Mikor lesz vége? Újabb giga-lakóparkot terveznek Zamárdiba, a helyiek petíciót indítottak

Mikor lesz vége? Újabb giga-lakóparkot terveznek Zamárdiba, a helyiek petíciót indítottak

A komplexum látványtervei a partneri véleményezésre szánt tervezetben tűntek fel először, ám a tervek megvalósítása ellen már elindult egy online petíció.

Zamárdi önkormányzata hivatalos oldalán arról tájékoztatott, hogy elkészült a város településrendezési eszközeinek módosítása, ami a kiemelt fejlesztési területté nyilvánított 3604/3, 3613/6, 3616/1 és 3616/2 helyrajzi számú ingatlanokra vonatkozik. A több mint 300 oldalas anyagot az önkormányzat honlapján lehet tanulmányozni. A dokumentumban egy nagy volumenű fejlesztésről írnak részletesen, ami egy hatalmas terület nagyvárosias lakóterületté nyilvánítása révén valósulna meg lakóépületek és szálloda építésével. Megtalálhatóak benne a látványtervek is (ezeket cikkünk galériájában is meg lehet tekinteni), ugyanakkor azt is írják, hogy jelen tervfázisban részletes építésztervek és kiviteli tervek még nem állnak rendelkezésre. 

Az érintett területen, a Szent István út mindkét oldalán nagy kiterjedésű kempingek, nyaralók találhatóak. A dokumentumban úgy fogalmaznak: “Településképi szempontból kiemelt jelentőségű területek ezek, hiszen az ebből az irányból érkezőket itt érik az első benyomások a településsel kapcsolatban. Az úttól délre eső, közel 12 hektáros területen a fejlesztők Zamárdi új nyugati városkapuját álmodták meg, ami kiterjeszti és egyben tehermentesíti a jelenlegi városközpontot.” 

A beépítést így ismertetik összefoglalóan: “A terület központjában intenzívebb beépítésű, igazi városi alközpontot tervezünk, éttermekkel, kávézókkal, szolgáltatásokkal, sétányokkal, nagy vízfelületekkel, szökőkutakkal és rengeteg fával, zölddel kialakítva. A központ déli részén 72 szobás, négycsillagos konferencia és wellness hotel fog megvalósulni. A központtól keletre és nyugatra szimmetrikusan elhelyezkedő, lazább beépítésű, nagy zöldfelületekkel, medencékkel, sportpályákkal ellátott lakó- és pihenőövezetet alakítunk ki. A Szent István utca mentén, de az utca vonalától visszahúzva, alacsonyabb, pince + földszint + 3 szint + tetőszintes lakóépületek, míg az úttól távol, magasabb, pince + földszint + 5 + 2 tetőszintes társasházak épülnek. A magasabb épületek előnye egyrészt, hogy a terület beépítettsége alacsonyabb tud maradni ahhoz képest, mintha több alacsony épületet helyeznénk el, másrészt a magasabban lévő lakásokból egyedülálló panoráma nyílik a Balaton nyugati medencéjére, valamint a Tihanyi-félszigetre.

A fejlesztés 756 db lakóegység és az ezekhez kapcsolódó üzletek, szolgáltatások kialakításával számol, továbbá a turisztikai, pihenési rendeltetéshez kapcsolódóan sport és rendezvényi funkciók megvalósítását is magában foglalja. A területen megvalósul 8 db teniszpálya, 8 db strandröplabda pálya, valamint 4 db strandfoci pálya. A tervezett 8 db fürdőmedence összes felülete közel 1500 m2, míg a központi területen tervezett látványmedence több mint 500 m2 vízfelülettel rendelkezik. A tervezett lakások 25%-a 2 szobás, 60%-a 3 szobás és 15%-a 4 szobás lesz. A terezett funkciókhoz a parkolók jelentős részének elhelyezése a pinceszinten tervezett, a 270 db felszíni mellett 982 db pincei parkoló fog létesülni. A pinceszintek úgy lesznek a jelenlegi terepbe süllyesztve, hogy a terepszint alatti vízmozgásokat ne akadályozzák.

