Nyaralni indulsz autóval? Hasznos tippek, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés!

Nyaralni indulsz autóval? Hasznos tippek, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés!

Legyen szó családi utazásról vagy barátokkal tervezett kirándulásról, hosszabb autóút előtt elengedhetetlenül fontos a gépjármű műszaki állapotát ellenőrizni. Könnyen megelőzhető a költséges és stresszes lerobbanás egy idegen országban, amennyiben gondoskodsz a gépjármű állapotfelméréséről és ha kell, a javításáról az utat megelőzően. Ebben a cikkben bemutatjuk, mire érdemes odafigyelni azoknak, akik autóval indulnak nyaralni.

Így készítsd fel az autót hosszabb nyári út előtt

1. Megfelelő típusú és állapotú gumiabroncs

Ahhoz, hogy az autós nyaralás maximális biztonságban teljen mindig a szezonnak megfelelő gumik legyenek az autón és persze a gumiabroncsok állapota is lényeges. Az alábbi tanácsokat követve biztos lehetsz abban, hogy ideális gumikkal indultál útnak:

  • Vizsgáld meg a gumi profilmélységet, amely jelentősen befolyásolhatja a manőverezhetőséget és a féktávolságot. A magyar előírások szerinti minimum érték 1,6 milliméter (0,75 métert nem meghaladó abroncsok esetén). Ennél azonban érdemes szigorúbb sztenderdet alkalmazni, a gumi profilmélység javasolt legkisebb értéke 4 mm.
  • Kizárólag a nyári vagy négyévszakos abroncs alkalmas a meleg hónapokban történő közlekedéshez, így kerüld a téli gumik használatát. Az évszaknak megfelelő gumikkal garantálható az üzemanyaghatékony közlekedés.
  • Ellenőrizd a megfelelő légnyomást az abroncsban indulás előtt! A túl alacsony- vagy magas nyomás ronthat a hatékony üzemanyag-felhasználáson.

Új gumi vásárlása esedékes? Akkor érdemes kihasználni az Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) ajánlatát. A saját és partnerszervizeiben igénybe vehető Triangle Tripla Elégedettség program a garancia a minőségügyi jótállás mellett az alábbiakat foglalja magába:

  • 15 napra, illetve max. 1.000 kilométerre vonatkozó vezetési élményt biztosító jótállás
  • Véletlenül bekövetkező sérülésekre vonatkozó, élettartamra szóló jótállás. Az ajánlat részleteiről tájékozódj az AKH weboldalán.

2. Optimális olajszint

A népszerű mondás szerint, a motorolaj a legolcsóbb alkatrész. Így tanácsos az abroncsok mellett az olajszintet is ellenőrizni indulás előtt. Ez egyszerűen elvégezhető feladat, amely mindössze pár percet vesz igénybe. A következő lépéseket érdemes követni:

  • Állj vízszintes helyre az autóval, állítsd le a motort és várj 20 percet!
  • Húzd ki a nívópálcát, tisztítsd meg, majd dugd vissza.
  • Ismét húzd ki és ellenőrizd az olajszintet. Amennyiben a min. és max. jelzés közötti, nincs további feladat. Ha túl alacsony az olajszint vagy közeledik a csere, akkor érdemes az út előtt intézkedni.

Bár nem tűnik bonyolult feladatnak, a szakszerű motorolaj csere sok ponton elrontható. Így javasoljuk, hogy mindenképp fordulj szakemberhez. Az olajcsere ár pedig ne riasszon el, hiszen hosszú távon sokat segíthet a motor élettartamának növelésében.

3. Szélvédőmosó feltöltése

Banális dolognak tűnik a szélvédőmosó feltöltése, mégis sok kellemetlenséggel járhat, ha külföldi út során fogy ki a folyadék, pedig szükség lenne rá. A szélvédőmosó folyadék feltöltésén túl javasoljuk, hogy szerezz be egy extra adagot és tedd el tartalékba.

4. Légkondi ellenőrzése

Kevés kellemetlenebb dolog képzelhető el egy nyári autós utazás során, mint a váratlanul meghibásodott légkondi. Ha szeretnéd elkerülni, hogy az utastér szaunává változzon, akkor indulás előtt győződj meg a fűtő-és hűtőrendszer állapotáról. Ennek a legegyszerűbb módja egy átfogó műszaki vizsgálat, amelyet az AKH országos lefedettségű szervizhálózatában, előre foglalt időpont esetén akár várakozás nélkül elvégeznek. Ráadásul az időpontfoglalást akár már online is megteheted!

Ne csak az autó műszaki állapotáról gondoskodj!

Az autó műszaki állapota mellett érdemes egyéb előkészületeket is végezni egy hosszabb utazás előtt. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabbakat.

  • Gondoskodj a legszükségesebb gyógyszerekről előre! – Indulás előtt állítsd össze saját házipatikád. Ne feledkezz meg a következőkről: fájdalomcsillapító, lázcsillapító, kiütések és rovarcsípés elleni készítmény, hasmenés elleni gyógyszer. Ezekkel felvértezve a legtöbb váratlan helyzetre felkészülhetsz.
  • Szükség esetén köss utasbiztosítást! – Külföldre készülsz autóval? Ez esetben érdemes megfontolni utasbiztosítás kötését, amellyel fedezhetők az előre nem látható költséges események, beleértve a kórházi ellátást és az autómentést. A legjobb ajánlat megtalálásához érdemes több biztosítótársaság termékét összevetni. 

Nézd meg előre az útvonalat! – Mindenképpen tájékozódj indulás előtt az elérhető útvonalakról. Sok esetben szükséges lehet autópálya matricát vásárolni, ennek elmulasztása magas összegű büntetést vonhat maga után.

Kapcsolódó

Hőszivattyúk, a hatékony fűtő- és hűtőrendszerek

A hőszivattyúk jelentik a hűtő- és fűtőrendszerek jelenét és jövőjét. Rendkívül hatékonyan és takarékosan k
Elolvasom

Hogyan forradalmasítja a vonalkódolvasó az adatgyűjtést?

Az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebbé váltak a vonalkódolvasó készülékek, amikkel a munka hatékonysága
Elolvasom

Tippek az előszoba tervezéséhez

Amikor nekilátunk az előszobánk tervezésének, gondoljunk a térre úgy, mint bármely más helyiségre! Ez nem e
Elolvasom