Összességében jó a Balaton vízminősége, az algaösszetétel változó

Összességében jó a Balaton vízminősége, az algaösszetétel változó

A
júliusban mért algakoncentráció adatai elérték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a fürdővízben ajánlott felső határértéket a Balaton nyugati területén. Az erős viharok miatt azonban jelentős csökkenés állt be a mérések alkalmával – olvasható a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) két algákkal foglalkozó kutatójának összefoglalójában.

Az a-klorofill koncentráció változása 2021-ben a Keszthelyi- és a Siófoki-medencében


Az augusztus 12-ei méréseik szerint az a-klorofill koncentráció a tó Keszthelyi-medencéjében 40 µg/L, a Siófoki-medencében pedig 3 µg/L volt.

 Az algaösszetétel viszont nagyon jelentős változásokon ment keresztül. Július végén még az a két algafaj uralkodott a tó nyugati területein, amely 2019 augusztus végén is tömegesen elszaporodott (Aphanizomenonflosaquae fonalas kékalga és Ceratium furcoides fecskemoszat). Augusztus elejére azonban mind az A.flosaquae kékalgamind a fecskemoszatok (Ceratium hirundinella és Ceratium furcoides) biomasszája nagymértékben csökkent.

Helyettük egy régi ismerőst köszönthettünk újra, ugyanis előretört egy másik fonalas cianobaktérium, a Raphidiopsisraciborskii. Ez az alga az 1990-es évek közepéig első számú közellenségnek számított és súlyos tömegprodukciókat okozott a Balatonban. A későbbiekben biomasszája jelentős mértékben lecsökkent miközben a nyár végi algaegyüttesek domináns fajaként megmaradt a tóban, az elmúlt két évben azonban nem jelent meg nagyobb biomassza értékekkel írta összefoglalójában Vörös Lajos és Somogyi Boglárka, a BLKI két kutatója.Forrás: BLKI / hirbalaton.hu
Fotó: Zarnócki Szabolcs

Kapcsolódó

Megkezdődött a Magyar Tavak Fesztiválja

Gálakoncerttel kezdődött meg a Magyar Tavak Fesztiválja péntek este Kápolnásnyéken a Csajághy Laura Szabadt
Elolvasom

Környezettudatosságban Veszprém európai viszonylatban is az élvonalban van

Sikerült megvalósítani azt az uniós célkitűzést Veszprémben, amely a város minden lakosára 25 négyzetméter
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Árokfõi templomrom, Balatoncsicsó

Balatoncsicsó külterületén, a Nivegy-völgyben, dús erdei növényzet ölelésében állnak az egykori középkori Á
Elolvasom