Szilvásgombóc, a szezon és a gombócfesztivál kedvence

Azt hiszem abban nagyjából megegyezhetünk, hogy mi magyarok, egy igazi gombócos nemzet vagyunk; elég ha csak a töltött káposzta vagy paprika húsgombócára, a vadas krumpli- és zsemlegombócára, a májgombóclevesre vagy  édes vonalon a túró-és szilvásgombócra gondolunk.

A nyár végi szezon abszolút slágere a szilvásgombóc, amit mi sem példáz jobban, mint az, hogy a családi üdülésen is képesek voltunk Nagyim vezényletével házi szilvásgombócot tölteni és gyúrni a kánikulában.

A szilva szezon és a különleges fahéjas ízvilág már 2010-ben a cukrászokat is megihlette itthon, így lett a szilvagombóc torta az Ország tortája ebben az évben. A tortát a hagyományos szilvás gombóc receptje ihlette. A vaníliás tejszínkrém, aszalt szilva darabkákkal töltött Sacher-torta lapok között szerepelt, a torta közepébe egy marcipános szilvás desszert volt helyezve, amely egy belga csokoládéba mártott marcipán és szilvalekvárral töltött piskóta összeállításként állt össze. A kész torta 70% kakaótartalmú lágy belga csokoládéval és aszalt szilvával volt díszített.

Manapság nagyon könnyű a különböző üzletláncokban jó áron hozzájutni a fagyasztott verzióhoz, de az igazi kézzel gyúrt gombóc-élményt ezek azért meg sem közelítik, így ha van egy kis időtök és affinitásotok hozzá, arra biztatunk titeket, hogy leaglább egyszer próbáljátok meg magatok elkészíteni a tésztát is. Egyszerű, jó receptet ITT találtok hozzá.

A gombócokra pedig visszatérve, a hónap elején 13. alkalommal rendezték meg Balatonfűzfőn a Gombócfesztivált, ahol egész napos programok várták az érdeklődőket és amiről a Balaton Televízió is készített összeállítást:

Fotó: Nosalty.hu

 

 

Legfrissebbek

Kövess minket!

Programajánló