Tippek a tökéletes vintage stílusú hálószobához

Tippek a tökéletes vintage stílusú hálószobához

Habár vendégeink nem látják, saját magunk kényelme érdekében a megfelelő hálószoba berendezés a nappalihoz és konyhához hasonlóan fontos. Mindez nemcsak általános közérzetünkre van jó hatással, hanem bizony a pihentető és jó minőségű alvást is biztosítja majd.

A lakberendezés terén a vintage stílus a mai napig töretlen népszerűségnek örvend. Amennyiben te is nagy kedvelője vagy a vintage stílus elbűvölő hangulatának, érdemes a hálószobádba is becsempészni pár vintage elemet. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy hogyan tudsz vintage hálószobát varázsolni magadnak.

Alapvető stílus jellemzők

A vintage stílus a retró stílusnál korábbi, azaz az 1920-1950-es éveket idéző kifinomult, visszafogott stílus. A régi korokat idéző összhatás nosztalgikus hangulata hálószobádban egy békés és nyugodt környezetet ad majd számodra, amely ideális tekintve a helyiség funkcióját. Azonban a régi elemeket bátran ötvözheted modern stílus jegyekkel.

Színpaletta

A stílus alapját a jól megválasztott színpaletta adja, amely  a vintage stílus esetében minden esetben pasztell. Azaz bátran választhatsz a halvány lila, rózsaszín, kék színekből, valamint természetes színek közül, azaz a bézs, homok, halvány szürke árnyalatok közül. Érdemes egy-két domináns színt választani, és azt végig vinni a lakás különböző szobáin. Az alap színeket pedig inkább a falakon és a nagyobb bútorok esetében kellene használnod. 

A hálószobát tekintve ez azt jelenti, hogy egy viszonylag nagy méretű szekrényt válassz a domináns színben, amely így dominánsan adja vissza a színt. A szekrények közül érdemes továbbá a kopottas jelleget keresni, hiszen ez a vintage stílus másik fontos eleme. Alternatívaként pedig régies, virágmintás darabokat is találhasz az üzletek kínálatában. 

Megfelelő bútorok kiválasztása

A színek mellett a természetes anyagok használata fontos jellemző, tehát erre mindenképpen figyelj oda. A hálószoba bútorok kiválasztásakor válassz a természetes anyagok közül. Érdemes lehet tehát a látványos fából készült kerettel ellátott ágyak között válogatnod. Emellett a minimalista jelleg helyett látványosabb, nagyobb méretű darabot válassz majd.

A régies bútorok, pasztell színek és virágminták keverésével semmiképp nem nyúlhatsz mellé. A színeket válaszd körültekintően, és a békés összhang nem marad majd el.

Fotó: Gaf_Lila / Shutterstock.com

Kapcsolódó

Hőszivattyúk, a hatékony fűtő- és hűtőrendszerek

A hőszivattyúk jelentik a hűtő- és fűtőrendszerek jelenét és jövőjét. Rendkívül hatékonyan és takarékosan k
Elolvasom

Hogyan forradalmasítja a vonalkódolvasó az adatgyűjtést?

Az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebbé váltak a vonalkódolvasó készülékek, amikkel a munka hatékonysága
Elolvasom

Tippek az előszoba tervezéséhez

Amikor nekilátunk az előszobánk tervezésének, gondoljunk a térre úgy, mint bármely más helyiségre! Ez nem e
Elolvasom