Mi a Karib-szigetek jellegzetes itala?

Mi a Karib-szigetek jellegzetes itala?

A Karib-szigetek elmaradhatatlan eleme, ha szóba kerül, általában megemlítik a kalózokat is, és egykor olyan értékes volt, hogy fizetőeszközként is használták például a rabszolgákkal való kereskedelem során, felkelések idején vagy a szervezett bűnözésben. Mostanra már minden bizonnyal mindenki rájött, hogy témánk a rum lesz. 

Mit nevezünk rumnak?

Ha kalózok kezében még nem is láttuk, egy kerti partin koktélalapanyagként vagy a hétvégi családi sütögetés során ízesítőként már valószínűleg találkoztunk vele. Ekkor gondoltunk-e arra, hogy olyan kiváló, a Borsuttogó kínálatában elérhető rumok is léteznek, amelyeket önmagukban is fogyaszthatunk? Lássuk, miről is van szó!

Eredetileg a Karib-térség jellegzetes alkoholos italát, a cukornádpárlatot nevezték így. Ma már a világ számos pontján készítik, mégis napjainkban is a termelés jelentős hányada a Karib-szigeteken és Latin-Amerikában zajlik. 

A rum készítésének nincsenek kőbe vésett szabályai, nem annyira szigorúan előírásokhoz kötött eljárás az elkészítése, mint például a whiskey esetében. Az, hogy milyen technológia alapján gyártják, sok esetben a lepárlóüzem hagyományaitól függ, ami akár a földrajzi elhelyezkedés függvénye is lehet. 

Az előállítás menete

Az alapanyag kétféle lehet. Vagy melaszból készítik, ez a cukorgyártás egyik mellékterméke, és egy sűrűn folyó, ragacsos, sötét színű anyagot kell elképzelnünk. A másik lehetséges kiindulási pont pedig a cukornád kinyert leve. Mindkét esetben először erjesztik, majd lepárolják. 

A titok talán az erjesztésben rejlik. Időtartama rendkívül változatos lehet, egyes rumok esetén 1-2 nap csupán, míg más fajtáknál 5-10 nap is lehet. Ilyenkor a melaszt felhígítják vízzel, majd élesztő hozzáadásával beindítják az ital lelkét adó folyamatot. Az erjedés alatt történik az aromaépítés, ilyenkor jönnek létre azok az anyagok, amelyek a későbbi, fajtára jellemző zamatot adják. 

Így születik a cefre, amelynek rövid és hosszú erjedésű részei vannak. A lepárlás során ezen részek felhasználása adja majd meg, hogy milyen típusú rum készül. Lepárlásnak azt a folyamatot nevezzük, amikor a vizet és az alkoholt külön választják. Ebben különösen sok múlik azon, hogy a lepárlómester mennyire jó szakember, hiszen rajta múlik, milyen egyedi karakterrel ruházza fel a készülő rumot. 

Az eljárás ezen részén az ital még víztiszta. Később tölgyfahordókban érlelik. Gyakran színezik karamellel, ez adja meg a végleges, barnás színét, de a kívánt aromák elérésében is szerepe van. A trópusi éghajlaton az érlelés sokkal gyorsabban végbemegy, mint más területeken. 

A rum fajtái

Érlelés szerint három csoportba soroljuk a rumokat: lehet fehér, arany vagy barna. 

A fehér rum a koktélok jól ismert alapanyaga. Ezt a fajtát rövidebb érlelik, inkább csak pihentetik, alkoholfoka 37,5-40% között van. Az arany rumot évekig érlelik, íze így testesebb. Szintén koktélokhoz szokták használni. A barna típus sötét, testes, önálló fogyasztásra kiváló, de szívesen használják főzéshez is. 

Ismerjük meg, és kísérletezzünk vele bátran, akár önmagában fogyasztva, akár a konyhában felhasználva!

Kapcsolódó

Főzés a szabadban: a sokoldalú kerti grillezők

Beköszöntött a jó idő és ezzel együtt itt a grillezés szezonja, és ha arra vágyunk, hogy a sütés-főzéssel f
Elolvasom

Vacsorázz lazán és stílusosan – Íme néhány tipp a megfizethető vacsoraélményhez

Készen állsz rá, hogy külsőddel is feldobd balatoni vacsorátokat? Ráadásul mindezt úgy teheted meg, hogy mé
Elolvasom

Időutazás a lángossal

A lángos soha nem csak egy ételt jelentett a magyar kultúrában. Hiszen ez egy olyan ínycsiklandó fogás, ami
Elolvasom