A Vászolyi Sajtmanufaktúra a 2019-es Nemzetek Sajtja verseny győzteseként kiérdemelte a Mondial du Fromage-on való indulást, és most a legnagyobb szakmai elismeréssel térhet haza:egyedüli magyar márkaként kapott aranyérmet a francia zsűritől.
A Balaton egy tehéntejből készült félkemény sajt, melyet az érlelés első két hetében naponta, két hónapos koráig minden második napon, aztán hetente kétszer kézzel forgatnak az érlelőben, és sós savóval mossák a kérgét.
Messzebbre gurult a pettyes
A Vászolyi Sajtmanufaktúrát Reményik Kálmán alapította, aki a cégvezetést és a tanácsadást cserélte le 2014-ben a sajtkészítésre. Bár korábban olyan jelentős vállalatok első embere volt, mint például az Orex vagy a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt., vezérigazgatói karrierje utolsó éveiben már kezdte egy kis cetlire felírni az ötleteit arról, milyen vállalkozásba vágna bele.
Volt az elképzelések közt kikötőfejlesztés, panzió, borászat, gyümölcstermesztés, a sajtkészítés szó azonban ekkor még nem került fel a listára. Kálmán mindössze abban volt biztos, hogy Vászolyon, és nem egy hatalmas fővárosi irodaházban szeretne dolgozni.
Könyvelőirodát vezető feleségével aztán – a nagy megvilágosodás után – beiratkoztak egy OKJ-s sajtkészítőképzésre („Márti ekkor már érezte, hogy messzebbre gurult a pettyes, mint eredetileg remélte”), és elkezdett egy kisebb sajtüzemnek alkalmas telket keresni Vászolyon.
„2014 novemberében kezdtük a sajtkészítést, karácsonyra többeknek vittem egy kis kóstolót, hogy tudjanak rólunk a faluban.”
A vászolyi sajtnak azóta komoly renoméja van, a Balaton sajt 2015 óta háromszor lett aranyérmes a Magyar Sajtmustrán.