Szabadegyetem indul borbarátok számára Pécselyen

Idén tavasszal a VEB2023 programév keretében indul egy borral és gasztronómiával foglalkozó 5 alkalmas szabadegyetem sorozat Pécselyen, a csodálatos panorámájú Mórocz Pincészetnél.

Várnak mindenkit szeretettel, akik sok időt töltenek tanácstalanul egyes szupermarketek boros polcai előtt, hogy melyik bort vigyék ajándékba, vagy az aznapi ebédhez. Azokat, akik nem értik pontosan régen miért taposták a szőlőt és ma már miért nem? Azokat, akik csodálkoznak, hogy miért van tele a legtöbb pince fém tartállyal és nem értik hová lettek a hordók, de azt nagyon szeretik, hogy az Irsainak intenzív citrusos-virágos illata van.

Az előadássorozat szól minden 18 év felettinek, függetlenül hol tart a borok világának megismerésében, aki szeretne máshogy tekinteni a borra. Aki szeretné tudni hogyan készül, hogyan érdemes kóstolni, beszélni róla és mit érdemes hozzá enni. Azoknak akik nem készíteni szeretnék a borokat, hanem élvezni.
Az előadások megtartására olyan előadókat sikerült megnyerni, akik az adott témában hiteles és országos elismertséggel bíró szakemberek, ráadásul nagyon ritkán tartanak előadást a nagyközönség számára, pedig előadásaik rendkívül szórakoztatóak, mindenki számára érthetőek.

Előadások:

-2023 április 29. – A szőlőtermesztés alapjai. A Balatonfüred-Csopaki borvidék.
Előadók: Dr. Varga Zsuzsanna, tanszékvezető egyetemi docens MATE Szőlészeti Tanszék és Dr. Bodor-Pesti Péter, egyetemi docens MATE Szőlészeti Tanszék.

2023 május 27. – A borkészítés alapjai, borstílusok, irányzatok.
Előadó: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána tanszékvezető egyetemi docens, MATE Borászati tanszék, elnök Országos Borszakértő Bizottság.

2023 június 17. – A borkóstolás alapjai, a borkóstolás szókincse.
Előadó: Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus, az ország legnagyobb boros szaklapjának, a VinCe magazinnak a főszerkesztője

2023 július 15. – Étel-bor párosítások, azok alapvető szabályai, művészete.
Előadó: Lukács Viktor séf, tulajdonos Bivstro by Chef Lukács.

2023 augusztus 26. – A bor és a sajt. A sajtkészítés hagyományai, titkai.
Előadó: Ivácson Attila, sajtkészítő, tulajdonos Ivácson Kistermelői Élelmiszerek.


Az előadások 2.200.-Ft/fő/alkalom áron látogathatóak, az összes előadáson részt vevő vendégek kedvezményesen, 10.000.-Ft/fő/5 alkalom áron válthatnak bérletet. Őket az előadássorozat végén oklevéllel jutalmazzák. Alkalmanként 1-1 pohár borral is kedveskednek minden résztvevőnek.
Az utazás megkönnyítésére a programokra buszjáratot indítanak Veszprémből, melyre 800Ft/fő áron váltható menettérti jegy.


További információ, regisztráció és jegyvásárlás: moroczpince@gmail.com


Kapcsolódó

Július 12-én lesz a Balaton-átevezés 2025-ben

Jövőre július 12-én rendezik meg az ország egyik legnagyobb szabadidős vízisporteseményét, a Hervis Balato
Elolvasom

Elfogták a rendőrök a pápai Grincset

Karácsonyi fényfüzéreket lopott és rongált a férfi - írja a police.hu. - - Bejelentés érkezett a rendő
Elolvasom

Fejlesztette keszthelyi sporthorgászcentrumát a balatoni halgazdálkodási társaság

Mintegy 130 millió forintból fejlesztették az idén a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. keszth
Elolvasom