Teljes megújuláson esett át a dégi Festetics-kastély

Teljes megújuláson esett át a dégi Festetics-kastély

Az épület előzetes regisztráció alapján már látogatható a nagyközönség számára is.

Teljes egészében megújult a dégi Festetics-kastély, a Pollack Mihály tervezte klasszicista remekművet már a nagyközönség is látogathatja – mondta az InfoRádiónak Garaguly Kinga, a rehabilitáció vezető tervezője. A projekt még 2018-ban indult és a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretei között valósulhatott meg – irja az infostart.hu.

A legújabb kutatások szerint a kastély sokkal korábban épült, mint eddig gondolták, a barokk és a klasszicizmus határán – mondta Garaguly Kinga.

„Barokkos főtengelyen érkezünk, barokkos elrendezést idéz a kastély, viszont ahogy belépünk, az értékrend megfordul, és már nem a reprezentáció a fő cél, hanem a belső világra tevődik át a hangsúly. A kastély fő termei nem az első emeleten vannak, hanem a földszinten egy rámpával összekötött kapcsolatban a csodálatos angolparkkal, ami 300 hektáron terül el, és Közép-Európa egyik legnívósabb angolparkja a látványtengelyeivel és az épített örökség különféle épületeivel” – tartott hirtelen kastélyvezetést a rehabilitáció vezető tervezője.

A Festetics-kastély előéletéről megtudták, hogy

  • a németek 1944–1945 fordulóján katonai kórházat rendeztek be benne. Az eredeti berendezések legnagyobb részét elrabolták, utána
  • kifosztották a szovjet katonák is, a műtárgyakkal, a könyvtárral fűtöttek.
  • Később gyerekotthon lett az épületből.

„Ezek az évtizedek beleivódtak a falakba és a szerkezetekbe, de még pont ki lehetett hámozni, hogy milyen beavatkozás történt az eredetibe” – mondta Garaguly Kinga. Hozzátette, korábban költeni nemigen költöttek rá, csak toldozgatás-foldozgatás történt. A burkolatok lekerülésével kibontakozott az épület eredeti valóságában a felújításkor, igyekeztek az eredeti felületeket megőrizni, igaz, nagyon kevés volt belőlük, ám igazodási pontként használták őket.

Volt más probléma is: „Olyan anyagokat lehet ma a piacon kapni, amelyek a mai épületekre vannak optimalizálva. Az építőipari általános gyakorlat a látszattökéletes sterilségre törekszik, itt pedig olyan több százéves anyagokhoz kellett igazodnunk, amiknek szerettük volna láttatni a régiességét.”

Törekedtek a régi és az új harmóniájának megteremtésére, a homlokzat festésénél például nehézséget jelentett, hogy a mai festékek sokkal pigmentáltabbak, jobban fednek, mint a régiek, itt két szín használata jelentett megoldást.

Garaguly Kinga elmondta azt is, hogy a dégi kastélyt előzetes regisztrációval már látogathatja a nagyközönség: „Tárlatvezetéseken tudják megnézni a Festeticsek életéről, egykori hobbijairól, a korszakról, a korszak eszmei áramlatairól, például a szabadkőművességről készült kiállítást.”Forrás: infostart.hu
Fotó: Facebook / Dég, Festetics-kastély

Kapcsolódó

Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében

Speciális intézkedésekkel óvják a nőstény egyedekből és kölykeikből álló kolóniát a veszprémi várnegyedben.
Elolvasom

Ezek lettek a Balaton legjobb strandjai, kiosztották a Kék Hullám Zászló minősítéseket

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet, és 28 balatoni strandon
Elolvasom

Óriási esélyekkel indul az olimpiára a vitorlázó válogatott

Útnak indította a magyar vitorlázó válogatottat a Magyar Vitorlás Szövetség a balatonfüredi Kékszalag Por
Elolvasom