Százhúsz új fával gyarapodik Almádi

Százhúsz új fával gyarapodik Almádi

Közösségi oldalán jelentette be a balatonalmádi városgondnokság, hogy a tavasszal kivágott, szakértők által is veszélyesnek ítélt fákat októberben fogják pótolni.

“Tettük ezt annak érdekében, hogy egységes fajtájú és fejlettségű, valós díszértékkel bíró fasort ültethessünk az ősszel helyére” – írták a kivágásokról.

Szloszjár György országos hírű táj-és kertépítész mérnök által – elkészült a főútvonal kétoldali fásításának a terve – tájékoztatott a balatontelevizio.hu. A feladat rendkívül összetett, mert a fásítással érintett terület közműterheltsége igen nagy fokú. A keskeny terület tőszomszédságában futnak a szennyvíz, gáz, elektromos és hírközlő vezetékek, a főútvonal felől pedig egy nyílt csapadékvíz elvezető árok, valamint elektromos légkábel és közvilágítás korlátozza a mozgásteret. Jól lehet, ez az adottság korábban is jelen volt fokozott kockázatot jelentve, az új fásítás alkalmával viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni. A tervező figyelembe vette a meglévő kocsibeállókat, a kihajtási rálátások biztosítását, a későbbiek során megépíthető leálló- parkoló – zöld sáv kialakításának a lehetőségét. Ezen prioritások figyelembe vételével – továbbá a lombkorona fejlődés intenzitása, annak díszértéke, a jövőbeni karbantartási és fenntartási igény – és még számtalan egyéb szempont alapján történt meg a kétoldali fasor díszfa és fajta kiválasztása.

Többfordulós egyeztetést követően a Díszkörtére -Pyrus calleryana Chanticleer- esett a városvezetők választása. Ez egy határozott karógyökérzettel bíró fa, amely gyökérzet függőlegesen hatol a talajba és nem a felszínen terebélyesedik, ez a közművek védelmében fontos. Kúpos lombkoronát nevel – mely jellegében emlékeztet a korábbi fasorra – közepes növekedési eréllyel bír, tavasszal dús, hófehér virágzással ölti magára menyasszonyi ruháját, ősszel a fagyokig vöröses lombjával sokáig díszít.

Beszerzési eljárás keretében július végén kiválasztották a beszállítót. Alsótekeresről vásárolják a 120 db díszkörtét, 4.120.000 Ft értékben. Fejlettségüket tekintve 14 cm-es illetve ennél nagyobb törzskerülettel, fejlett, díszértékkel bíró lombozattal. Gps koordináták alapján megtörtént a fasor fáinak egyedi kitűzése.

A fasor telepítését október utolsó hetében végzik. Ezt megelőző héten szükséges még kivágni az út páros oldalán lévő utóbbi évtizedekben ad-hoc jelleggel, leginkább a közterülettel határos ingatlantulajdonosok által ültetett, 12 különböző fajtájú, eltérő habitusú, erősen foghíjas lombhullató fákat és örökzöldeket. Ennek legfőbb indoka – elenyésző díszértékén túl – a szakértők szerint az egységes kétoldali fasor kialakítása, a fák rossz vagy leromlott egészségi állapota, a valós személy-és vagyonvédelmi kockázat, a jövőbeni építési munkálatok figyelembe vétele és tervezői koncepció.

A végeredmény nem kétséges: megjelenésében és díszértékében egységes fasor fogja köszönteni a városon és a Balaton keleti kapuján áthaladókat.Fotó: divany.hu

Kapcsolódó

Adventi fények gyúltak Füreden

Betlehem állítással vette kezdetét a balatonfüredi advent a Piros templom előtti téren. A vírushelyzet sajn
Elolvasom

Online jön a Mikulás és a kvízestek december első napjaiban

A héten a gyerekeké a fő szerep, online jön a Télapó és számos kreatív program közül választhatunk! A Ba
Elolvasom

Új kompok és katamaránok a Balatonra

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) két új kompra és két katamaránra írt ki közbeszerzést. A nyílt tenderfe
Elolvasom