Mikor van szükség a dioptriás szemüveg cseréjére?

Mikor van szükség a dioptriás szemüveg cseréjére?

A szemüvegesek jól tudják, hogy általában, a szemüvegviselés nem csak egy adott, egy bizonyos időszakra szól. Ha már gond van a látással, akkor előfordulhat, hogy a szemüveg örök életünkre a társunk lesz és ez nem csak annyit jelent, hogy egyszer megvásároljuk a vényköteles szemüvegünket és soha többé nem kell a témával foglalkoznunk. A szemüvegeseknek, legyen szó távollátásáról, vagy rövidlátásról, rendszeresen járniuk kell szemészeti szűrővizsgálatokra, mert előfordulhat, hogy a dioptria változik, azaz javulhat, de romolhat is a szem egészsége. Milyen jelekből tudhatjuk, hogy ismét fel kell keresnünk egy szemész szakorvost? Milyen időközönként járjunk szemvizsgálatra? Mutatjuk a válaszokat!

Óvjuk a szemünket, járjunk rendszeresen szűrővizsgálatra!

A szemüvegesek általában nem hanyagolják el a rendszeres szűrővizsgálatokat, főleg, ha a látás élessége folyamatosan változik. Előfordul ugyanis, hogy a szem állapota, egészsége javulást mutat, de az is megeshet, hogy egyre erősebb dioptriára van szükség. A szemészeti szűrővizsgálat nem jár fájdalommal, és ha új, vényköteles dioptriát ír elő az orvos, akkor vigasztaljuk magunkat azzal, hogy dizájnos szemüvegek közül válogathatunk.

Ha pedig azért romlik a látásunk folyamatosan, mert a munkánk a számítógéphez köt bennünket, akkor fontoljuk meg a monitor szemüveg vásárlását, mert egy ilyen szemüveg védelmet jelent a kék fénnyel szemben. A kék fény sok veszélyt hordoz magában, hiszen nem csak kifárasztja, hanem ki is szárítja a szemet, ami sok más problémával járhat együtt.

Luis Molinero / Shutterstock.com

Ha nem vagyunk szemüvegesek, akkor is tartozhatunk a kockázati csoportba, hiszen a dohányzás, a genetika és az életkor is magával hozhat szemproblémákat. Ezért azt javasolják hozzáértők, hogy negyvenéves kor fölött legalább évente egy alkalommal járjunk el szemvizsgálatra. Ne keseredjünk el, ha szemüvegesek leszünk, mert hiszen ma már nagyon divatos szemüvegkeretek állnak a vásárlók rendelkezésére. Az eyerim collection szemüvegei is ebbe a csoportba tartoznak. Az eyerim collection nem csak dioptriás szemüvegeket, hanem stílusos napszemüvegeket is kínál. A napszemüveg viselése szintén elengedhetetlen, hiszen magasfokú védelmet biztosít a szem számára a káros hatású UV – sugarakkal szemben.

A szemorvost akkor is fel kell keresnünk, ha még nem telt el az egy év két szemvizsgálat között, viszont romlott a látásunk, vagy bármi más változást észlelünk a szemünk állapotában, annak egészségében. Ez sok minden lehet, az úszkáló fekete foltoktól kezdve, a komolyabb szemproblémákig. A szemünkre nagyon vigyáznunk kell, ezért sem szabad elhanyagolni a szemüveg viselését, ha vényköteles dioptriás lencse van abban.

fizkes / Shutterstock.com

Ha kár keletkezett a szemüvegünkben, akkor is érdemes új szemüvegvásárláson gondolkodni, mert egy karcos szemüveg viselésénél talán még az is jobb alternatíva, ha egyáltalán nem hordjuk. A szem kifáradását okozza ugyanis a sérült szemüveg viselése.

Ha nem rendszeresen hordjuk a szemüvegünket, akkor az íróasztalok jó szolgálatot tehetnek. Ezekbe, legyen szó otthoni vagy irodai íróasztalról, könnyedén elpakolhatjuk, így nem áll fenn az a veszély, hogy leesik az íróasztalról, vagy nemes egyszerűséggel ráülünk arra.

Hirdetés

Kapcsolódó

Trambulinok árai, és amit tartalmaznak

Az, hogy a trambulinozás világszerte kedvelt időtöltés, egyértelmű. Korosztálytól függetlenül egyre több em
Elolvasom

Hirdetés

Energiamegtakarítás fűtési keringtető szivattyúkkal

A szivattyúk napjainkban már nélkülözhetetlen elemei egy korszerű fűtési rendszernek. Nem volt ez mindig íg
Elolvasom

Hogyan fejleszthető az analógiás gondolkodás gyerekeknél?

A gyerekek és talán kicsit a felnőttek számára a legnagyobb félelem az iskolában a matematika irányába van.
Elolvasom