Minden eddiginél brutálisabb árak jöhetnek az idei szezonban a Balatonon

Minden eddiginél brutálisabb árak jöhetnek az idei szezonban a Balatonon

A forint múlt heti rekordzuhanása kétségtelenül hatással lesz a társadalom minden szegmensére. Az alapvető élelmiszerek ára mellett az amúgy sem az olcsóságukról híres balatoni nyaralások kiadásai is az egekbe szökhetnek – olvasható a penzcentrum.hu-n.

Az utazási irodák bizakodóak, még semmi konkrétumot nem látnak azzal kapcsolatban, hogy hogyan fog a háború és az infláció hatni a nyaralásokra, hiszen a családok most érkeznek a tervezési fázisban. Egyes szakértők szerint azonban megeshet, hogy sokan a belföldi nyaralás mellett fognak dönteni, annak ellenére is, hogy a gyenge forint bizony a hazai árakat is felpumpálja, de ez még mindig elfogadhatóbb lesz, mint az euróárfolyam.

Ráadásul a SZÉP-kártyák is bevethetőek a hazai pihenésnél, így a belföldi turizmussal foglalkozó szállásközvetítők bizakodóak az idei szezonnal kapcsolatban. A foglalások lassan érkeznek, egyes szálláshelyek már most elkeltek a nyárra, de a szezon már tavasszal elkezdődik.

Ha pedig nyár és belföldi turizmus, akkor pedig a Balaton az abszolút győztes. Csak úgy, mint az év többi napján, úgy a nyári hónapokban is a magyar tenger a legnépszerűbb, a nyári szállásokért már most elkezdődött a roham. A Szállás.hu a Pénzcentrum kérdésére elmondta, hogy a tóvidék népszerűsége egész évben töretlen, még a téli időszakban is ez a második legnépszerűbb régió a foglalások darabszáma alapján,amelyet csak csak Észak-Magyarország előz meg.

A töretlen népszerűség, elmondásuk szerint a szállásadói oldalról is megmutatkozik, hiszen a települések közül Siófok hozta a legtöbb új partnert 2021-ben a Szallas.hu számára. Régiós bontásban pedig a partnerszám 2021-ben az Észak- és Délnyugat-Balatonon nőtt a leginkább, illetve a Délkelet-Balatonon is jelentősen gyarapodtak a szállásadó partnereink. 

A foglalási időablak valóban nő, azaz újra bátrabban mernek a vendégek előre foglalni. 2021 első negyedévében 8,19 nap volt az átlagos foglalási időablak, idén 30 nap körül – fejtette ki a lapnak a szállásfoglaló oldal. Hozzátették, a nyári előfoglalást támogató kampányuk már tavasszal elindul.

A balatoni szállások kapcsán, valamint a szezonra való felkészülésről Dr. Mörk Lászlót, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnökét is megkérdezték, aki elmondta, hogy Magyarországon mintegy negyvenezer szálláshely aktív, működik, azonban most még csak a trendek figyelhetőek meg.

A teljes szegmensben eddig nagyjából 4 százalék körüli növekedés mutatkozott. A leghangsúlyosabb hónapok a június, július és augusztus, de a termál városokban, mint Hévíz, Bükk, Szoboszló, Sárvár, stb. két-két hónappal mindkét irányba hosszabb a szezon – fejtette ki Dr. Mörk László, aki hozzátette, az összképet a pandémia is árnyalja, aminek a felbukkanása, felfutása nehezen kalkulálható. Reményeik szerint itt is bővülés lesz, és megjelennek az “elhalasztott utazások” is.

Az orosz-ukrán turisták elmaradása a teljes szegmensre vetítve, csak pár százalék, de ahol gyakori az e helyekről származó vendég, ott 10 százalék körüli elmaradást várunk – tette hozzá az elnök. Szállásadói szempontból is reményekkel telve várják az idei szezont, hiszen nem csak a SZÉP-kártyák, és az szja-visszatérítések teszik lehetővé a nyaralást, de a koronavírus miatt bevezetett korlátozások is enyhülni látszanak, így már a hosszú hétvégétől kezdve várhatják a magyar turistákat a szállodák.


A teljes cikk itt olvasható.


Forrás: penzcentrum.hu
Fotó: velvet.hu

Kapcsolódó

Végtelen esőre számíthatunk a hétvégén egy kis széllel és hóval

Pénteken egy mediterrán ciklon előoldalán melegedés érkezik élénk, erős déli-délkeleti széllel, sokfelé kia
Elolvasom

Veszprémi cukrászda lett aranyérmes Luxemburgban

Díszítőcukrászat kategóriában nem akadt legyőzője a veszprémi cukrászda alkotásának a Luxemburgban tartott
Elolvasom

Brutális benzinár-emelkedést hozott a kormány Mikulása tegnap éjjel – mostantól ennyibe kerül az üzemanyag

A gépjármű tulajdonosok és fenntartók nem fogadták kitörő örömmel a kormány tegnap esti sajtótájékoztatóját
Elolvasom