Új törvény született Veszprémről az Európa Kulturális Fővárosa cím kapcsán

Új törvény született Veszprémről az Európa Kulturális Fővárosa cím kapcsán

A veszprémi Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat hatékony és eredményes lebonyolítása érdekében új törvényt alkotott az Országgyűlés, amely elsősorban a programsorozat lebonyolításához szükséges beruházások feltételeire fókuszál.

A program egyik infrastrukturális fejlesztése a “kulturális negyed”, amelynek része a veszprémi Petőfi Színház komplex rekonstrukciója, a Csermák zeneiskola megújítása vagy a zöldfelületi revitalizáció, érintve a Püspökkertet. Ugyancsak megújul az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, valamint a Laczkó Dezső Múzeum. A vár műemléki környezetében szintén használaton kívüli épületek újulhatnak meg, új kulturális tartalmakkal felruházva.

A program részeként a Veszprémi Főegyházmegyének is lesz lehetősége a többi között a Boldog Gizella egyházművészeti gyűjtemény létrehozására, restaurátori műhelyek és irodák kialakítására, valamint tematikus kiállítóterek és palotatörténeti élményközpont kialakítására. A rendezvénysorozat a Bakony és Balaton bemutatására is lehetőséget ad.
A kormány 2019-ben nevezte ki Navracsics Tibor korábbi uniós biztost a programsorozat koordinálásáért felelős kormánybiztossá. A kormánybiztos a törvény által most általános tájékoztatáskérési jogosultságot kap, valamint javaslattételi jogot a konkrét intézkedések esetében.

A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy a programsorozattal összefüggő közbeszerzési eljárásokban az ajánlatok értékelési szempontja kizárólag a legalacsonyabb ár legyen. Ugyanígy az eljárás gyorsítását szolgálja egyes állami tulajdonú ingatlanok önkormányzati vagy egyházi tulajdonba átadása.


Forrás: MTI
Fotó: idegenvezetok-veszprem.org

Kapcsolódó

Megindul a bicikliút kiépítése Székesfehérvár és a Balaton között

Egy 26 kilométeres szakasz kialakításával kötnék össze Székesfehérvárt a Balatonnal, amely a lakott terület
Elolvasom

Folytatódik az enyhe és napos időjárás

Végre egy-két napnál hosszabb időre is igazi tavaszias fordulatot tapasztalhatunk az időjárásunkban a Balat
Elolvasom

Költözik Ördög Nóráék boltja Akarattyán a zsörtölődő szomszédok miatt

A népszerű műsorvezető és férje a Youtube csatornájukon számoltak be az elharapódzott viszonyról a helyiekk
Elolvasom