Öt tévhit az edzések tekintetében

Öt tévhit az edzések tekintetében

Sok sportoló szereti a motivációs üzeneteket, hiszen ezek a tételek képesek előrevinni, fejleszteni. Érdemes azonban tisztában lennünk azzal, hogy nem minden hangzatos mondat alapszik helyes tételen.

A SamanSport.hu magazinjának érdekességek rovatában is olvashatunk ezekről a káros mantrákról, valamint arról, milyen is egy hatékony edzés. 

  1. Az utolsó sorozatok a legfontosabbak

Ez a tétel arra ösztökél, hogy addig ismételjünk egy bizonyos sorozatot, amíg csak bírjuk, azonban ez nem feltétlenül hasznos tanács. Ugyan a kemény edzések valóban fejlesztően hatnak, pláne azoknak, akik egyébként csak közepes fokozaton dolgoznak, az izomfejlődéshez azonban ennél több kell. Ennek ellenére ez a motivációs üzenet azt sugallja, hogy ha nem bukásig edzünk, akkor a munkánknak nem is volt értelme. 

Fontos azzal tisztában lennünk, hogy a megelőző sorozatok is nagyon-nagyon fontosak, hiszen azok vezetnek el a fáradtságig. Másrészről minél tovább edzünk, testünk annál fáradtabb, idővel a túlélésre játszik és “csal” a soroztatok tekintetében. Az pedig mindenki számára egyértelmű, hogy a helyesen végzett mozdulatok sokkal hasznosabbak, mint az elnagyolt sorozatok.

  1. Az eredmények csak a fájdalommal jönnek

A motivációs tétel meglehetősen hibás, hiszen edzés közben csak akkor érzünk fájdalmat, ha valamit nem jól csinálunk. Természetesen ebben az esetben nem a fáradt izmok “égéséről”, az izomlázról van szó, hanem a tényleges fájdalomról. Ha minden edzést követően szinte alig bírsz lábra állni, érdemes végiggondolni, hogy mi az, ami nem működik, vagy min kellene változtatni. 

  1. Ismételd a guggolásokat akár rosszullétig!

Nagyon fontos megértenünk, hogy nem kell belehalni az edzésekbe. A fellépő hányás vagy rosszullét egy jel arra, hogy valami nincs rendben és túlhajtottad magad. Másrészről arra is lehet utalás, hogy nem megfelelően táplálkozol, esetleg edzés előtt ettél, vagy netalán beteg vagy. Mindkét esetben kerülendő az edzőterem!

  1. Ha nem hajlik a rúd, nem is igazi az edzés!

Nagyon félrevezető és demotiváló, mégis sajnos gyakran hallatott mondat. Pláne a kezdőknél lehet káros, hiszen azt hihetik, az erőfeszítéseik hiábavalók. Persze ez nem igaz! A rudak meghajlása közel sem az egyéni teljesítménytől függ. A különböző rudak más-más anyagból készülnek. Vannak, melyek nagyobb súly alatt, vannak, amelyek sokkal kisebb súlyok esetében is meghajlanak.

  1. Csak akkor fejlődünk, ha őrült módjára edzünk

Ez a tévhit azt sugallja, hogy minél több idő alatt minél több gyakorlatot végezzünk el, lehetőleg minél több súllyal. A szélsőséges gondolkodás soha nem visz előre. Ha nem vesszük figyelembe testünk jelzéseit, akár komolyabb sérüléseket is szenvedhetünk, ha ezt a káros alapelvet követjük. 

Ne hagyjuk, hogy egy-egy hangzatos, de téves tételen alapuló jelmondat félrevezessen vagy eltérítsen minket. Edzeni csakis okosan, megfontoltan és tervezéssel lehet!

Kapcsolódó

Ezek a praktikus kiegészítők segítenek belakni a fürdőszobát

Ha most lett kész a lakás, vagy a fürdőszoba felújítása és szeretnéd néhány kiegészítővel még kén
Elolvasom

Újra hőségriadó van kilátásban

Pénteken derült, napos, csapadékmentes időben lesz részünk. Helyenként élénk lehet a délies szél. A csúcshő
Elolvasom

Szobanövényeket minden helyiségbe! Íme, 3+1 növény, ami hasznodra lesz

Szinte nincs is olyan otthon, ahol ne találkoznánk legalább egy szobanövénnyel, nem véletlenül. A virágok
Elolvasom