Olyan tiszta volt az idő, hogy Pécs is látszik egy Veszprémben készült fotón

Olyan tiszta volt az idő, hogy Pécs is látszik egy Veszprémben készült fotón

Beinrohr László a kimagaslóan tiszta időjárási körülményeknek köszönhetően készíthette a megdöbbentő fényképet.

A frontok utáni kiváló átlátszóság – különösen a tavaszi évszakban – különleges, feledhetetlen látnivalókat ad. Főleg, ha megfelelő helyről és időben nézzük – írja a National Geographic.

Így volt ez 2024. április 19-én, pénteken is. Az elvonuló front második napján rendkívül kitisztult a levegő, a páratartalom sokat csökkent, a látótávolság 100 kilométer feletti volt. A fotón Veszprém látható Péccsel együtt.

Forrás: Beinrohr László

Nem elírás, Veszprém történelmi városrésze szerepel a pécsi TV-toronnyal, amely még Pécs város része, illetve a Nyugat-Mecsek legmagasabb csúcsaival.

Légvonalban több mint 120 kilométeres távolságra láthatunk el.

A képen Veszprém majdnem összes nevezetessége kivehető a Benedek-hegytől kezdve a Várhegy majdnem ezeréves történelmi negyedéig. Haladva a képen fölfelé, a Paloznak feletti hegyek is kilátszanak. A következő vonulatok Balatonendréddel kezdődnek több mint 30 kilométerre, még tovább haladva a fotón a Somogyi-dombság vonulatait vehetjük ki, a kép tetejét pedig a Nyugat-Mecsek koronázza meg, a Misina, a Kis-Tubes és a Tubes csúcsokkal, valamint a rajtuk épült kilátókkal.

Nemcsak az átlátszóság volt kiváló, hanem a légkör nyugodtsága is. A mellékelt képrészletekben az egyes emberek is látszanak a Benedek-hegyen, több mint 8 kilométerre. A Főszékesegyház toronyórájáról leolvasható a kép készítésének ideje: valóban 18:50 körül született, emellett a Pannon Egyetem Aulájának felirata is kivehető, csakúgy, mint az Egyetem utcában közlekedő autók több mint 9 kilométeres távolságban.

A kiváló légkör 120 kilométerre is éreztette a hatását: a TV-torony részei egyértelműen kivehetők a kilátóterasszal, ahogy a torony csíkos-piros-fehér festése is. Rendkívüli az is, hogy a Tubes tetején levő János-kilátó is észlelhető, amely sokkal kisebb a TV-toronynál. Sőt, további két adótorony is azonosítható a Tubesen, mindez 120 kilométerre.

“Ezt a fotót éppen el lehetett készíteni ilyen kompozícióban, és ez tudatos választás volt. A fotó a Veszprém melletti Kis-Papod csúcsáról készült. A nehézség nemcsak a távolság, hanem az is, hogy a Mecsek vonulatai épp csak kilátszanak, kis kontrasztúak ráadásul, így a földközeli pára és por fokozottabban rontja a látványt. Erős távcső és kiváló felszerelés is kellett a képhez, 1000 milliméteres és még ennél is nagyobb fókusztávolsággal készültek fotók. A hegyre látogató turistáknak erős binokulár ajánlott. Akinek nem fontos a kompozíció, a szomszédos, magasabban fekvő Papod csúcsát ajánljuk, amelynek tetején kiépített kilátó van.

A képért háromszor tettem meg az utat Veszprémbe, mire sikerrel jártam. Civilben biokémikus, hobbiból bolygófotós vagyok, aki ilyen ritkán elkészíthető, különleges képekre specializálódik. Facebook-oldalamon több hasonló képem is megnézhető” – számolt be a fotós.


Forrás: National Geographic
Fotó: Beinrohr László

Kapcsolódó

Augusztusban hömbölög az első Telek fesztivál Veszprém határában

Nagy fába vágta a fejszéjét a veszprémi Terem bár csapata és (szub)kulturális holdudvara. Augusztus 8 és 11
Elolvasom

A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

Megnyitotta kapuit a saját kikötővel, partszakasszal és stranddal megálmodott Kenese Bay Garden Resort &
Elolvasom

Lakatos Márk idén is Fashion Show-val készül a Soundra

A divattervező ismét divatshowkkal készül a Heineken Balaton Soundra, de idén, a kifutón felvonuló márkákk
Elolvasom