Több mint négyezer forintba kerül a tihanyi Apátsági Rege Cukrászdában egy töltött bundáskenyér, 2390 forintba egy limonádé, és 3690 a jeges kávé ára – olvasható a vg.hu-n. Egy vélhetően ötfős reggeliző asztaltársaság több mint 48 ezer forintos számlája kapcsán valóságos népharag zúdult a cukrászdára. Okkal vagy ok nélkül? A lap megkérdezte a szakmát. „Ezért az árért a Wörthi-tó partján senki egy szót sem szólna” – válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
Nem volt átverés
A szakember leszögezte, hogy nem igazán érti a felháborodást, hiszen senkit nem csaptak be, nem történt átverés, az árakat online nem kötelező, de a bejáratnál jól látható helyen és az étlapon is egyértelműen fel kell tüntetni. Ez megtörtént, akik bementek a cukrászdába, és rendeltek, tisztában voltak az árakkal.
A 4290 forintos töltött bundáskenyér, a 4690 forintos vegán toast, a limonádé és az egyéb italok végösszege több mint 48 ezer forint, amiért öt ember megreggelizett, fejenként nem egészen 10 ezer forintért (átlagosan 9600-ért).
Csak a számla kering, de olyan vélemény nem, miszerint az étellel, az itallal vagy a kiszolgálással elégedetlen lett volna a számláját közzétevő vendég. Ez az ipartestületi elnök szerint nagyon fontos szál, hiszen minden más tudható, legfőképp az, hogy a Balaton legszebb panorámája és a különleges világörökségi környezet miatt a vendéglátóhely kiemelten értékes övezetben, kiemelt árakkal dolgozik.
Akár tulajdonosként, akár bérlőként működtet itt valaki vállalkozást, az ingatlan vételára vagy bérleti díja jelentősen meghaladja az átlagot, ami mindenre hatással van.
Ez a költség beárazódik a végösszegbe, akárcsak a rendkívüli mértékben megugrott vendéglátós bérigények.
A Balatonon a nyár a főszezon, az ott működő vállalkozások bevételének döntő hányadát ez az időszak adja – ezt sem lehet figyelmen kívül hagyni.
Az Apátsági Rege Cukrászda árai nem alacsonyak, de lényegében érthető okokból – summázta a szakember.
Osztályba sorolnák az éttermeket?
Az infláció nem áll meg az éttermek ajtajánál, ma már minden alapanyagot nyugat-európai áron szereznek be az éttermek, csakhogy ha nyugat-európai áron is adják az ételeket, azt már nem feltétlenül tolerálják a vendégek – mondta Kovács László, aki nem titkolta, hogy az éttermi áremelkedés miatt csökkent a vendégek száma országszerte.
A vendéglátós ipartestület egyébként néhány éve már szorgalmazta a vendéglátó üzleteknek a szállodákhoz hasonló osztályba sorolását.
Hajdan, nagyjából a nyolcvanas évekig, voltak luxus-, első osztályú, másod- és harmadosztályú helyek, sőt negyedosztályúig terjedt a besorolás, amelybe minden belefért. Ez a törekvés egyelőre elhalkult, pedig talán segítené a tájékozódást.
Kiemelt helyen kiemelt áron
Persze a Tihanyi Bencés Apátság mellett valószínűleg minden jelzés nélkül egyértelmű, hogy kiemelt árazású vendéglátóhely üzemel a Balaton legdrágább településén, a legjobb adottságú helyen.
Egy felső kategóriás helyeket üzemeltető vendéglátóipari cégvezető a lapnak azt mondta, hogy hisztinek tartja a tihanyi sztorit, ami újabb alkalom volt arra, hogy ismét terítékre kerüljenek a balatoni árak.
Pedig – tette hozzá – számos budapesti hely üzemel, ahol hasonló vagy még magasabb árakat láthatunk az étlapon, mégis teltházasak, sőt hosszú sorok állnak, köszönhetően ott is a nagy számban érkező külföldi turistáknak. Ilyen többek között a Gerbeaud cukrászda vagy a New York Kávéház, és sorolhatnánk az éttermeket is hosszan.
„A tihanyi cukrászda különleges helyen üzemel, és az ilyen páratlan értéket mindenhol a világon beárazzák” – érvelt a szakmabeli cégvezető, aki a történteket hisztinek tartja. A Forma–1-es Magyar Nagydíj idején a Hungaroringen a büféárak is csillagászatiak voltak, pontosan tükrözve az esemény árfolyamát – írja a portál.