Modernista kakukktojás a Szent György-hegyen

Modernista kakukktojás a Szent György-hegyen

Bátor, speciális formáival kissé talán nehezen illeszkedik a Szent György-hegy házainak katonás sorába az egykori borospincére épült nyaraló, de a modernebb szépérzékkel megáldottak viszont egész biztosan beleszeretnek a két világ ezen találkozásába – számolt be a látványosságról az octogon.hu építészeti portál.

A Szent György-hegyi modernista nyaraló a tanúhegy házai között évtizedek óta különcként állja a rosszalló tekinteteket, felújított formájában ugyanakkor tökéletesen példázza, mennyi egyéniség és megmenthető lehetőség is lakozik azokban a modernista nyaralókban, melyek esztétikailag ma is értéket képviselnek. A meredek hegyoldalba vájt borospince – ahol eredetileg valóban borászati tevékenységet folytatott korábbi tulajdonosa – a térszinten teraszban végződött, és az erre ráhelyezett előreugró tömegben kaptak helyet a lakóterek, aminek köszönhetően a terasz félig fedett, félig nyitott lett.

Bár a házat sokan inkább lebontották volna, annak új tulajdonosa nem így döntött. Az eredetileg belsőépítész Horváth Ágnes – a Padthai Wokbar egyik tulajdonosa, ügyvezető igazgatója – egy kirándulás alkalmával szeretett bele a festői Szent György-hegy déli oldalán fekvő Hegymagas szépségébe. Később eladó ház után kutatva talált rá a szokatlan formájú házikóra, ami aszimmetrikus hullámpala tetejével feltűnően eltért a hegy többi épületétől. A házat Bánfalvi Koppány építész segítségével újította fel, aki az eredeti tervrajzoknak alapján modernizálta az épületet. Ennek megfelelően a két eredeti állapotban megmaradt oromfalra új fedélszék került, a korhűséghez való igazodás miatt, a korábbi azbesztes hullámpala helyére pedig egy modern változat.


A teljes cikk itt olvasható.Hirdetés

Kapcsolódó

Jelentős szállodafejlesztéssel készül Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programjaira

Csaknem egyharmadával bővülő, jó minőségű, új szállodaszoba várja Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosá
Elolvasom

Hirdetés

Ki hitte volna? Jöhet az új lakópark a balatongyöröki golfpálya helyén

A panorámás golfpályát osztrák tulajdonosai, mint beépíthető telket árulják a világhálón, míg a helyiek a k
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom