Reziben Pajtamúzeum nyílt

Reziben Pajtamúzeum nyílt

A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával nyitott meg a Pajtamúzeum Reziben. A régi falusi élet iránt érdeklődők a Laky Demeter Turistaház udvarán álló épületben tudják szemügyre venni a korabeli tárgyakat és emlékeket.

Véndők, vasalók, varrógépek, prések és sok más mezőgazdasági és használati tárgy kapott helyet a Pajtamúzeumban. A helyi művelődésszervezők célja az volt, hogy a sok esetben kidobásra szánt tárgyakat megmentsék és bemutassák a nagyközönségnek. A régi falusi életre, a mezőgazdasági munkákra jellemző tárgyakat a helyiektől gyűjtötték össze.

„Például a parázsvasaló, eleinte volt belőle egy darab, amit nagyon nagy értéknek tartottunk, közben folyamatosan jött a többi. Ez nagyszerű dolog, hogy ennyit meg tudtunk belőle menteni. Aztán a fa teknők, abból is volt eleinte egy-egy darab, aztán folyamatosan érkezett hozzánk a többi. A hagyományőrző disznóvágás nálunk egy óriási program, már évek óta tart és ezek az eszközök,a mivel régen dolgoztak, ezek is folyamatosan jönnek be. A faluba is figyelik ezeket az eseményeket és az ahhoz kapcsolódó tárgyakat behozták nekünk” – nyilatkozta Tafotáné Cserép Gabriella, a Laky Demeter Turistaház vezetője.

A kiállításon régi fotók is láthatóak a rezi programokról, és épületekről. A településen nagy arányban művelt szőlő- és borkészítés tárgyait is bemutatják, de elöltöltős pisztoly és csikós ing színesíti a tárlatot. Az önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium nemzeti értékek és hungarikumok megőrzését szolgáló pályázatán nyert 3 millió forint támogatást. Ebből finanszírozták a bemutató- és rendezvényteret. A Laky Demeter Turistaház udvarán felépült pajtában december óta látható az időszaki kiállítás. Baloghné Cserép Andrea művelődészszervező azt mondja,  tárlat mellett hagyományőrző rendezvényeknek, egyéb programoknak is helyet biztosít az épület: „Ilyen rendezvényünk például a januári disznótoros és kolbásztöltő verseny, melynek évről-évre nagyobb a látogatottsága. Márciusban a gyümölcsoltó nap, ahol helyi időseinket hívjuk meg és az ő tudásukat adjuk át a fiatalabbak számára. Szeptemberben betakarító napot rendezünk, melynek szintén teret ad ez az építmény. Így, ha rossz idő van, akkor is meg tudjuk tartani ezen a helyszínen a rendezvényeket.”

A Pajtamúzeum bármikor megtekinthető. A Laky Demeter Turistaházban folyamatosan várják a régi falusi életre, a mezőgazdasági munkákra jellemző tárgyakat – tudósított a Keszthelyi TV.


Kapcsolódó

Íme, az ember, aki elsőként úszta át a Balatont

A Balaton-átúszás régi hagyomány és népszerűsége évről évre növekszik. A Révfülöp és Balatonboglár közötti
Elolvasom

Folytatódik az elkerülő négysávosítása Veszprémben

5,9 kilométeres szakasszal folyik tovább a veszprémi nyugati elkerülő bővítése a füredi és a csatári keresz
Elolvasom

Szeptemberben tartják az első Veszprém-Balaton Filmpikniket

Mintegy negyven film kerül bemutatásra szeptember 3. és 5. között az első Veszprém-Balaton Filmpikniken - j
Elolvasom