Régészeti munkálatok kezdődtek egy újabb pálos kolostor romjainál

Régészeti munkálatok kezdődtek egy újabb pálos kolostor romjainál

Megindultak az Örvényes-hegyi pálos kolostor feltárási munkálatai. A Balatoni és a Göcseji Múzeum kollégái önkéntesek segítségével tárják fel az épület romjait, de egyéb tárgyak, sőt emberi maradványok is kerültek már a felszínre – írja a tvkeszthely.hu.

Több érdekesség is előkerült már az egykori pálos kolostor helyszínéről. Ezen a héten dolgoznak az Örvényes-hegyen a régészek és az önkéntesek. Ezúttal is a Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum munkatársai vesznek részt a feltáró munkában.

„Alapvetően egy közösségi régészeti projekt keretében. Több éves múltra tekint már vissza ez az együttműködés. Még a vállusi pálos kolostor feltárásával indult és akkor most értünk el egy következő szakaszhoz, hogy egy újabb pálos kolostornak, az örményesinek elindítjuk a feltáró kutatását. A Balatoni Múzeum és a Göcseji Múzeum is számos önkéntest tudott toborozni erre a kutatásra. Igyekszünk mindent összeadni, ami a rendelkezésünkre áll. Felszerelést, szállítást, logisztikát, az ásatáson való közreműködést. És a jövőben egy közös kiállítást is tervezünk ebből az anyagból.” – mondta el Klinger László a Balatoni Múzeum régésze.

A korábbi talajradaros felvételeket is megmutatta stábunknak Simmer Lívia, az ásatás vezetője. Ez előzte meg ugyanis magát a feltárást. Ennek köszönhetően tudták kijelölni azokat a helyeket, ahol megkezdhették a munkát.

„Egy korábbi talajradaros kutatás alapján jelöltük ki a kutatóárkunkat. Még pedig a templom támpillérekkel erősített falát vizsgáljuk meg ezekben a kutatóárkokban szelvényekre osztva. A mai nap már elmondhatom, hogy úgy néz ki, hogy egy támpillér valóban a helyén előkerült.”

Az Örményesi Pálos Kolostor az Örvényes-patak völgye felett állt. Kanizsai Miklós tárnokmester alapította. Az épületet először 1263-ban említik a források. Egykor Szűz Mária tiszteletére szentelték a kolostort, melynek jelentőségét jelzi, hogy 1490 előtt vikariátus rangjára emelkedett, 1576-ban pedig itt tartották a rendi káptalant és választották meg a rend perjelét is. Az élő történelem és a szakrális jelentőség az önkéntesek számára is nagyon vonzó.

„Úgy fogom fel, hogy ássuk ki a pálos kolostor romjait, az egy szimbólum is egyben. Tehát ahogy ez a pálos lelkiség, a pálosoknak az ügye, a története kezd visszatérni a köztudatba, egyre többen ismerik meg, egyre többen vonzódnak akár világiként is a pálos rendhez. Vagy a miséikre, előadásaikra. Úgy érzem, ahogy a föld alól előbukkannak ezek a falak, úgy fog ez a régi, középkori pálos lelkiség is újra visszaszivárogni a magyar köztudatba is.” – emelte ki Scheffer Miklós önkéntes.

A kolostor romjainál egészen vasárnapig tart a helyszíni feltáró munka. A későbbiekben szeretnék kibővíteni a talajradaros felmérést a szakemberek, valamint szeretnék a kolostor szárnyat és a kolostorudvart is feltárni.Kapcsolódó

Csípős reggelek és szélviharos napok elé nézünk

Pénteken beborul az ég, és egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék. Főként eső, havas eső
Elolvasom

Konfettizápor és pukkanó pezsgős dugók: farsangi képek a 20. század Magyarországáról

A farsangi időszak hivatalosan vízkereszttől hamvazószerdáig tart, így most tulajdonképpen a kellős közepé
Elolvasom

Július 22-én lesz az idei Balaton-átúszás, hamarosan már nevezni is lehet

Február közepétől indul a nevezés a 41. Lidl Balaton-átúszásra, amelyre a jelenlegi forgatókönyv szerint jú
Elolvasom