Minden, amit tudnod kell az idei Music Hungary Konferencia & Showcase programjáról

Minden, amit tudnod kell az idei Music Hungary Konferencia & Showcase programjáról

Immár negyedik alkalommal ad otthont Veszprém a hazai zeneipar legfontosabb találkozójának.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal partnerségben megvalósuló XI. Music Hungary Konferencia & Showcase fókusza a MI és TI, azaz a Mesterséges Intelligencia és Természetes Intelligencia a zeneiparban, a showcase programban pedig most is a legígéretesebb, friss hazai produkciók mutatkoznak be.

Kibomlik a MI és TI

A november 7-9-én Veszprémben tartott konferencia témaválasztásának célja az, hogy megvizsgálják, hogyan lehet harmóniát teremteni a Mesterséges Intelligencia és művészet között, hogyan ölelje magához a zenei szektor a technológiát, és fordítsa a javára. A Mesterséges Intelligencia nagyon forró téma az elmúlt évben, így részben ezért is a Music Hungary Szövetség a tavalyi rekord látogatószámhoz képest is még nagyobb érdeklődésre számítanak. 

A MI és TI köré épülő program egyik legizgalmasabb meghívottja ifj. Kurtág György lesz, aki a Kollektív intelligenciáról és új utak feltárásáról tart majd előadást, illetve a zenei és a természettudomány kapcsolódásit vázsgálják majd egy kerekasztal keretén belül. A technológia irányából közelítve a témához Varga Gábor, a Microsoft Magyarország egykori technológiai stratégiai vezetője beszél majd. 

A szervezők igyekeznek a komolyabb és könnyedebb témákat is váltogatni, hogy minél színesebb legyen a konferencia, a dalszövegek történetéről például a népszerű Margó fesztivál, a Könyvesblog és az a.dal.szöveg podcast elindítójával Valuska Lászlóval fognak beszélgetni, valamint egy kerekasztal keretében a szerzői és előadói jogvédőkkel együtt Rajkai Zoltán, a Katona József Színház színésze vitatja meg, vajon mit tanulhattak a magyar zenészek a hollywoodi írók és színészek sztrájkjából. Szintén izgalmas meghívott lesz Can Togay médiaművész, aki a Balatorium öko-művészeti projekt kezdeményezője. A programokat folyamatosan frissítik az esemény weboldalán. 

Music Hungary-díj

A második Music Hungary-díjátadó gála is a program szerves része, 8-án este tartják majd az Expresszóban, amivel kapcsolatban Weyer Balázs, a Szövetség elnöke kiemelte, hogy a díj célja, amellett, hogy nagyobb láthatóságot biztosítson a zeneipari szereplőknek, a szervesen kapcsolódó kreatív szektorokra is figyelmet irányítson, ilyen a nyolc díjkategóriából a vizuál, a crossover vagy az inspiráció díj is.

A lehetséges díjazottak között olyan, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban szereplő rendezvények is szerepelnek, mint a Balatorium vagy az INOTA Fesztivál.

Újra a legaktuálisabb zenekarok Veszprémben

A harmadik Music Hungary Showcase a hazai könnyűzenei színtér legaktuálisabb arcait mutatja be. Az előző két esemény sikereire alapozva, és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa zenei programjának alapértékeit képviselve  az idei Showcase elsődleges feladatának tekinti hogy a hazai zenei színtér szakemberei és a legaktuálisabb magyar előadók itt találkozzanak, valamint szélesebb nyilvánosság is megismerhesse a fellépőket. A showcase fesztiválra idén is lehetett jelentkezni, a nyílt pályázatra jelentkező 130 zenekar és előadó közül 5-nek biztosítottak helyet a szervezők, míg a többi fellépőt egy 8 fős kurátori csapat javasolta, majd válogatta be ebbe a különleges programba.

Az idei fellépők

Érkezik a hazai hip-hop szcéna két trónkövetelője, az első nap Sisi, aki a 2023-as fesztiválszezonban megmutatta, hogy a magával ragadó jelenlétével egyik pillanatról a másikra ösztönösen képes kis klubok után tömegeket is megmozgatni. A második napon pedig a folyamatos megújulás, az utánozhatatlan színpadi mozdulatok és a tematikus koncertek királya, Co Lee viszi el az Expresszó kiemelt idősávját, hogy megmutassa miért képes mostanra a Müpától az Akvárium NagyHallig telt házat csinálni. Az első napon a Krúbival is közös feat-et jegyző bongor is fellép, aki odaszólós szövegeiben gyakran beszél a társadalmi visszásságokról, ráadásul Veszprémben korábban már több soron csordultig töltötte a TEREM táncterét. 

