Óvatosan eresztenek a Balaton vízszintjéből

Óvatosan eresztenek a Balaton vízszintjéből

Ritkán fordul elő ilyen magas vízállás júniusban.

A Balaton átlagos vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet, ezért hétfőn reggel megkezdődött a vízeresztés, közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Az előrejelzésekre alapozva, valamint a tó vízgyűjtőjén kialakult vízszinteket figyelembe véve indult el az eresztés, amelynek időtartamát és intenzitását az időközben érkező csapadékmennyiség határozza meg. A Kaposon levonuló árhullám a Sió középső szakaszánál tart, ez is indokolttá teszi a többletvízkészlet óvatos leeresztését, ráadásul a következő napokban a vízgyűjtőkről érkező vízmennyiség után várhatóan tovább emelkedik a Balaton vízszintje – olvasható a 444.hu-n.

Minderre azért van szükség, mert a déli parton több település parti sávja és csapadékvízelvezető-rendszere érzékeny a magas vízállásra, ezért egy tartós észak-északnyugati szél erős hullámzást idézhet elő, és ez komoly elöntéseket okozhat a mélyebben fekvő déli területeken.

Egyébként a rendszeres mérések kezdete, 1921 óta csak tízszer fordult elő, hogy június elején a jelenlegivel megegyező vagy magasabb átlagos vízállás alakult ki a Balatonon, tehát nagyon ritka, hogy a tó vízszintje ebben az időszakban elérje a 120 centimétert (ez a siófoki vízmércéhez viszonyított érték, a tó átlagmélysége 3,8 méter). A tó vízállását általánosságban csökkenti a meleg idő hatására kialakuló párolgás, emiatt májusban jellemzően már néhány centimétert apadni szokott a vízszint, idén azonban az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás miatt májusban hat centimétert nőtt az átlagvízállás, majd június első két hetében tovább emelkedett nagyjából négy centivel – írja a portál.


.

Forrás: 444
Fotó: Getty Images

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csonkatorony, Csopak

Csopak települése már önmagában is ikonikus az északi parton járatos ember számára, de a falu gyakorlatilag
Elolvasom

Mutatjuk hol parkolhatsz ingyen Siófokon a szezon alatt is

A régi halászati telek területe idén nyáron is ingyenesen vehető igénybe. - - A város ingyenes parkol
Elolvasom

A nyárnál csak a Plázs programjai forróbbak

Végre itt a kánikula, a forróság elől pedig a legjobb, ha vízpartra menekül az ember. Ami pedig még jobb, h
Elolvasom