Szörnyek és sellők indulnak turnéra a Balaton körül

Szörnyek és sellők indulnak turnéra a Balaton körül

Hany Istók és cimborái Jeney Zoltán nagy sikerű könyvének, A balatoni kacsavésznek a lapjain elevenedtek meg először, ám a kötet pozitív fogadtatása után egy mesés színdarab is napvilágot látott a környezettudatosságra fókuszáló történet alapján, amely a veszprémi Gizella Napokon debütált a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program támogatásával. A szórakozott szereplők a nagy érdeklődés után pedig hol máshol bukkanhatnának fel újra, mint a magyar tenger partján?

A Jeney Zoltán által papírra vetett cselekmény a Balaton ökológia problémáira hívja fel a figyelmet, persze egy könnyed, vidám gyerekmese köntösében, amely szerzőjének még Év gyerekkönyv írója díj jelölését is elhozta. Mivel a mese témájának központjában legnagyobb tavunk élővilágának sérülékenysége áll, így a belőle adaptált zenés színdarab a nyilvánvaló szórakoztatási funkciója mellett egyfajta edukációs jelleggel is bír.


A darabot a veszprémi Gizella Napok gyermekfesztiválján mutatták be az Art-Színtér társulat művészei Ozsgyáni Mihály rendezésében, Náray Erika és Berdísz Tamás zenéivel. A karaktereket Gábor Márkó, Tarlós Ferenc, Oláh Béla, Nagy Enikő, Pánics Lilla, Zsichla Dániel, Jerger Balázs és Marjai Virág formálják meg. A lenyűgöző, enyhén pszichedelikus látvány pedig Rákay Tamás tervező fantáziáját dícséri.


A fényesen sikerült bemutató után az előadás útra kél, stílszerűen, a mese helyszínéül is szolgáló Balaton partján. Strandok és kőszínházak adnak majd otthont a darabnak többek között Badacsonyban, Csopakon, Fonyódon, Balatonfűzfőn, Balatonedericsen, Révfülöpön és Vonyarcvashegyen, illetve még a Művészetek Völgye Fesztiválon is!


A Digitális Vándor applikációba pedig felkerült egy 8,3 km hosszú tanösvény is Szörnyek és sellők nyomában címmel, amelyen a mese egyik központi figurája, Sió mama egy napját követhetik végig a gyerkőcök a balatonfüredi Koloska-völgyön át a Tagore sétányig miközben a Balaton-felvidék élővilágával és kulturális örökségével is testközelből ismerkedhetnek meg.

A lurkók és a szülők az alábbi balatoni állomásokon csíphetik el az előadásokat:

július 05. – Badacsony 11:00

július 06. – Csopak 11:00

július 07. – Fonyód 11:00

július 08. – Balatonfűzfő 11:00

július 09. – Balatonederics 11:00

július 29. Művészetek Völgye Fesztivál 10:00

augusztus 03. – Révfülöp 11:00

augusztus 04. – Vonyarcvashegy 11:00

augusztus 05. – Balatonberény 11:00

augusztus 06. – Zánka 16:00


További információ az alábbi linken található:
https://muveszetekavidekfejlesztesert.hu/szornyek-es-sellokKapcsolódó

Felfüggesztette működését a szülészet a Keszthelyi kórházban

A meghirdetett állásokra nem jelentkezett elegendő orvos. - - Átmenetileg a szülészet-nőgyógyászati fe
Elolvasom

Több, mint félmilliós fizetést kínál a Lidl a szezon alatt a balatoni üzletek dolgozóinak

A szezon felé közeledve nem árt bebiztosítani a szükséges munkaerőt. - - Közel 200 új munkahely nyílik
Elolvasom

Csopakon bukkantak fel a Lánchíd régi kandeláberei

Mindössze néhány méterre állnak a Balaton-parttól. - - Az alig kétezer fős Csopak a Balaton partjának
Elolvasom