Modern és autentikus egyszerre: gyönyörű bazalt-ház épült Tihanyban

Modern és autentikus egyszerre: gyönyörű bazalt-ház épült Tihanyban

A környék természeti örökségével való harmonizálás elsődleges szempont volt a ház megtervezésekor.

Magyarország egyik legszebb természeti adottságaival rendelkező területén, Tihany községben épült meg a Grafit Műterem családi háza. A környék kulturális, valamint természeti örökségét és a modernitást egyaránt magában hordozza a vulkanikus kőzetről elnevezett, hosszú évek tervezőmunkáját követően elkészült Bazalt-ház – írja az epiteszforum.hu.

A homlokzatát fedő kőburkolat nem csupán az építmény sajátossága – az anyagválasztás a térség egy jellemző motívumát kívánja tükrözni, a bazaltbányászat ugyanis a Balaton környékén száz évet is meghaladó múlttal rendelkezik. A kőkitermelés központi helyszíne a parton magasló Badacsony volt, ahol a badacsonytomaji és a badacsonytördemici bánya is működött. Ma már ugyan csak a vonyarcvashegyi bánya aktív, amely mindössze a vasúti igények kielégítésére koncentrálódik, így a hagyománytisztelethez némi kreativitás is szükséges.

A bazaltbányászat természetvédelmi okokból való betiltása azonban nem jelenthet legyőzhetetlen akadályt. A kinézetében és egyéb tulajdonságaiban is hasonló dunabogdányi andezit megsegíti a tradíciók életben tartását. A kiváló minőségű, és a technológia fejlődésével egyre könnyebben megmunkálható kőzet felhasználása nem véletlenül terjedt el a térségben.

A tájhű illeszkedést a tradicionális építőanyagok alkalmazásával, visszafogott méretezéssel, a jellegzetes tetőforma és hajlásszög kialakításával, ezenkívül a letisztult ablakkiosztások számbavételével sikerült elérni; az egytraktusos, oromfalas struktúra pedig a környékbeli klasszikus lakóházak formájára emlékeztet. A hagyományos építészeti jegyek úgy egészítik ki a Grafit Műterem által tervezett épület képét, hogy a modernitás mind jegyeiben, mind igényeiben is kézzel fogható legyen.

A tervezés során az alkotóknak a falu léptéke és a táj mintája, a kilátás megragadása mutatott irányt. A tervező úgy értelmezte újra a falusi építészeti jegyeket, hogy az tökéletesen alkalmazkodjon a hagyományoshoz, tiszteletben tartsa a védett faluképet, eklektikájával együtt azonban mégis ki tudja elégíteni azokat a 21. századi igényeket melyekre a megrendelőnek szüksége lehet. A tervek készítésénél és a kivitelezésnél elsődleges szempont volt a természetes fényben gazdag lakótér kialakítása és a kilátás megragadása. Egy parasztház jellegű tornác vagy a pergolás árnyékolás nehézkessé tette volna a természetes fény kihasználhatóságát, ennek tudatában tehát a megfelelően illeszkedő népi elemek megtalálása és beemelése sem volt egyszerű kihívás.

A Grafit Műterem végül az épület arányaival, elosztásával, anyagával és színeivel teremtett kapcsolatot régi és új, a modern fényáradat és a hűvös paraszti házak között. A több rétegű és összesen 60 centiméter fal, valamint a korszerű nyílászárók és hőszivattyú rendszer amelyhez mennyezeti felület hűtés-fűtés van kapcsolva a ház kiváló hőszigetelését biztosítja.


A teljes cikk itt olvasható.






Forrás: epiteszforum.hu
Fotó: Jaksa Bálint / epiteszforum.hu

Kapcsolódó

Csopakon bukkantak fel a Lánchíd régi kandeláberei

Mindössze néhány méterre állnak a Balaton-parttól. - - Az alig kétezer fős Csopak a Balaton partjának
Elolvasom

Szigorú feltételek várnak a siófoki szórakozóhelyekre, ha éjjel is nyitva akarnak tartani

A helyi képviselő-testület végül hat pontban állapodott meg, amelyek az illetékes szórakozóhelyek nyitvata
Elolvasom

Még több koncerttel és megújult nagyszínpaddal vár idén a siófoki Plázs

Megérkeztek az első hírek a balatoni nyár epicentrumának számító, immár 9. évébe lépő siófoki Plázsról. I
Elolvasom