Mini útikalauz a siófoki szezonnyitásra

A korábbi években, mikor a költöző madarak fészket raktak Töreki pihenőhelyükön, a siófoki éttermek, szállodák, panziók, látnivalók, attrakciók is vendégfogadásra készültek. Idén azonban a tavasz zárt ajtók mögött, szinte észrevétlenül múlt el, hiszen egy nehéz időszakot kellett átvészelnünk, amely minden ember életére hatással volt.

„A városban – nem hivatalos adatok szerint – mindössze egy, nem helyi lakos kapta el a koronavírust. A betegség intenzitása csökken és ez optimizmusra ad okot.

Balatoni lelkünk nem vágyik arra, hogy a tavaszhoz hasonlóan a nyár is tova tűnjön. Maradandó és szép emlékek születését képzeljük el mindannyiunk, ide látogatók és itt élők számára egyaránt. Nemcsak azért, mert többek között a turizmusból élünk, hanem mert vendégszeretőek vagyunk, és jó lenne már ott tartani, hogy adhassunk” – nyilatkozta dr. Lengyel Róbert polgármester.

Az idei nyár nem lesz ugyanolyan, mint eddig bármikor volt. Arra készülhetünk, hogy a kézmosás és fertőtlenítés rutinná válik, a távolságtartás végett a sorok majd jóval hosszabbnak tűnhetnek, a félig maszkkal takart arcokon pedig csak a tekinteteket fürkészhetjük, vajon mosolyog-e az arc, a száj. Mindezekkel együtt kell élnünk még egy ideig, de ettől függetlenül lehet pont különleges, akár felejthetetlen az idei pihenés. Egyéni felelősségvállalás, türelem, kölcsönös megértés és tisztelet: az utóbbi évtizedekben egyre ellaposodó és kevésbé használt emberi tulajdonságok megerősödésére lesz szükség újra. Jobban, mint eddig. Nem is biztos, hogy mindennek vissza kell állnia a korábbi kerékvágásba. A családtagokkal töltött több idő lehetősége nem kell, hogy elapadjon a munka mellett, és a munka világában is találhatunk olyan értékeket, melyek fellett régebben elsiklottunk. Az összhang a lényeg, az egymásra ható erők kiegyenlítődése és a pozitivizmus.

Ezt az egyensúlyt jobb helyen nem is kereshetnénk, mint Siófokon, ahol az érkezőt csodás környezetben meghatározó élmények várják, már a pünkösdi hétvégétől. A fokozott higiéniai előírások, a létszámkorlátozás bevezetése, az óvintézkedések betartása a kedves vendégek biztonságos és gondtalan pihenését szolgálják.

Siófok 16,5 kilométeres partszakaszán megannyi, zöldbe borult szabad strand terül el. A balatoni csobbanásra vágyóknak nem kell tartaniuk a bejáró lépcsők előtti tolongástól, hiszen azt elkerülendő, sokkal többet telepítenek belőlük idén.

Május 29-én nyit több szálloda, kemping, panzió, apartman és magánszálláshely, valamint az összes siófoki strand, a hófehér homokú Plázs, a Petőfi sétány, sőt ekkor kezdi meg első körét az Óriáskerék is. Kedvezményből sem lesz hiány, hiszen a gyereknapra tekintettel a 14 év alattiaknak ingyenes hétvégi belépéssel kedveskednek a Nagystrandon, és e hétvégén az Óriáskerék sem teljes áron fog üzemelni. A fizetős strandok belépői a számos óvintézkedés, – mint a létszámkorlátozás, a figyelemfelhívó táblák, a 40%-kal több vízbejáró lépcső, a pénztáraknál és vendéglátó egységeknél kijelölt védőtávolság, a fertőtlenítő pontok kialakítása, a korlátok, mosdók, öltőzők és egyéb területek rendszeres fertőtlenítése – ellenére sem drágulnak, ráadásul SZÉP kártyával is lehet fizetni. A fizetős strandok egyen pólós strandjárőrei mindannyiunk védelmében, szükség esetén felhívják a figyelmet a kötelező védőtávolság betartására és a biztonságos fürdőzés szabályaira.

A strandolást követően megannyi híres művész lábnyomait követve, gyönyörű villák sorai közt sétálva a Hajóállomásra, a vízi élményszerzések sorát folytathatjuk. Május 30-án a Balatoni Hajózási Zrt. hivatalosan megkezdi a 174. hajózási szezont, amellyel a kiemelt menetrendi és sétahajó járatok egyaránt elérhetővé válnak, köztük a Siófok – Balatonfüred – Tihany járat.

Ha hódoltunk hajózási szenvedélyünknek, a kikötő felé vezető úton, a szabadság jóleső érzésével csodálhatjuk a lemenő nap első sugarait, az aranyhíd utolsó fénycsíkját pedig a siófoki móló felé bandukolva kaphatjuk el. Ha már ott vagyunk, az út végén büszkén, a béke, a barátság és az egyetértés nemzetközi szimbólumaként álló Béke Jóságos Angyalának mondhatunk köszönetet az egészségünkért és a pihenés lehetőségért.

