Salföld szárnyra kap – Határidő előtt befejeződött az utóbbi évtizedek legnagyobb Káli-medencei beruházása

Salföld szárnyra kap – Határidő előtt befejeződött az utóbbi évtizedek legnagyobb Káli-medencei beruházása

2022 januárjában még csak álom volt, ám mára már megvalósult csoda. Rekordidő alatt készült el a Balaton-felvidék új kulturális központja, a négy új épületből – köztük szabadtéri színpadból – álló Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház, amelynek ünnepélyes és nyilvános megnyitójára 2022. december 17-én került sor.

Csúri Ákos, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány alapítója ismertette a létesítmény(ek) létrejöttének históriáját.

2020 márciusában pattant ki az ötlet, hogy a több mint négy évtizede használaton kívül álló, folyamatos rothadást elszenvedő egykori salföldi egyházi iskola területén található épületek helyére egy, a térséghez és a tájhoz illeszkedő, a népi motívumokat megőrző, de mégis 21. századi kulturális és közösségi épületegyüttes jöjjön létre régiós fejlesztésként a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében 2023-ra. A projekt megvalósítását és végig vitelét a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány (KKKA) vállalta magára.
A veszprémi érsekség épületében 2020. november 3-án a KKKA aláírta a haszonélvezeti jog alapításáról szóló szerződés a Salföldi Római Katolikus Plébániával.

2021 augusztus 9-én a sikeres pályázás után következett a támogató szerződés aláírása a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-vel, azaz kezdődhetett az érdemi munka.
A tervezői pályázat nyertese, Epres Róbert (Tér-Metszet) 2021. szeptember-október hónapok folyamán véglegesítette a terveket, majd ezek alapján 2021. november 30-án megindítottuk a kivitelezési közbeszerzési eljárást.

2021 december 14-én a győztes Bayer Construct Zrt.-vel megköttetett a kivitelezési szerződés.

2022 január 10-én megtörtént a munkaterület elfoglalása és a régi épületek bontása is kezdetét vette.

2022 november 14. – A Káli Kövek Közhasznú Alapítvány a Salföld 119/1 hrsz-ú ingatlanon megépített 4 db épületre a Veszprém Megyei Főispántól megkapja a használatbavételi engedélyt.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával elkészült épületegyüttes tervezésénél maximálisan figyelembe vették, hogy Salföld a Balaton (és a Káli-medence) egyik ékköve, ahol a helyiek kiemelten fontosnak tartják hagyományaik ápolását, így csakis olyan épület jöhetett szóba, ami illeszkedik a táj egységéhez. A kivitelező Bayer Construct Zrt. (Epres Róbert tervei alapján) ennek megfelelően kezdte el a munkálatokat és hozott létre egy kiállítóteremmel, fedett szabadtéri színpaddal és a hozzá tartozó öltözőkkel, raktárhelységgel, valamint étteremmel és alkotóházi szálláshelyiségekkel ellátott központot az egykori katolikus iskola helyén. A 3300 négyzetméteres területen csaknem 600 négyzetméternyi hasznos területet vehetnek birtokba a művészek, valamint a rendezvények látogatói.

A mintegy 450 millió forintból megvalósuló infrastrukturális beruházás a Bakony-Balaton régióban az egyik legnagyobb azok közül, amelyeket a VEB2023 EKF támogat, amelynek fő célja, hogy 2023-ban és azután is szolgálják a helyi közösségeket a hagyományokhoz illeszkedő programokkal. Ennek megfelelően az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat helyszínként számít az elkészült közösségi és kulturális központra.Kapcsolódó

Augusztusban hömbölög az első Telek fesztivál Veszprém határában

Nagy fába vágta a fejszéjét a veszprémi Terem bár csapata és (szub)kulturális holdudvara. Augusztus 8 és 11
Elolvasom

A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

Megnyitotta kapuit a saját kikötővel, partszakasszal és stranddal megálmodott Kenese Bay Garden Resort &
Elolvasom

Lakatos Márk idén is Fashion Show-val készül a Soundra

A divattervező ismét divatshowkkal készül a Heineken Balaton Soundra, de idén, a kifutón felvonuló márkákk
Elolvasom