Ritka, római pénzérmére bukkantak Somogy megyében

Ritka, római pénzérmére bukkantak Somogy megyében

Igencsak szerencsés lelettel indította a 2022-es esztendőt a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum – számolt be a turistamagazin.hu.

A múzeum munkatársai – múzeumbarát önkéntesekkel kiegészülve – egy új régészeti lelőhely felderítése során egy igazán különleges érmét találtak. Az 5,62 grammos, aranyból vert érme a Római Birodalomban készült a 3. század közepén.

Az érmét Volusianus császár verette, aki mindösszesen 251 novembere és 253 augusztusa körül uralkodott. A fiatal, 22 éves császárt saját katonái gyilkolták meg.

A jó állapotú aranypénz előlapján a császár szakállas portréja látható, sugárkoronával a fején, míg hátlapján Libertas, a szabadság megszemélyesítőjét láthatjuk. Az előkerült pénz címlete aureus – vagy más néven binio – , amiket már a i.e. 1. századtól kezdve vertek a Római Birodalomban.

A most megtalált érme azért is különleges, mert római aranypénzek nem túl gyakran kerülnek elő, másrészt Volusianus érméi is ritkának számítanak, így egy Magyarországon is ritkaságszámba menő aranypénz került a Rippl-Rónai Múzeum Numizmatikai Gyűjteményébe, ami korábban csak egy római kori aranypénzzel rendelkezett – áll a múzeum közösségi oldalán megjelent közleményben, amelyben hozzáteszik, „bíznak benne, hogy a lelőhely tartogat még további meglepetéseket”.Forrás: turistamagazin.hu
Fotó: Balla Krisztián / Rippl-Rónai Múzeum

Kapcsolódó

Végtelen esőre számíthatunk a hétvégén egy kis széllel és hóval

Pénteken egy mediterrán ciklon előoldalán melegedés érkezik élénk, erős déli-délkeleti széllel, sokfelé kia
Elolvasom

Veszprémi cukrászda lett aranyérmes Luxemburgban

Díszítőcukrászat kategóriában nem akadt legyőzője a veszprémi cukrászda alkotásának a Luxemburgban tartott
Elolvasom

Brutális benzinár-emelkedést hozott a kormány Mikulása tegnap éjjel – mostantól ennyibe kerül az üzemanyag

A gépjármű tulajdonosok és fenntartók nem fogadták kitörő örömmel a kormány tegnap esti sajtótájékoztatóját
Elolvasom