Bakancslistás helyek a Balaton körül – Emberkő-szikla, Sáska

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Emberkő-szikla, Sáska

Sáska községe a Bakony déli részén, a Tapolcai járásban fekszik. A település az Árpád-korban már biztosan létezett. A Balatontól mindössze egy húsz perces autóútra elhelyezkedő, békés falut széles mezők és dús lombú erdők övezik, melyek között egy nem mindennapi sziklaformáció bújik meg.

A környező erdőség az Árpád-házi királyok közkedvelt vadászterületeként funkcionált a középkorban. A magáért beszélő Kőember-völgyként ismert térség 1976 óta minősül természetvédelmi területnek. A mintegy 8-10 méteres geológiai képződmény, amelyre népiesen Küemberként is szoktak hivatkozni, pedig egy hatalmas emberalakot formál a zordon sziklafal előterében, ahogy az sejthető a neve alapján.

Fotó: kiruccanasok.blogspot.com

Rovatunk korábban már említette a szintén Sáska külterületén fellelhető Szent Jakab-kolostorromot, amely a Balaton-felvidéki pálos építészet egyik ékes példája és a “Kőembertől” is mindössze egy köpésre van a piros jelzésen.

Fotó: kiruccanasok.blogspot.com

A kolostort Rátóti Gyula alapította 1260-ban. A helyi legenda úgy tartja, hogy az egyik pálos szerzetes faragta ki az antropomorf alakzatot a sziklából, hogy utat mutasson az eltévedt vándoroknak. A szakemberek szerint viszont sokkal valószínűbb, hogy a szikla természetes módon formálódott ilyenné.


Fotó: National Geographic

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Macska-lik, Nagyvázsony

A közelmúltban ejtettünk szót a 77-es út mellett magasló Kab-hegyről ám az adótorony, a kilátó és a Kis-Mos
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Márton püspök-templom, Óbudavár

A csalóka nevű Óbudavár a Balatonfüredi járásban, a tótól mindössze nyolc kilométerre fekszik a mesébe illő
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Balatonfőkajári kvarcfillit

A Balaton és közvetlen környezete az egykori Pannon-tenger tulajdonképpeni ükunokájaként valóságos tárháza
Elolvasom