Kuriózum lesz a Music Hungary Showcase programjában látni iamyank-ot, aki tavalyi lemezével mélyre merült és új szintre lépett, varázslatos koncerteket adott a megjelenés óta, rendesen kimaxolta a sötét zenei világokban rejlő lehetőségeket. Yanktól sem áll messze az elektronika, de a Labek & Chrobak duó erős basszusai, törzsi ritmusai, vagy az egyébként harmóniumra és pianínóra írt darabok mellett atmoszferikusabb, elektronikusabb oldalát is egyre többször megmutató konkoi izgalmas zenei utazásra invitálják a showcase közönségét. 

Szintén az elektronikus vonalat erősíti a Hundred Sins által életre keltett Cenzúra sorozat egyik gyakori résztvevője, az egyik legtehetségesebb feltörekvő elektronikus producer, ZORZ. Ő zárja majd a TEREM klubot, kihagyhatatlan programnak ígérkezik. Instrumentális vonalon pedig elmerülhetünk a TÖRZS poszt-rock világában, a New Fossils kellemes és nyugtató jazz dallamaiban, vagy a zïp instrumentális hip-hop zenét és a rapet egyesítő hangulatában. 

Aki önfeledt táncolásra vágyik Veszprémben, ne hagyja ki a hazai világzenei színtér legizgalmasabb feltörekvő zenekarainak koncertjeit. A Hakumba főként különböző világzenei irányokat, jazzt, jazz-fusiont, surf-punkot, bluest és pop-rockot kever a dalaiban, a Kale Lulugyi autentikus roma örömzenét hoz Veszprémbe, a DUCKSHELL tömény tánczenéjükben magyar népzenei és dél-amerikai hatások is megtalálhatók. 

A hazai alternatív zenei színtér végre megújulni látszik, köszönhetően többek között annak, hogy a stíluson belül új világokat nyit meg a Veszprémben is fellépő Damara, a Hűvös, vagy a kisbetűs ünnepnapok. Az idei Kikeltetőn is feltűnt Lenkke koncertjére érdemes lesz odafigyelni, hiszen pörgős, merengős zenéit énekléssel, rappeléssel, dorombolással, furulyázással, potméterek tekergetésével kelti életre. A Papírkutyában fellépő Juhász Zoli szintén megjárta az idei Kikeltetőt és nagy esély van rá, hogy eljátssza a Music Hungary Showcase közönségének a Gyönyörű című számát, ami az egyik legszebb magyar dal ebből az évtizedből.

Tíz éves vágyát váltotta valóra a Szövetség a Music Hungary-díj megalapításával tavaly, aminek átadó gálája a veszprémi Hangvillában volt a jubileumi, X. Music Hungary Konferencia & Showcase keretében, ami idén is a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával valósul meg Veszprémben. Az esemény évről évre erősebb szakmai programmal, kiváló meghívottakkal, és nem utolsó sorban ígéretes, friss hazai előadókkal és zenekarokkal tölti meg a belvárost, hozza össze a szakmabelieket és két estén át nyűgözi le a közönséget. A díjátadógála hab a tortán.

További információk részletes shortlist az XI. Music Hungary Konferencia & Showcase honlapján olvasható: https://musichungary.hu/

Music Hungary Konferencia & Showcase
2023. november 7-9.

Kapcsolódó

Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében

Speciális intézkedésekkel óvják a nőstény egyedekből és kölykeikből álló kolóniát a veszprémi várnegyedben.
Elolvasom

Ezek lettek a Balaton legjobb strandjai, kiosztották a Kék Hullám Zászló minősítéseket

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet, és 28 balatoni strandon
Elolvasom

Óriási esélyekkel indul az olimpiára a vitorlázó válogatott

Útnak indította a magyar vitorlázó válogatottat a Magyar Vitorlás Szövetség a balatonfüredi Kékszalag Por
Elolvasom