A beépítés kortárs építészeti megjelenésével hozzájárul Zamárdi urbanizációjához, valamint a Balaton déli parti települések között betöltött pozíciójának erősítéséhez. (…) A környezet alakításánál a meglévő értékes növényállomány lehetőségekhez képest maximális megóvása mellett, új háromszintes növényállomány telepítése tervezett.”


A partneri véleményezésre szánt tervezet több platformon is tiltakozást váltott ki. Egyebek mellett indult egy online petíció is, amit a Zamárdi Civil Összefogás jegyez. Mint írják, a Szent István út és a Brettyó természetvédelmi terület között elterülő, a Tihanyi-félszigettel szemközti, több mint tízhektáros területet nagyvárosias lakóterületté nyilvánítása és a rajta felépítendő 8 db 9 szintes és 10 db 5 szintes lakó- és szállodaépület megvalósulása ellen gyűjtenek aláírásokat, azt kérve a döntéshozóktól, hogy utasítsák el a terület átminősítését és a teljes építkezést. 

“Zamárdi egy kedves kisváros, kertes családi házas, üdülőházas, hangulatos Balaton parti zöldövezet jelleggel. Lakói, az üdülők tulajdonosai, és az ide nyaralni érkezők is így, ilyennek szeretik. Ebbe a környezetbe terveznek beépíteni egy óriási lakótelep méretű komplexumot, ami hegyként magasodna a parti ingatlanok és a természetvédelmi terület fölé, gigantikus tájsebet képezve, bármilyen irányból szemlélve, mind a déli part lankáiról, mind a mellette lévő üdülőterületről, mind Tihanyból és az északi partról. Méretét jól érzékelteti, hogy Zamárdiban, és a szomszédos Szántódon is a meglévő néhány nagyobb épület közül a legmagasabb is csak 3 szintes, itt pedig egy több mint 10 hektáros területen sorakoznának sűrű beépítéssel a toronyházak, összesen 19 darab. Zamárdi végleg elveszítené kisvárosi báját. Az itt keletkező 756 darab új lakás és 72 hotelszoba minimum 2200 új fő megjelenését jelenti, amely megegyezik Zamárdi jelenlegi állandó lakosságszámával. Ez mind Zamárdi közműhálózatára, úthálózatára, forgalmára, légszennyezésre, a Balaton parti emberlétszámra óriási többletterhet jelentene” – olvasható a leírásban.

Hozzáteszik még azt is, hogy a komplexum közvetlenül a Brettyó nevű, Natura 2000 besorolású, “Dél-balatoni berkek kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület” mellett épülne, amelynek kiemelt jelentősége van a Balaton vízminőség védelmében is, területén számos védett madár és gerinces állat, rovar él. A beépítendő terület jelenleg fás, sűrű növényzettel benőtt terület, így az építkezés több száz fa kivágásával járna.

A tervezettel kapcsolatos észrevételeket a felhívás közzétételétől (október 14-től) számítva 15 napig lehet jelezni Ripszám Jánosnak, a város főépítészének címezve.
Hirdetés

Kapcsolódó

Napos-felhős péntek után havas eső lesz jellemző a hétvégén

Pénteken egyre többfelé süthet ki a nap. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban -2, +4, na
Elolvasom

Hirdetés

Ez lesz Ördög Nóráék következő nagy dobása Balatonakarattyán

Újdonságba vágja a fejszéjét Ördög Nóra és Nánási Pál Balatonakarattyán december 4-én. A bejelentéshez a há
Elolvasom

A szocialista építészet gyöngyszemei a Balaton parton

Vagy szereted vagy irtózol tőle, de tény, hogy a szocializmus építészeti esztétikája nyomokban a mai Magyar
Elolvasom