Milyen klímát válasszunk a vízparti nyaralónkba?

Milyen klímát válasszunk a vízparti nyaralónkba?

Habár a Balatonban fürdőzve vagy a tóparton sütkérezve kétséget kizáróan örömünket leljük a nyári kánikulában, a nyaralónkban tartózkodva – főleg az esti, éjszakai órákban – sokszor már inkább megkeserítheti a pihenésünket az extrém meleg. Éppen ezért érdemes gondoskodnunk az épület klimatizálásáról, hogy ezzel is biztosítsuk az ideális légkört a zavartalan kikapcsolódáshoz, feltöltődéshez. De milyen típusú klímaberendezést ajánlott választanunk a nyaralónkba? Cikkünkben ehhez nyújtunk némi segítséget.

A klímaberendezések piacán ma már széles típusválasztékból válogathatunk – kivitelezésük, teljesítményük, energiafogyasztásuk, telepítési helyük vagy akár a felhasznált hűtőközeg alapján is megannyi készüléket különböztethetünk meg. A nyaralók esetében azonban ezeknek csak egy részét érdemes részletesebben is szemügyre venni.

Az alábbiakban a legelterjedtebb típusokat mutatjuk be, amelyek vízparti nyaralónkba is jó választást jelenthetnek.

Split klímák

Az osztott, azaz split klímák talán a legnépszerűbb klímatípusnak számítanak. Két fő részből állnak: egy kültéri és egy beltéri egységből. A kültéri egység a kompresszort és a hűtőközeget tartalmazó hőcserélőt tartalmazza, míg a beltéri egység a hűtést vagy fűtést végző ventilátort és hőcserélőt foglalja magában.

Ezek az egységek elektromos kábelekkel és rézcsövekkel vannak összekötve, amelyeken keresztül az elektromos energia és a hűtőközeg áramlik. A kültéri egység általában a nyaraló külső falára vagy egy padlóra szerelhető konzolon helyezkedik el. A beltéri egységnek létezik többek között

  • oldalfali,
  • mennyezeti,
  • illetve akár padlóra helyezhető (parapetes) változata is.

Multi-split rendszerek

A split klímákon belül megkülönböztetünk úgynevezett multi-split rendszereket, amelyeknél egyetlen kültéri egységhez több beltéri egységet is csatlakoztathatunk. Ez lehetővé teszi, hogy a különböző helyiségekben egymástól függetlenül szabályozzuk a hőmérsékletet. Ilyen típusú berendezést abban az esetben érdemes választanunk, ha nagyobb alapterületű nyaralóval rendelkezünk, ahol például több hálóhelyiség van, és ezekben szeretnénk biztosítani a lehetőséget az egyéni hőmérséklet-szabályozásra.

Inverteres berendezések

A split klímák esetében újabb, rendkívül energiahatékony technológiának számítanak az inverteres berendezések. A hagyományos, on-off típusú klímákkal szemben – amelyek a kompresszort folyamatosan ki-bekapcsolva tartják fenn a kívánt hőfokot – az inverteres klímákban dinamikus szabályozórendszer, valamint érzékelők vannak beépítve, amelyek segítségével mindig az aktuális igényeknek megfelelően, precízen és energiahatékonyan szabályozzák a hűtést.

Mobil klímák

Amennyiben valamilyen okból nem kivitelezhető nyaralónkban egy falra szerelhető klíma telepítése, a mobil klímák kiváló áthidaló megoldásnak bizonyulnak. Ezeknél az eszközöknél nincs szükség beszerelésre, sem külön kültéri egységre; mindössze a kifújt meleg levegőt elvezető gégecsövet kell egy ablakba vagy egy falon lévő lyukba helyezni.

Fontos azonban tisztában lennünk azzal, hogy a mobil klímák jellemzően nagyobb zajjal működnek, mint a falra szerelhető változatok.

Milyen szempontok alapján válasszunk klímát a nyaralóba?

Az ideális klíma kiválasztásához több szempontot is érdemes mérlegelnünk a vásárlás előtt. Elsőként mindenképpen tanácsos felmérni a nyaralónk méretét és a készülék leendő helyét, hogy garantáltan megfelelő méretű és típusú klímaberendezést válasszunk, amely valóban hatékonyan le tudja hűteni az adott területet. Lényeges emellett, hogy olyan légkondi mellett döntsünk, amely költséghatékonyan és minimális energiafogyasztással biztosítja a kívánt hűvös környezetet. Gondoljuk át alaposan, hogy milyen energiahatékonysági besorolású készüléket választunk, és fontoljuk meg az inverteres technológiát!

Nem elhanyagolandó szempont klíma zajszintje sem. Erre különösen érdemes odafigyelnünk, ha a beltéri egységet a hálószobába szeretnénk telepíteni. Mivel az inverteres klímák általában rendkívül csendesek és hatékonyak – különösen az alacsony terhelési szinteken –, ilyen szempontból is jó választásnak bizonyulhatnak.

De nem feledkezzünk meg a fenntarthatósági szempontokról sem: törekedjünk arra, hogy leendő klímánk környezetbarát kivitelű legyen, és minimális károsanyag-kibocsátással rendelkezzen, például olyan hűtőközeggel, amely kevésbé káros az ózonrétegre!

Mikor érdemes sort keríteni a klíma telepítésére?

A klíma telepítését, illetve az ehhez szükséges előkészületeket leginkább a tavaszi hónapokra érdemes időzíteni, amikor még nem köszönt be a nagy hőség, de már túl vagyunk a tél végi hűvösebb időszakon. Ez nemcsak azt teszi lehetővé, hogy az előttünk álló kánikulában már gondtalanul élvezhessük a légkondi nyújtotta előnyöket, hanem segít elkerülni az extrém meleg okozta kellemetlenségeket is a munkálatok során. Arról nem is beszélve, hogy a nyár jellemzően leterheltebb időszak a klímaiparban, ami akár a berendezés, illetve egyes alkatrészeinek beszerezhetőségét, akár a telepítést végző szakemberek elérhetőségét illetően is okozhat problémákat.Amennyiben csak időszakosan szoktunk a nyaralónkban tartózkodni – akár egy-egy hetet töltünk ott, akár a hétvégéken ruccanunk le –, akkor mindenképp ajánlott olyan időpontot választani a klíma beszerelésére, amikor éppen üresen áll az épület. Így egyfelől a szakemberek zavartalanul végezhetik a telepítést, másfelől a mi pihenésünkbe, kikapcsolódásunkba sem zavarnak bele a munkálatok. Mindemellett azért érdemes az időjárási előrejelzéseket is figyelembe venni, hogy ne érjen minket váratlanul a csapadékos idő vagy akár a szélsőséges hőség, ami nehezítheti a telepítés folyamatát.

Kapcsolódó

Hasznosítható-e a mobilház nyaralási, illetve turisztikai szempontból?

Ezúttal két irányból is megpróbálunk közeledni voltaképpen ugyanahhoz a kérdéshez: milyen formában élvezhet
Elolvasom

A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

Megnyitotta kapuit a saját kikötővel, partszakasszal és stranddal megálmodott Kenese Bay Garden Resort &
Elolvasom

Önismereti társasjátékok a mély beszélgetésekhez

Manapság sokszor problémát jelenthet a napi rohanásban megállni, hogy valódi beszélgetéseket folytathassunk
Elolvasom