Mit nevezünk rumnak?
Ha kalózok kezében még nem is láttuk, egy kerti partin koktélalapanyagként vagy a hétvégi családi sütögetés során ízesítőként már valószínűleg találkoztunk vele. Ekkor gondoltunk-e arra, hogy olyan kiváló, a Borsuttogó kínálatában elérhető rumok is léteznek, amelyeket önmagukban is fogyaszthatunk? Lássuk, miről is van szó!
Eredetileg a Karib-térség jellegzetes alkoholos italát, a cukornádpárlatot nevezték így. Ma már a világ számos pontján készítik, mégis napjainkban is a termelés jelentős hányada a Karib-szigeteken és Latin-Amerikában zajlik.
A rum készítésének nincsenek kőbe vésett szabályai, nem annyira szigorúan előírásokhoz kötött eljárás az elkészítése, mint például a whiskey esetében. Az, hogy milyen technológia alapján gyártják, sok esetben a lepárlóüzem hagyományaitól függ, ami akár a földrajzi elhelyezkedés függvénye is lehet.
Az előállítás menete
Az alapanyag kétféle lehet. Vagy melaszból készítik, ez a cukorgyártás egyik mellékterméke, és egy sűrűn folyó, ragacsos, sötét színű anyagot kell elképzelnünk. A másik lehetséges kiindulási pont pedig a cukornád kinyert leve. Mindkét esetben először erjesztik, majd lepárolják.
A titok talán az erjesztésben rejlik. Időtartama rendkívül változatos lehet, egyes rumok esetén 1-2 nap csupán, míg más fajtáknál 5-10 nap is lehet. Ilyenkor a melaszt felhígítják vízzel, majd élesztő hozzáadásával beindítják az ital lelkét adó folyamatot. Az erjedés alatt történik az aromaépítés, ilyenkor jönnek létre azok az anyagok, amelyek a későbbi, fajtára jellemző zamatot adják.
Így születik a cefre, amelynek rövid és hosszú erjedésű részei vannak. A lepárlás során ezen részek felhasználása adja majd meg, hogy milyen típusú rum készül. Lepárlásnak azt a folyamatot nevezzük, amikor a vizet és az alkoholt külön választják. Ebben különösen sok múlik azon, hogy a lepárlómester mennyire jó szakember, hiszen rajta múlik, milyen egyedi karakterrel ruházza fel a készülő rumot.
Az eljárás ezen részén az ital még víztiszta. Később tölgyfahordókban érlelik. Gyakran színezik karamellel, ez adja meg a végleges, barnás színét, de a kívánt aromák elérésében is szerepe van. A trópusi éghajlaton az érlelés sokkal gyorsabban végbemegy, mint más területeken.
A rum fajtái
Érlelés szerint három csoportba soroljuk a rumokat: lehet fehér, arany vagy barna.
A fehér rum a koktélok jól ismert alapanyaga. Ezt a fajtát rövidebb érlelik, inkább csak pihentetik, alkoholfoka 37,5-40% között van. Az arany rumot évekig érlelik, íze így testesebb. Szintén koktélokhoz szokták használni. A barna típus sötét, testes, önálló fogyasztásra kiváló, de szívesen használják főzéshez is.
Ismerjük meg, és kísérletezzünk vele bátran, akár önmagában fogyasztva, akár a konyhában felhasználva!