Panoráma a kaptárból: íme a boglári Atomium vagyis a Xantus János Gömbkilátó rövid története

Panoráma a kaptárból: íme a boglári Atomium vagyis a Xantus János Gömbkilátó rövid története

Xantus János Gömbkilátó mára Balatonboglár egyik elsődleges látványosságává vált, sőt talán nem túlzás kijelenteni, hogy az ország egyik legikonikusabb kilátója. Története régebbre nyúlik vissza, de mai formájában 2012 óta látogatható – írja a Telex.

A kilátó a Várdombon áll. A 165 m magas domb, ami a fémszerkezetre erősített tábla szerint kb 1 millió éves, vulkanikus eredetű lekoptatott bazalttufa – régebbi nevén Kopaszdomb – valamikor a bronzkor után földvár volt, innen a neve. Kilátó az 1960-as években épült rá, egy egyszerűbb, faszerkezetű modell.

Maga a Gömb nem kilátónak épült eredetileg. Az 1967-es Budapesti Nemzetközi Vásárra készítették, a belföldi idegenforgalom pavilonja volt. Tervezőjét, Kádár Istvánt az 1958-as brüsszeli világkiállítás híres jelképe, az Atomium ihlette a Magyar Atomium megalkotására – olvasható a portálon.

A gömb 15 m átmérőjű szerkezetét 240 háromszöglemez alkotja. Geometriai érdekességnek számít, egyforma, szabályos háromszögekből formázódik gömbbé, méhsejtszerűen.

A 67-es BNV után borítását lebontották, majd Szabó Kálmán tanácselnök segítségével Boglárra szállították, kilátónak. Eredetileg belső üvegburkolattal tervezték, sőt, panoráma presszóval, de hálistennek, ebből nem lett semmi.

2002-ben díszkivilágítást kapott, 2010 körül lepusztult, lezárták, 2012-ben egy helyi vállalkozó felújíttatta. Azóta újra nézelődhetünk rajta. A kilátó a boglári Vörösmarty térről (Posta buszmegálló, parkoló) egy 650 méter hosszú, nagyjából negyed órás sétával meghódítható, a szint mindössze 44 méternyi.


A teljes cikk képekkel itt olvasható.
Forrás: Telex
Fotó: Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Kapcsolódó

Végtelen esőre számíthatunk a hétvégén egy kis széllel és hóval

Pénteken egy mediterrán ciklon előoldalán melegedés érkezik élénk, erős déli-délkeleti széllel, sokfelé kia
Elolvasom

Veszprémi cukrászda lett aranyérmes Luxemburgban

Díszítőcukrászat kategóriában nem akadt legyőzője a veszprémi cukrászda alkotásának a Luxemburgban tartott
Elolvasom

Brutális benzinár-emelkedést hozott a kormány Mikulása tegnap éjjel – mostantól ennyibe kerül az üzemanyag

A gépjármű tulajdonosok és fenntartók nem fogadták kitörő örömmel a kormány tegnap esti sajtótájékoztatóját
Elolvasom