Tippek, hogy könnyedén körbebiciklizd a Balatont

Tippek, hogy könnyedén körbebiciklizd a Balatont

Nekünk a Balaton a Riviéra, ráadásul olyan bicikliúttal rendelkezik, aminek hála a magyar tenger könnyedén körbetekerhető. Az utóbbi években az úthálózat javításainak köszönhetően a zötykölődős, rázós részek száma is megcsappant, ami mindenképpen jó hír. De vajon milyen paraméterekkel megáldott járgánnyal érdemes belevágni a nagy kalandba?

Bárki képes a körbebiciklizésre?

Igen! Ezt teljes magabiztossággal állítjuk. Az azonban már egyénfüggő, hogy hány napig is tart az expedíció. A nagyon elszánt, edzett versenyzők kevesebb, mint 24 órába belezsúfolják a ringatózó magyar tenger meghódítását. Megint mások két nap leforgása alatt teszik meg ezt a távot. De a négy-öt nap is pazar választás, ráadásként így maximálisan kiélvezhető a táj szépsége, meg a tóparti fürdőzés kínálkozó lehetősége. Elkapkodni semmiképpen sem jó ötlet, és a túlvállalás sem célravezető. Sokan hajlamosak átesni a ló túloldalára, és gyakorlatilag edzettség nélkül beleugrani a kihívás teljesítésébe. Ám ez még e-bike közreműködésével is felelőtlen terv. Az előzetes edzés, erősítés, ráhangolódás ugyanis nem spórolható meg. Hiszen nem az a cél, hogy az izomláz teperje le az embert egy nap után, hanem az, hogy a tekerés élménye hozzáadjon a Balaton körül eltöltött pillanatok bájához.

Vagyis az első és legfontosabb a rendszeres biciklizés. Otthon szobakerékpárral, vagy városban, esetleg kint, terepen. Alapvetően mindegy, hogy hol, a fő hangsúly a rendszerességen, és a gyakoriságon van. Aztán ha ez megvan, tehát a fizikai kondíció is megfelelő, akkor következhet a bringa tüzetesebb átnézése. Nem kifizetődő taktika egy olyan járgánnyal nekifutni, pontosabban nekigurulni a lankáknak, ami finoman szólva sem megbízható. Régi, megviselt szerkezetek még kiadós karbantartás után sem erre az útra születtek.

Miért éppen az elektromos rásegítés a nyertes döntés?

A balatoni bicikliút egyik legkaptatósabb része a badacsonyi szakasz. Lélegzetelállító, ez tény, a szőlőtőkék látványa, valamint a pazar panoráma egyszerűen utánozhatatlan. De ezért az élményért keményen meg kell dolgozni. Mivel a főút biciklivel nem járható, ezért nem marad más, mint a hegység megmászása. Ez bizony még a gyakorlott bringásoknak is okozhat némi fejtörést. Arra meg nyilván kevesen vágynak, hogy félúton, a cél előtt leszálljanak, és feltolják a járgányt. Ekkor is pazar segítőtárssá avanzsálhat az elektromos bicikli, aminek a közbenjárásával, egy kis „hátszéllel” még a legdurvább emelkedők is megmászhatóak. Igen, megmászhatóak, ugyanis az izomerő sem hagyható ki a képletből. Ez itt a lényeg. A szerkezet rásegítést biztosít, és nem egy motort, ami tulajdonképpen erőfeszítés nélkül üzemel.

Azaz a kerékpározás magával ragadó élménye megőrizhető, miközben a hegyek meghódításáról sem kell lemondani egy pillanatra sem. Ami bónusz pozitívum, hogy az e-bike használatával olyanok is bevállalhatják ezt a felejthetetlen kalandot, akik esetleg kevésbé edzettek, hamarabb elfáradnak, idősebbek, vagy valamilyen mozgásszervrendszert érintő problémával élnek együtt.

Kapcsolódó

[Elektromos] bringával a Balaton körül

A Balaton régióban számos népszerű kerékpárútvonal található, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak a kerékp
Elolvasom

Újabb turisztikai fejlesztések részeként biciklis központ nyílt Kapolcson

A kapolcsi MűvészVölgy Kúria épületegyüttesének több éves fejlesztése zárult le 2023 májusában, melynek rés
Elolvasom

Mitől lehet sikeres a fekete sügérre való pergető horgászat?

Mi az eredményes pergető horgászat titka, ha a fekete sügér a célhal? A vízterület melyik részén fogható ez
Elolvasom