Sikeres évet zárt a Balatoni Múzeum Keszthelyen

Az intézmény 2024-et egy friss kitüntetés, a Pro Cultura-díj bezsebelésével kezdte.

Mozgalmas évet zárt a Balatoni Múzeum. 2023-ban mintegy 25 ezer látogatót fogadtak, de számos kiállítással és programmal várták az érdeklődőket. Az elmúlt évben ünnepelte az intézmény fennállásának 125. évfordulóját, ebből az alkalomból tárlatot nyitottak és egy hiánypótló kiadványt is megjelentettek – írja a tvkeszthely.hu.

Kitüntetéssel indult a Balatoni Múzeum 2023-as éve. Keszthely Város Önkormányzata az intézménynek ítélte a Pro Cultura-díjat a sokrétű kulturális feladat ellátásának elismeréseként. Március 15-én nyitották a Szendrey, Petőfi, Keszthely című tárlatot, amellyel a Petőfi 200 rendezvénysorozathoz csatlakoztak, és tisztelegtek a költőóriás és hitvese előtt. Ehhez kapcsolódóan egy kiadványt is megjelentettek. Az épület falain belül pedig folyamatosan zajlott az állomány és a múzeum karbantartása.      

„Infrastrukturális beruházásokkal fejeztük be a ’22-es évet, folytattuk ’23-ban, és tulajdonképpen az egész ’23-as év erről szólt, ami áthúzódik ’24-re is. Közel 40 éve a háttér infrastruktúránkhoz nem lett hozzányúlva, itt a gyűjteményi raktárakra gondolok elsősorban. Azokat kezdtük el felújítani. Emellett 125 éves volt a Balatoni Múzeum, tehát ehhez kapcsolódó nagy kiállítás és kötetbemutatás is megvalósult az elmúlt évben.” – tájékoztatott Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A 125 év, 125 műtárgy című könyv, amellett, hogy a múzeum legszebb vagy legérdekesebb darabjait mutatja be, a gyűjtemények történetéről is mesél. A kiadvány a látogatóknak és a szakmának is hasznos. Az elmúlt évben teljesen új játszótér épült az udvaron a gyerekek nagy örömére. Ismét meghirdették a Város Művésze pályázatot, a két alkotó ezúttal az oktatási intézményekbe is ellátogatott. A Zalai Közgyűjteményi Szakmai Napok keretében két napos konferenciát szerveztek, ahol a házi készítésű gyümölcspárlat kultúrájával foglalkoztak. Az intézménynek az idénre is számos terve van.   

„2024-ben sem állunk meg, hiszen nagyon fontos számunkra, hogy a múzeum épületének az állagát megóvjuk, sőt javítsunk rajta. Elsősorban a gyűjteményi raktárak fejlesztését folytatjuk a jövőben is, a megkezdett munkát szeretnénk – nem befejezni, hanem csak folytatni. Kiállítások vonatkozásában szeretnénk tavasszal egy régészeti témájú kiállítást hozni Nagykanizsáról, amelyhez hozzátesszük a mi szakmai munkánkat. Az év második felében egy nagyszabású természettudományos kiállítást szeretnénk megvalósítani.” – tette hozzá az intézmény vezetője.

A kiemelt rendezvények mellett a múzeumpedagógiai foglalkozásokat is megtartották. A különböző jeles napokhoz, ünnepekhez kapcsolódóan várták a családokat. Nagy népszerűségnek örvendtek a nyári táborok, hat héten át turnusonként 16-20 gyereket fogadtak. A foglalkozásoknak megújult a tematikája, és természetesen az idén is várják a fiatalokat. Vannak olyanok, akik már tavaly bejelentkeztek az idei táborokra.  


 

Kapcsolódó

Szombaton egyaránt megdőlt a napi melegrekord és a napi csapadékrekord

Szombaton megdőlt az országos napi melegrekord és a napi csapadékrekord is - közölte a HungaroMet Zrt. a ho
Elolvasom

Nem hívták meg hamburgerre, ezért összeverte a veszprémi gyorsétterem vendégeit

Nem ez volt a férfi első ilyen jellegű bűncselekménye. - - Veszprém belvárosában, az egyik gyorséttere
Elolvasom

Ámokfutót kapcsoltak le Kaposváron

A kalamajka egy fizetetlen tankolással vette kezdetét. - - Egy férfi kisebb ámokfutást rendezett Kapos
Elolvasom