Sütemények segítségével ismerhetik meg a gyerekek a vitorlázás történetét

Sütemények segítségével ismerhetik meg a gyerekek a vitorlázás történetét

Ehető QR-kódokkal díszített süteményt kapnak azok a gyerekek, akik megígérik, hogy a jövőben többet fognak sportolni, esetleg kipróbálják a vitorlázást. A sütemény csak azoknak a lurkóknak jár, akik részt vesznek Füred Kapitány, a balatoni mesehős kincsvadászatán és felfedezik Balatonfüred  rejtett kincseit, ahol számos hajózással kapcsolatos szobrot, épületet, stb. kell megtalálniuk a Kékszalag vitorlásverseny idején.

A leghíresebb füredi cukrászdák támogatják az akciót

A kincskereső családok a süteményekre tett QR kódok leolvasásával indulhatnak majd felfedezőútra. Mindeközben igazi kulináris élményekkel is gazdagodhatnak, hiszen több ikonikus cukrászdát és fagylaltozót is fel kell keresniük. A kincsvadászat a Balaton egyik leghíresebb cukrászdájából, a Bergmann cukrászdából indul és a tavalyi év legjobb balatoni fagyizójának választott Bagaméri fagylaltozóig tart. A kincsvadászok megtudhatják, mi köze Széchenyi Istvánnak a balatoni hajózáshoz, mennyi pénzt adott a legnagyobb magyar arra, hogy 175 éve elindulhasson az első gőzhajó a Balatonon. A gyerekek és szüleik megtudhatják azt is, hogy milyen szerepet játszott  Bujtor István életében  a vitorlázás és mennyibe került a Pogány Madonna című film elkésztése. Füred belvárosában elrejtett QR kódok segítségével azt is megtudhatják, hogy mennyibe kerül az a hajó, amellyel tavaly Kékszalagot nyertek az egytestű hajók kategóriájában. Az akció nem titkolt célja, hogy a sportok mellett a családok pénzügyi tudatosságát is növeljék a Balaton kulturális, történelmi nevezetességeinek megismertetése mellett.  Szeretnék a szülők figyelmét felhívni azokra az új fizetési megoldásokra, amelyek már több balatoni vállalkozónál is elérhetőek. Az új fizetési megoldásoknak köszönhetően sok helyen már QR kóddal is kifizethetjük a lángost, vagy akár a hűsítő limonádét – mondta Éskovács Péter az akció egyik szervezője.

Sokan fizetnek már QR-kóddal a Balatonon is

Yalcinkaya Veronika a Raiffeisen Bank marketingigazgatója, a QR-kódos fizetésekkel kapcsolatban elmondta: „Egyre többen szeretnének fizetni elektronikusan, ma már általános elvárás a kereskedők, szolgáltatók felé, hogy valamilyen készpénzmentes megoldással legyen lehetséges rendezni a számlát. Erre tökéletesen alkalmas lehet a QR-kódos fizetés, ami a Raiffeisen Banknál már elérhető.

A boltok másodpercek alatt a pénzükhöz juthatnak

A QR-kódos fizetés előnye, hogy a kereskedő számláján maximum öt, a gyakorlatban egy másodpercen belül jóváírásra kerül az összeg a nap 24 órájában, hétvégén is. A kártyatársaságokhoz köthető POS terminálok esetében az átfutási idő általában 1-2 nap, de egyes esetekben akár több nap is lehet. A QR-kóddal ma már több millió potenciális ügyfél tud fizetni. Jól működhet egy kisboltban, egy fodrászatnál, csomagküldő szolgáltatásnál, ételkiszállításánál, kozmetikusnál, de szinte bármilyen szolgáltató vagy kereskedelmi vállalkozásnál.

A vitorlázás később jól jöhet az üzleti életben is?

Több kutatás azt is bizonyítja, hogy azok a gyerekek, akik sportolnak, később jobban helytállhatnak munkahelyükön. Léteznek olyan amerikai vizsgálatok is, amelyek azt állítják, hogy azok a fiatalok, akik az egyetemi éveik alatt is sportoltak, jóval nagyobb kapcsolati tőkével rendelkeznek, mint a nem sportoló társaik. Ez a szélesebb kapcsolati háló pedig oda vezethet, hogy könnyebben érhetnek el sikereket a munkavállalás és saját  pénzügyi, egzisztenciális terveik megvalósításában. Mindez persze nem jelenti azt, hogy minden gyereknek élsportolóvá kell válnia.  A sportpszichológia haladó szemléletének alapvetése az, hogy a sportolók teljesítményének fokozásánál fontosabb, hogy a versenyszerű testmozgást hosszabb-rövidebb ideig művelő gyerekekből egészséges lelkű emberek váljanak. Akkor is, ha sosem lesznek nemzetközi bajnokok. – mondta Varga Dorina, a kampány munkatársa.

Mint mond az amerikai vitorlás szövetség?

A balatoni mesehős az amerikai vitorlás szövetség (American Sailing Association) honlapján található „Miért tanítsd meg a gyermekedet vitorlázni” című cikkét is elérhetővé tette a gyerekek és a szülők számára. Az írást szintén egy süteményre irt QR-kód segítségével olvashatják el a szülők. A szövetség szakemberei szerint a világon csak kevés olyan sport van, ami legalább annyi életleckét tartalmaz, mint a vitorlázás. Csapatszellemre, mérnöki, tervezési munkára, történelemre, türelemre, óceanográfiára, földrajzra, csillagászatra, ökológiára tanít, mindezt egy csapásra. Ez az oka annak, hogy a szövetség úgy gondolja, hogy minden gyereknek meg kellene tanulnia vitorlázni. 
Hirdetés

Kapcsolódó

Jelentős szállodafejlesztéssel készül Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programjaira

Csaknem egyharmadával bővülő, jó minőségű, új szállodaszoba várja Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosá
Elolvasom

Hirdetés

Ki hitte volna? Jöhet az új lakópark a balatongyöröki golfpálya helyén

A panorámás golfpályát osztrák tulajdonosai, mint beépíthető telket árulják a világhálón, míg a helyiek a k
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom