Megúsztuk az idei algavirágzást a szakértő szerint

Idén nyáron megúsztuk az algavirágzást, és a vártnál kedvezőbben alakult a Balatonnál a szúnyoghelyzet is” – tájékoztatta a hirbalaton.hu-t Lombár Gábor a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke.

Lombár Gábor a Balatonban tavaly nyár végén és idén nyár elején tapasztalt algásodással kapcsolatban kifejtette, az okokról és a teendőkről eltérő a tudósaink álláspontja, ami mögött valójában egy hiányzó egységes Balaton-kutatás áll.

Álláspontja szerint megoldást ezen a téren az hozhat, ha a Magyar Turisztikai Ügynökség a prioritások meghatározásakor előreveszi a kutatás támogatását, hiszen a turisztikai fejlesztési célokat alapjaiban befolyásolhatják a kutatási eredmények.

A BSZ elnöke a szúnyoggyérítésről  elmondta, az új uniós elvárásokhoz igazodva idén már tilos volt a légi kémiai szúnyogirtás. Az új technológia, és a nyár eleji csapadékos időjárás okot adott az aggodalomra, ami szerencsére alaptalannak bizonyult, nem lehetetlenítette el a nyári balatoni turizmust szúnyoginvázió. Ebben, csakúgy mint az elmaradó algavirágzásban nyilván fontos szerepe volt az időjárásnak – tette hozzá.

A nyári főszezonban központi, állami szúnyoggyérítés zajlik a Balaton-régióban is, azonban elő és utószezonban a térség önkormányzatinak kell állniuk a költségét, ha beavatkozást igényelnek. Lombár Gábor elmondta, a remények szerint az időjárás továbbra is kedvezően alakul, és nem lesz szükség további szúnyoggyérítésre az utószezonban.Kapcsolódó

Tegnap még 21 fokos volt a Balaton vize

Tagnap hajnalban még 21 Celsius fokos volt a Balaton vízhőmérséklete Siófoknál. A tó vize apadásban van a c
Elolvasom

A kevés külföldi is inkább a Balatont választotta

Az idén nyáron az országos turisztikai forgalom folyamatosan nőtt, a június volt az egyetlen hónap, amelyb
Elolvasom

Idén többen vettek balatoni horgászjegyet

A horgászjegy-értékesítésből az idén 15 százalékkal több árbevételre számít a Balatoni Halgazdálkodási Nonp
Elolvasom