséges alátámasztást és kényelmet, ahhoz, hogy energiával telve ébredjünk. Egy hozzá paszoló fejvéggel ráadásul egy komplett ágyat kaphatunk, amelyben kényelmesen lehet olvasni, pihenni, tévézni, vagy éppen relaxálni. A kontinentális ágy alul lábakra helyezett kárpitozott fa keretből és ágyrácsból áll, valamint ezen egy fekvő matracból és egy fekvőbetétből áll. Magában foglalja a rugós- vagy a habszivacs matrac összes előnyét.

Rugós és habszivacs matracok

Ha azonban úgy döntünk, hogy mégis inkább külön szerezzük be az ágyrácsot, nem vagyunk biztos abban, hogy a matrac sokáig bírja, esetleg gyakrabban cseréljük a bútorainkat, mint mások, akkor jobb megoldás a rugós vagy a habszivacs matrac. Nem beszélve arról, hogy ezeket rugalmasabban lehet szállítani. A kontinentális ágyak gyakran maximum 2-3 részre szedhetőek szét, ami költözés esetén problémás lehet. Szemben a matrac és ágyrács kombóval, ahol sokkal rugalmasabban és gyorsabban zajlik a költözés folyamata.

A habszivacs és a rugós matracok esetében számtalan típusról beszélhetünk. Vannak latexből készült szivacsok, amelyek különösen jól szellőznek, hatékonyan vezetik a felesleges testhőt. A másik lehetőség a poliéter habszivacs, amely széles körben elterjedt megoldás, hiszen többféle keménységben és sűrűségben kapható. Ami pedig a hideg habszivacsot és a memory változatot illeti, sűrűbbek, nehezebbek, valamivel keményebbek, mint az előzőek.

Jól látszik tehát, hogy mindegyik megoldásnak megvan a maga előnye és hátránya. Személyes preferencia, hogy kinek és melyik variáció válik be alvásnál. Ez sokszor tapasztalat kérdése, járjunk nyitott szemmel. Próbáljuk ki a hotelekben, szálláshelyeken található matracokat, így egy fokkal könnyebben dönthetünk.

Kapcsolódó

Hőszivattyúk, a hatékony fűtő- és hűtőrendszerek

A hőszivattyúk jelentik a hűtő- és fűtőrendszerek jelenét és jövőjét. Rendkívül hatékonyan és takarékosan k
Elolvasom

Hogyan forradalmasítja a vonalkódolvasó az adatgyűjtést?

Az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebbé váltak a vonalkódolvasó készülékek, amikkel a munka hatékonysága
Elolvasom

Tippek az előszoba tervezéséhez

Amikor nekilátunk az előszobánk tervezésének, gondoljunk a térre úgy, mint bármely más helyiségre! Ez nem e
Elolvasom