Önkormányzati lakások épülnek Tihanyban a fiataloknak

Önkormányzati lakások épülnek Tihanyban a fiataloknak

Az Aranyház utca elején lévő négyezer négyzetméteres önkormányzati ingatlanon várhatóan ez év szeptemberben elkezdődhet az óvoda-bölcsőde építése, illetve a várva várt önkormányzati lakások kialakítása. A jó természeti adottságokkal rendelkező területen egy 800 négyzetméteres épületet emelnek, ennek földszintjén kap helyet három garzonlakás, a magasföldszintet a bölcsőde illetve a jelenlegi intézményből átköltöztetett óvoda foglalja majd el, míg az emeleten további nyolc önkormányzati lakást alakítanak ki.

Az építkezésre kiírták a nyílt közbe-szerzési eljárást, a tervek készen vannak – írja legfrissebb számában a Tihanyi Visszhang.  A három évvel ezelőtti tervezői költségvetést azonban felül kellett írni, így az eredeti 660 millió forint helyett, azonos műszaki paraméterek mellett, 750 millió forintba kerül majd a beruházás. Ez a bölcsődének és óvodának illetve a lakásoknak helyet adó épület, annak teljes közmű ellátása, a parkolók valamint az udvar kialakítását fedezi.

Bízom benne, hogy sikeres lesz a köz-beszerzési eljárás és ez év szeptemberben elkezdődhet az építkezés. Egy magas minőségű beruházásról van szó, az intézmények és a lakások is modern műszaki paraméterekkel készülnek, a fűtést illetve a klimatizálást egy gáz és hőszivattyú biztosítja majd, az épület teteje növénybeültetéses lesz, ilyenre nincs is példa a településen. Az építkezés várhatóan egy év alatt elkészül

– fogalmazott Tósoki Imre, polgármester.

Az építkezéshez 370 millió forint uniós támogatást nyert a település, a lakásépítés az előzetes kalkulációk szerint 380 millióba kerül majd. Az időközben megnövekedett építési költségek miatt az önkormányzat plusz ötven millió forint támogatást kér az intézmények kialakításához.

A lap szerint alig akad arra példa, hogy egy önkormányzat saját beruházásban lakásokat építsen a helyieknek, amiket aztán, első-sorban a fiatalok megtartása érdekében, a piaci ár alatt, tulajdonképpen a bekerülési költségen értékesítsen. Ennél népszerűbb beruházást jelenleg nehéz elképzelni itt a Balaton környékén.

11 darab lakást építünk, a földszinten lesz három garzon, hozzájuk egyenként 30 négyzetméteres udvar kapcsolódik, az emeleten pedig nyolc lakást alakítunk ki, zömében 60 négyzetmétereseket, de lesz 70 és 85 négyzetméteres lakás is. Lesznek olyanok is, amelyekhez erkély is tartozik. A képviselő testület dönt majd arról, hogy milyen áron értékesítjük a lakásokat. Eltökélt szándékunk, hogy a piaci árhoz képest 20-25 százalékkal kedvezőbb áron tudjuk kínálni a lakásokat, az lenne az ideális, ha az erről szóló rendeletet az építkezés kezdetéig meg is tudnánk hozni. A lakáshoz jutás kritériumait is meghatározzuk majd, az a cél, hogy az évek óta Tihanyban élő fiatalokat segítsük. Ráadásul a településen igényelhető a CSOK is, így a kedvezményes hitelekkel együtt rendkívül jó áron juthatnak hozzá majd a fiatalok egy-egy lakáshoz

– így a polgármester.

Nagyon kevés olyan ingatlan áll az önkormányzat rendelkezésére, ami önkormányzati lakások kialakítására alkalmas lenne, ezért adta magát az Aranyház utcai tágas telek, és az arra tervezett építkezés.

A lakások megépítésének költségeit a tervek szerint azok értékesítéséből fedezi az önkormányzat, ezért lenne fontos, a lakások megpályázásának pontos feltételeit minél előbb megalkotni, hiszen ezek ismeretében már az előfoglalások is megkezdődhetnének. Az önkormányzat egy nagyon kedvező feltételű 300 millió forintos hitelt is felvett, ami amolyan biztonsági tartalék-ként áll rendelkezésre.

Az a szándékunk, hogy nem használjuk fel a hitelkeretet, ami nagyon kedvező kondíciókkal rendelkezik. Biztonsági tartaléknak szánjuk, ahhoz, hogy mindenképpen meg tudjuk építeni a lakásokat, mert egy nagyon fontos programról van szó: a fiatalok helyben tartása, az elvándorlás megakadályozása vagy éppen a már elköltözöttek visszacsábítása. Komoly segítséget tudunk adni azoknak, akik Tihanyban képzelik el a jövőjüket. Ilyen lehetőség még nem volt Tihanyban

– hangsúlyozza Tósoki Imre.

Forrás: hirbalaton.hu
Fotó: tihany.hu

Kapcsolódó

Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében

Speciális intézkedésekkel óvják a nőstény egyedekből és kölykeikből álló kolóniát a veszprémi várnegyedben.
Elolvasom

Ezek lettek a Balaton legjobb strandjai, kiosztották a Kék Hullám Zászló minősítéseket

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet, és 28 balatoni strandon
Elolvasom

Óriási esélyekkel indul az olimpiára a vitorlázó válogatott

Útnak indította a magyar vitorlázó válogatottat a Magyar Vitorlás Szövetség a balatonfüredi Kékszalag Por
Elolvasom