Ősszel is több száz eseménnyel várja a látogatókat az Európa Kulturális Fővárosa program

Ősszel is több száz eseménnyel várja a látogatókat az Európa Kulturális Fővárosa program

Kétezer-nyolcszáz kulturális esemény a nyár végéig; az általános trendekkel szemben meredeken növekvő vendégszám Veszprémben, miközben arányaiban a látogatók karbonlábnyoma is csökkent. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program az utolsó negyedévben is kulturális csemegék százaival várja az érdeklődő vendégeket itthonról és külföldről.

Az első nyolc hónapban csaknem 1.2 millió ember látogatott Veszprém belvárosába az 1192 esemény valamelyikére. Az egész térségben pedig összesen már 2800 különböző kulturális esemény vonzotta az itt élőket és a vendégeket a városba és az EKF évhez csatlakozott 116 településre.

A nyár leglátogatottabb eseménysorozata egyértelműen a GyárKert koncert- és eseménysorozata volt: 52 országból összesen 150 ezer vendég érkezett egy egykori bútorgyári telephelyből a nyár elejére elkészült látványos közösségi- és koncerttérre. Sok koncert teltházas volt hatezernél is több résztvevővel, miközben az 52 koncertnapon 72 fellépő szórakoztatta a látogatókat.

Az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhető izgalmas, általában több napos Régiós Showkra Ajkától Zircig 11 településen 92 ezren voltak kíváncsiak. A Káli medence legnyugalmasabb kulturális fesztiváljára, a Kőfesztre, a felvezető és utó eseményekkel együtt 28 ezernél is többen látogattak el. A kisebb települések kulturális pezsgését segítő program, a Kultháló csaknem 20 ezer, a Pajta program pedig 27 ezer látogatót vonzott. Az idén először megrendezett nyár végi Inota Fesztivál a várakozásoknál is nagyobb siker volt: négy napjának programjaira összesen 15 ezren érkeztek az egykori erőműbe.

Nemcsak a rendezvények látogatottsága volt kiemelkedő, hanem ebből következően a turisztikai adatok is látványosan emelkedtek az EKF programnak köszönhetően. Veszprémben a belföldi vendég-éjszakák száma 52 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban; miközben egyharmadával több külföldi szállóvendég érkezett. A csatlakozott 116 településen a külföldi vendégforgalom 6 százalékkal, míg a vendégéjszakák száma 8 százalékkal nőtt, vagyis az idelátogatók több napot töltöttek egy-egy látogatás alkalmával a régióban, mint egy évvel korábban.

Veszprémben és a régióban az EKF évre tervezett kulturális infrastruktúra fejlesztések többségét már átadtuk, így a veszprémi fejlesztések egy új, egybefüggő kulturális folyosót hoztak létre. A város és a térség kulturális életét évtizedeken keresztül formáló fejlesztéseket már aktívan ki is használják az itt élők és a ide látogatók. A VEB2023 EKF legnagyobb fejlesztése, az egykori gyerekkórházból kialakított ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ a nyár eleji nyitás óta a délutáni idősávban már 95 %-os kihasználtság mellett üzemel. A kívül-belül színvonalasan felújított Lackó Dezső Múzeum 120 éves épületében a június 8-án nyílt Egry József 140 kiállítás már hatezer látogatót vonzott; a Magyar Mozgókép Fesztivállal nyitó Foton Audiovizuális Centrum látogatottsága pedig elérte a 10 ezer főt.

Az EKF programhoz illeszkedő tematikus kiállításokat január eleje óta bemutató Művészetek Háza Veszprém több kiállítóhelye összesen 36 ezer érdeklődőt fogadott.

Már fellapozható a VEB2023 októberi programfüzete

Az Európa Kulturális Fővárosa évben több ezer programmal találkozhatunk, így a tájékozódásban jól jön némi segítség. A napokban megjelent programfüzetben az októberi veszprémi és régiós programokat böngészhetjük át, de a hónapban aktuális eseményekhez kapcsolódó interjúk is helyet kaptak a kiadványban:

https://veszprembalaton2023.hu/blob/veb2023-programfuzet-oktober-v2.pdf

Az őszi-téli programokból a teljesség igénye nélkül néhány kiemelkedő esemény:

A kulturális évad többszáz fantasztikus eseménnyel folytatódik még ebben az évben. Veszprém 2019 óta hivatalosan is viseli az UNESCO Zene Városa címet, így nem meglepő, hogy az év végén is több zenei esemény várható. Októberben a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozóján gyűlnek össze a világ hegedűkészítő mesterei, és ugyanezen a héten rendezzük meg a Chaconne Fesztivált, amely ennek a nagyon izgalmas zenei stílusnak mutatja meg több évszázadon keresztül ívelő hatását. Novemberben a Veszprém Jazz Fesztivál várja a műfaj rajongóit, decemberben pedig a 100 éve született Ligeti György zenei örökségét mutatja meg a Modern Art Orchestra, majd a Gospel karácsony hozza el az ünnep fényét.
E hét végén nyílik Veszprémben a Nemzetközi Ékszer biennálé, Balatonfüreden pedig a jövő év elejéig látható a hazai neovantgárd festészet sztárja, Keserű Ilona kiállítása. Biztosan sokakat vonz majd Herenden az októbertől decemberig nyitva lévő Európai Porcelánmanufaktúrák Találkozója és Kiállítása.

Madách Imre születésének 200 évfordulójára egy nem szokásos formátummal, a Madách 200 Gondolat Fesztiválal készülünk, amely új irányokból boncolgatja majd Az ember tragédiája szövegét. December végéig, a sok száz VEB2023 EKF program között lesz még Kávéházak éjszakája és Irodalom éjszakája; Balatorium kiállítás és Intelligens tájak konferencia, de a Badacsonyi Újbor kóstoló is az Európa Kulturális Fővárosa ernyője alá kerül az idén.


Fotó: veszprembalaton2023.hu

Kapcsolódó

Augusztusban hömbölög az első Telek fesztivál Veszprém határában

Nagy fába vágta a fejszéjét a veszprémi Terem bár csapata és (szub)kulturális holdudvara. Augusztus 8 és 11
Elolvasom

A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

Megnyitotta kapuit a saját kikötővel, partszakasszal és stranddal megálmodott Kenese Bay Garden Resort &
Elolvasom

Lakatos Márk idén is Fashion Show-val készül a Soundra

A divattervező ismét divatshowkkal készül a Heineken Balaton Soundra, de idén, a kifutón felvonuló márkákk
Elolvasom