Tündöklő “álnapokat” fotóztak a Balaton-felvidéken

Tündöklő “álnapokat” fotóztak a Balaton-felvidéken

A Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont vezetője ismét lélegzetállító légköri jelenséget csípett el a kamerájával – számolt be a Sokszínű vidék.

Somogyi László a Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont vezetője, aki az érdeklődőknek izgalmas túrákon mutatja be a Badacsony értékeit és szépségeit. László állandó társa a fényképezőgépe és gyakran a drónja is vele van, hogy a Balaton szépségeit napról-napra meg tudja örökíteni. De nem csak a Balatont és annak élővilágát kémlelni éber tekintetekkel, hanem az égboltot is, ahol olykor különleges légköroptikai jelenségek teszik még szebbé a pillanatokat.

Október 6-án, péntek reggel ismét egy különleges légköri jelenségnek volt a szemtanúja László. A Nap mindkét oldalán, szivárványszínben pompázó fényes “álnapok” ragyogtak az égbolton.

A fényképezőgépének hála meg is örökítette ezeket a nem mindennapi pillanatokat.

“Ma reggel munkába menet fél nyolckor Hegymagas után vettem észre a szivárvány szeletet a felhőben a Badacsony felett. Gondoltam teszek egy kis kitérőt hogy jobban megnézhessem, ezért felmentem a Szent -György hegyi Lengyel kápolna mellé ahonnan jó a kilátás nyílik keleti irányába. A Gulács és a Badacsony hegy között felkelő nap két oldalán jelentek meg a melléknapok a magas légköri felhőkben, amiket körülbelül negyed órán keresztül figyelhettem, és szerencsére a fényképezőgépem is nálam volt” – mesélte élményét a Sokszínű vidék megkeresésére.


De mi  a melléknap?

A melléknap, a 22°-os halo mellett a másik leggyakoribb halojelenség. A Nap egyik, vagy mindkét oldalán megjelenő, esetenként szivárványszínben pompázó, fényes „álnapok” a régi korok népeinek is felkeltették figyelmét.

A magyar nyelvben több elnevezését is ismerhetjük, mint „vaknap”, avagy „cimbora”. Az angol nyelben a „sundog” kifejezés terjedt el, amelyet magyarra „napkutyának” fordíthatunk, ám ez felénk nem használatos, kivéve a bulvársajtóban.

A melléknapokat horizontálisan álló lapkristályok oldallapjain megtörő fény hozza létre, éppen ezért – mivel oldalról kapják a napfényt – a Nap vonalában helyezkednek el, horizonton álló Nap esetében 22°-ra, nagyobb napmagasságnál picit távolodnak.

Lászlónak már 2022 tavaszán is sikerült megörökíteni a Nap mindkét oldalán látható, szivárványszínben pompázó fényes “álnapokat”.

Néha csupán kis fényes folt az égen, de sokszor színes, esetenként vakítóan fényes. Színes melléknap esetén a Naphoz közeli oldalon vöröses, majd sárgászöld, míg a távoli oldalon kékesfehér színt láthatunk.

A jelenség éjszakai változata, a mellékhold jóval ritkábban fordul elő, de erősebb holdfény mellett kialakulhat. Általában halvány fehér folt formájában jelenik meg, de ha a jégkristályok száma és minősége megfelelő, akár színes is lehet, olvasható a Légköroptikai jelenségek honlapján.


Fotók: Somogyi LászlóForrás: 24.hu

Kapcsolódó

Augusztusban hömbölög az első Telek fesztivál Veszprém határában

Nagy fába vágta a fejszéjét a veszprémi Terem bár csapata és (szub)kulturális holdudvara. Augusztus 8 és 11
Elolvasom

A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

Megnyitotta kapuit a saját kikötővel, partszakasszal és stranddal megálmodott Kenese Bay Garden Resort &
Elolvasom

Lakatos Márk idén is Fashion Show-val készül a Soundra

A divattervező ismét divatshowkkal készül a Heineken Balaton Soundra, de idén, a kifutón felvonuló márkákk
Elolvasom