Az éppen megújuló, közeli Rózsakert szobrai is megérnek jó pár perc figyelmet, egy nyugodt sétát köztük, de emlékeinket megörökíthetjük a pár méterre található #helloSiofok szelfipontnál is.

Utunkat folytathatjuk kulináris élmények szerzésével valamely remek étterem, cukrászda, kávézó teraszán, vagy élhetünk a számos helyen újonnan bevezetett kiszállítási-, illetve elviteles szolgáltatással, de akár a város legnagyobb és legpatinásabb parkjának, a 4.6 hektáros Jókai parknak árnyas fái közt is megpihenhetünk. A romantikus angolkert intenzív látványát fokozza a rengeteg virág, a kis tó látványa, és a park egyik csücskében megbújó, távol-keleti hangulatot árasztó japánkert.

Ha a városközpont felé vesszük az irányt, a Millennium parkra feltétlenül szánjunk időt. A 16 ezer négyzetméteren elterülő zöldterület amellett, hogy kellemes pihenési lehetőséget nyújt, több köztéri szobornak is az otthona. A park része a romantikus hangulatú Zenepavilon, ahol a város egyik szülötte, a kiváló szobrász, Varga Imre készítette bronzszobor áll. A művész keze nyoma Siófok számos pontján megtalálható. Az itt álló alkotást a város egy másik híres szülöttéről, Kálmán Imre zeneszerzőről mintázta. A filagólia alatt az operett művész dalai csendülnek fel, köztük a jól ismert Csárdáskirálynő is. A muzsikát hallgatva egy pillantást vethetünk a déli vasútvonal 1861-es átadását követően, eredetileg 1863-ban épült siófoki vasútállomásra, amely ebben a formájában az 1900-as évek elején újult meg. Ugyancsak Varga Imre alkotása a “Mártírok” szoborcsoport, amely szintén a park látványossága, ahogy a közeli szökőkút is.

Korban nem, csak térben párszáz lépést megtéve Kálmán Imre szülőházához érünk. Az operett királya városunkban gyerekeskedett, s a látogatható emlékház mementóként szolgál munkássága előtt.

A vasút melletti utcácskát elhagyva lábunk a gyönyörű, virágokkal teli, Európa- és Hill-díjas Fő térre lép, miközben szemünk elé tárul a város emblematikus jelképe, a több mint százéves Víztorony. A tekintélyt sugárzó monumentum kupolája látogatható, a liftből kiszállva újabb, később emlékké váló látnivaló vár ránk. Igéző, ahogy a város és a Balaton panorámája előttünk hever.

A Fő téren és annak közelében számos étterem kínál ízletes falatokat, kilátással a Gróf Széchenyi Istvánt ábrázoló bronz kompozícióra. A szökőkút közepén ringatózó krómacél hajó a Balatoni Gőzhajózási Társaság alapítójának és örökös elnökének, a legnagyobb magyarnak állít emléket. Alkotója Varga Imre, A nemzet művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrászművész, akinek a közeli Kálmán Imre Kulturális Központ előtti téren is csillognak ismert köztéri alkotásai a napfényben.

Ha a kulturális feltöltődés után az aktív kikapcsolódás mellett tennénk le a voksunkat, a vízisportok mellett a szárazföldön, gyalog vagy kerékpárral emlékezetes túrát tehetünk a Töreki természetvédelmi területen, vagy a közeli állatparkban.

S ha már az utóbbi hónapokban ennyire feje tetejére állt a világ, otthon érezhetjük magunkat a Fordított házban.

Siófokot már a fürdőtelep kialakítását követően is számos művész, köztük színészek, írók kedvelték. Hogy csak néhányat említsünk, Kabos Gyula, Latabár Kálmán, Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula, és Rejtő Jenő választották a már akkor is színes, pezsgő élettel teli üdülőhelyet.

Reméljük, hogy 2020. május 29-től minél többeket üdvözölhetünk a múlt emlékeivel teli, és számos új élményt ígérő Siófokon!

Kapcsolódó

Jövő héten már koncerttel vár a Plázs

Ha nem is teljes gőzzel, de a Balaton-parti bulicentrum egyik legizgalmasabb helyén, a siófoki Plázson már
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Balatongyörök, Szépkilátó

Épített kilátókból számtalan áll a Balaton-parton jobb és rosszabb, modernebb és lepusztultabb kondícióban
Elolvasom

Augusztusban tartják a Bujtor István Filmfesztivált Balatonszemesen

Balatonszemesen már hagyomány a Bujtor István Filmfesztivál. Idén augusztus 17. és 21. között tartják a ren
Elolvasom