Mert a gyerekek a legnagyobb kritikusok – A Szomszéd Kertjében jártunk

Mert a gyerekek a legnagyobb kritikusok – A Szomszéd Kertjében jártunk

Az elmúlt időben talán már hallottatok a csopaki Szomszéd Kertjéről, vagy ha még nem, most biztosan megmarad az emlékezetetekben. Mindenki vágyik egy olyan helyre akár nyaralás közben, vagy csak úgy, ahová, ha betér úgy érezheti magát, mintha otthon lenne családias légkörben. A Szomszéd Kertje egy olyan hely a Balatonnál, amelyet szinte mindenki szeret és keres még sincs belőle sok. Tóth Attiláék egy olyan bisztró szerűséget hoztak létre a régi Nosztori kocsma helyén, ami mellőzi a bisztró minden flancosságát, egyszerűségre törekszik, lokális és nem csak a pesti turistáknak szól. Kedves, laza és családias hangulat jellemzi az egész helyet és ez most egy különleges kezdeményezésben is megmutatkozott.

Csütörtökön gyerekek nyüzsgése és nevetgélése töltötte meg a Szomszéd Kertjét. Sok-sok apró kisiskolás érkezett, méghozzá nem is akármilyen okból, hiszen egy rajzpályázat eredményhirdetésére jöttek.

A pályázat célja az volt, hogy a gyerekek maguk rajzolják meg, hogy mit is ennének legszívesebben egy étteremben. Sok-sok csodálatos gyermek rajz érkezett a csopaki általános iskolából, amelyek az étterem falain kaptak helyet. Ezen a napon hirdették ki a pályázó gyerekek közül azt a pár szerencsést, akinek a lerajzolt étele fel is kerül az étlapra. A program nem csak az eredményhirdetésről szólt, hiszen pár ábrázolt fogást el is készítettek a gyerekeknek és a tanároknak. Igazán hangulatos volt, hogy a nagy hátsó udvar megtelt gyerekekkel, akik nevetgéltek, beszélgettek és alig várták az ételeket.

 

 

Az étterem mentalitásáról és a pályázatról Tóth Attilával beszélgettem, a Szomszéd Kertje tulajdonosával.

 

Balaton.hu: Hogy indult a Szomszéd Kertje? Milyen irányvonalat képviseltek?

Tóth Attila: „Korábban különböző gasztro-koncepciók kitalálásával foglalkoztam, amiket segítettem bevezetni, elindítani. Minden évben kinyitunk itt a környéken egy üzletet. Amikor egy üzlet kapcsán szembejött velem ez a hely, ezzel a lokációjával úgy döntöttem, hogy ezt magamnak fogom kinyitni, hogy megmutassam hogyan is kell ezt úgy igazán csinálni. Nem voltam benne biztos, hogy célba érünk, de mindent megteszünk érte. Már 5-6 éve lent vagyunk a Balatonon és ezalatt az idő alatt kialakult a fejemben egy kép, hogy egy ilyen helynek, hogy kell működnie. Megmaradtunk a tisztességes házi ételeknél, nem menza, nem újragondolt, nem dekonstruktív ételekkel, hanem csak egyszerűen jó alapanyagokból kell dolgozni, szívvel megfőzni és ezt odatenni a vendégeinknek. Sokan a környéken egy magasabb színvonalú gasztronómiát folytatnak, másképp gondolnak az egészre, de mi hiszünk az egyszerűségben minden szinten. Építettünk egy hatalmas kemencét, amiben minden olyan dolgot, amit általában a konyhában a sütőben szoktak csinálni azt mi mind a kemencében készítjük. Van itt kint az udvaron grillünk is. Mi ilyen kis apróságokkal szeretnénk többek lenni. Meghagytuk az üzletben a régi idők báját is, kicsit ütött, kicsit kopott, régi padló… nem voltam benne biztos, hogy ez el fog jutni üzenetként az embereknek, de szerencsére ez megtörtént. Elfogadták az emberek.”

 

B.: Mi az, ami a leginkább jellemez titeket?

