Nézzétek melyik lett idén a Balaton fagyija!

Nézzétek melyik lett idén a Balaton fagyija!

Kihirdették a Balaton Fagyija verseny idei győztesét.
18 fagylaltkölteményt neveztek be a Balaton környéki fagylaltozók.

A Balatoni Turizmus Szövetség 2014 tavaszán a Nyitott Balaton kampány keretében szervezte meg először a Balaton Fagyija versenyt. Az idén immáron 10. alkalommal megrendezésre kerülő verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.

A jubileumi versenyt egy gyenesdiási cukrászműhelyben rendezték meg. A Bringatanya Fagyizó Somogyi Fagylaltműhelyében a cukrászmesterek már reggel fél 7-kor egy előzetesen összeállított ütemterv és sorrend szerint kezdték a fagylaltok készítését.

Az édes pályaművek elkészítésére fagylaltonként 35 perc állt a versenyzők rendelkezésére. 

A zsűri többféle szempont alapján pontozta a finomságokat, a megjelenés mellett az ízek harmóniája, az állag, és a kreativitás is hangsúlyosan szerepelt, valamint elsőbbséget élvezett a Balatonra jellemző alapanyagok felhasználása.

A nevezett fagylaltkreációk közül a 2023. évi győztes a balatoni tövises mangó sorbet lett, melyet a balatonalmádi Amaretto Fagyizó mestere készített.

Három különdíjat hirdettek, melyeket a Bagaméri Fagyizó édes csalogány fagylaltja, a Sissi Kézműves Fagylaltozó “egyszerűen túrógombóc fagylalt” nevű kreációja, és a Vitorlás Fagyizó sajtos-tejfölös lángos fagylaltja érdemelte.

A szervezők a Balaton Fagyijának megválasztott fagylalt receptjét mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik, így a Balaton régió bármely cukrászdája, és fagylaltozója elkészítheti a nyertes nyalánkságot.

Kapcsolódó

Terjed az invazív kvagga kagyló a Balatonban

A Magyar Kutatási Hálózat Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének (HUN-REN BLKI) munkatársai növekedési és
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kráter Kőpark és bemutatóhely, Pula

A Balaton-felvidék rendkívül gazdag geológiai kincsestára, a Pannon-tenger üledékrétegei , illetve a térség
Elolvasom

Ezért zuhanhatott a Balatonba a rendőrségi helikopter

A két pilóta a csodával határos módon sértetlenül úszta meg a példátlan balesetet. - - Az elsődleges é
Elolvasom