Új művészeti erőtér van kibontakozóban Füreden

Új művészeti erőtér van kibontakozóban Füreden

Új kiállítás nyílt Praeludium címmel a Vaszary Galéria Széchenyi termében. Ez a tárlat egy nagyobb szabású kiállítás-sorozat előjátéka, amely az új füredi MOdern MŰtár (MOMŰ) égisze alatt valósul majd meg a következő években – olvasható a balatonfured.hu-n

A MOMŰ a Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit házaspár nevével fémjelzett gyűjtemény képzőművészeti és fotográfiai anyagát foglalja magában. A zömében a nemzetközi geometrikus, valamint konkrét művészetet reprezentáló modern és kortárs kollekció harminc év után került haza Párizsból és talál otthonra Balatonfüreden, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként.

Szöllősi-Nagy András a hidrológia területén nemzetközi hírnévre szert tett egyetemi tanár és felesége, Nemes Judit festőművész a hetvenes évek elején kezdtek képzőművészeti gyűjteményük felépítésébe Budapesten.
Első szerzeményeik az Európai Iskola néhány, akkor még élő mesterének művei voltak. A nyolcvanas évek végén a házaspár Párizsba költözött, ahol a XX. században Franciaországban élt magyar képzőművészek és fotográfusok még fellelhető munkái kerültek gyűjtői tevékenységük középpontjába. A kilencvenes évek közepétől figyelmük a nemzetközi művészet felé fordult. Elsőként a francia geometrikus művészet képviselői, majd a svájci, holland, német, svéd, észak- és latin-amerikai konkrét és geometrikus művészek alkotásai kerültek a magyar művészek alkotásai mellé a több ezer műből álló gyűjteménybe.

– A Kerek templom és a Szanatórium közti utca két épületében láthatják a jövő év második felétől Balatonfüred új kortárs múzeumának, a MOdern MŰtűrnak az anyagát – fogalmazott a Praeludium című tárlatot megnyitó Geskó Judit művészettörténész. – A gyűjtők a Blaha Lujza utca felújított épületeiben kortárs gyűjteményük legfontosabb darabjaiból állandó kiállítást rendeznek be, de könyvtár, történeti adattár és közösségi tér is kiegészíti majd a múzeumi kiállítótermeket – tette hozzá Geskó Judit.

Bóka István polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a Szöllősi-Nagy – Nemes gyűjtemény Füredre kerülését mindvégig ösztönözte és támogatta a balatonfüredi illetőségű Vass László műgyűjtő.
– A Füredre kerülő gyűjteménnyel Veszprém megye két európai rangú, modern képzőművészeti tárlattal is dicsekedhet majd: a Vass Gyűjteménnyel és a készülő füredi MOdern MŰtárral. A régióban egy Magyarországon példa nélküli képzőművészeti erőtér jön létre, egy olyan művészeti központ, ami az országos és nemzetközi kulturális turizmusnak is biztos célpontja lesz – mondta a polgármester.

A jövő év február 9-ig a Vaszary Galériában megnézhető bemutatkozó tárlaton olyan művészek alkotásaival találkozhatunk, mint Bob Bonies, Botos Péter, Gael Bourmaud, Jean-François Dubreuil, Ézsiás István, Gáyor Tibor, Haász István, Hans-Jörg Glattfelder, Gerhard Hotter, Lantos Ferenc, Maurer Dóra, Molnár Vera, Claude Pasquet, Torsten Ridell, Sigurd Rompza, Albert Rubens, Sanchez és Zalavári József.Kapcsolódó

Váratlanul menesztették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park éléről az igazgatót

Az igazgató és a park dolgozói számára egyaránt derült égből villámcsapásként érkezett a hír. - - Vára
Elolvasom

Ilyen lesz idén a Rozé, Rizling és Jazz Napok

Bor, jazz, blues és funk a veszprémi Óváros téren: 10 napon át ingyenes programokkal vár a 13. Rozé, Rizlin
Elolvasom

Ezért robbant be újra a divatba a kempingezés

A méregdrága luxushotelek bár a tökéletes kikapcsolódás ígéretét hordozzák ajánlataikban, szolgáltatásaik s
Elolvasom