T.A.: „Nálunk a kutyus a cég arca. Az utóbbi 5 évben bármit csináltunk, bárhol voltunk mindenhová velünk jött, így nem is volt kérdéses, hogy itt is külön helye lesz. Nagyon fontos nekünk, hogy család és állatbarát hely legyünk, Ez is egy plusz extra. Tavaly már volt jutalomfalat a kutyusoknak és ez idén is megmaradt, sőt most már kiszélesítettük ezt, a tepertős jutalomfalat mellett már van hőkezelt sült, fűszerezés nélküli bárány gombóc vagy az allergiás kutyusok/ házi kedvenceknek nyers falatok. Tavaly nyertünk is egy különdíjat emiatt.

Idén fontos nekünk, hogy családbarát hely legyünk és nyissunk a családosok felé. Úgy szeretnénk mi egy kicsit kitűnni és másnak lenni, hogy a családokra koncentrálunk. Ebben az évben minden a gyerekekről szól nálunk, ahogy ezt a mai esemény is mutatta.”

 

 

B.: Nagyon szuper volt végignézni, hogy mennyire élvezték a kisgyerekek az itt eltöltött időt. Miért emellett a pályázat mellett döntöttetek?

T.A.: „Nem én akartam kitalálni a gyerek ételeket, mert igaz, hogy már dolgoztunk komoly éttermekben és főztünk már komoly embereknek, de a gyerekeknél nincs komolyabb kritikus a földön. Ha a gyerekeket megnyertük, akkor mindenkit! ? Így most ez az év rájuk van kihegyezve. A csopaki általános  iskolásokat kértük fel a pályázatra, hiszen a faluval egyre szorosabbá válik a kapcsolatunk és egyre több együttműködés alakul ki különböző szervezetekkel. A pályázatra közel 70 rajzot kaptunk, amelyből 30 ételt elkészítettünk és itt most ezekből 5-8 ételt meg is csináltunk a gyerekeknek. Látszott a reakciójukból, hogy nagyon élvezték az egészet és teljesen odáig voltak. Minden, ami idén gyerek étel lesz az étlapon az valami olyan lesz, amit egy kisgyerek választott. A nyertesek azon túl, hogy felkerül az étlapra az általuk lerajzolt finomság, egy ebédre/vacsorára is vendégül látjuk a családjukkal.

Az egész lényege, hogy mi szeretnénk mások lenni, nem egy menő étterem, hanem inkább egy check-point, ahová bejössz, ha bicózol és megszomjazol, ha megéhezel, ha szülinapos vagy és komolyabb dologra vágysz akkor is találsz bennünk fantáziát, ha innál egy fröccsöt, ha egy kis kikapcsolódásra vágysz. Koncertek is szoktak lenni hetente, kéthetente. A szezon idejére ezeket most inkább a hétköznapokra tesszük, hogy élhető maradjon a nyári tömegben is.”

 

Az eredményhirdetéskor kikérték az elkészített fogásokról a kisgyerekek véleményét is, hogy kiderítsék melyik ízlett nekik a legjobban. Minden elhangzott étel után ujjongassál jelezték tetszésük, ám nem meglepő, hogy a legnagyobb felbuzdulást a nutellás palacsinta váltotta ki.

Aki egy igazán családias hangulatú és állatbarát helyre szeretne betérni és ízletes fogásokat enni, ezentúl nem hagyhatja ki a Szomszéd Kertjét, mert itt az étlapon szó szerint a gyerekek kedvencei szerepelnek és a kis házi kedvencek is a mennyországban érezhetik magukat! ?

 

Kapcsolódó

Plázs: hűsítő Balaton és ütős programok

A nagy meleg elől érdemes a Balatonhoz „menekülni”, a siófoki Plázsnál ráadásul a hűsítő habok mellett ez
Elolvasom

Ezen a héten sem ragad a lábunkban a boogie a kiállítások mellett

Rengeteg bulival és számtalan könnyűzenei koncerttel dübörög tovább a szezon az északi és a déli parton egy
Elolvasom

Felpörög a bulimotor a Balatonon

Eléggé felpezsdül az élet a magyar tenger partjain a héten. Ez már kőkeményen a nyári szezon a programkínál
Elolvasom