Újabb költözési hullámot hozhat az új CSOK a Balatonnál

Újabb költözési hullámot hozhat az új CSOK a Balatonnál

A Balaton és a főváros az a két régió, amely távolságtól függetlenül vonzó ingatlanpiaci célpont lehet.

Több oka is lehet a Balaton reneszánszának, ami már nem csak a külföldi vevők megjelenését foglalja magában – számolt be róla a Magyar Nemzet. Az ingatlan.com elemzésére hivatkozva azt írják, a múlt évben 138 ezer lakás cserélt gazdát, a külföldiek nyolcezer lakóingatlant vettek. A legtöbbet a német állampolgárok, akik a Balaton környékét részesítették előnyben, a statisztika szerint Zala, Somogy és Veszprém vármegyéket.

Balogh László, az ingatlanportál vezető gazdasági szakértője a lapnak arról számolt be, hogy a magyar tenger még az osztrák, holland és svájci állampolgárok körében is népszerűnek bizonyult, az ázsiai térségből érkezők pedig túlnyomórészt a fővárost választották.

A lap megemlíti azt a trendet, mely szerint Magyarországon aki költözik, az korábbi lakóhelye környékén marad, nem megy másik régióba. Ez alól kivétel a főváros és a Balaton környéke.

A Balaton népszerűsége könnyen összekapcsolódik az otthonteremtő támogatásokkal. Mindezt pedig oly módon, hogy a falusi CSOK-ot igénylők több mint fele (összesen) három gyereket tervez, az elérhető támogatott konstrukció pedig ebben az esetben a legmagasabb, jövőre 15 millió forint – mondta el a lapnak a szakember. Úgy véli, ha ehhez hozzászámoljuk a babaváró támogatás 11 millió forintra emelkedő maximumösszegét és a CSOK Plusz maximálisan igényelhető ötvenmillió forintját – csupán az elérhető maximális összegeket összeadva –, a kisebb településeken hatalmas az ingatlanválaszték, főleg a nagyobba költözők esetében, ahol 150 millió forint a vásárlási értékhatár.

Hozzátette, a CSOK-igénylők jelentős része kertes házat vásárolna, amelyből a külvárosokban, az agglomerációban (ezen belül akár a kistelepüléseken) találhat az igényeinek megfelelőt, megfizethetőt. Emellett a támogatott konstrukciók azonos havi törlesztőrészlettel nagyobb összegű hitel felvételének lehetőségét jelentik, mint ha a kamatplafonos piaci konstrukciókat választanák az érintettek.

Ugyanakkor nem minden az anyagi tényező, a magyar családok felelősségteljesen döntenek, szinte nincsen, aki csupán a kedvezményes konstrukciók miatt vállalna három utódot úgy, hogy jelenleg nincs gyermeke

– jegyezte meg a szakértő.

Azt is megemlítette, hogy a kombinálhatóság miatt a Falusi CSOk-os települések abszolút nyertesek lehetnek 2024-ben, felkapottak viszont azok lehetnek, amelyek valamely régiós, kistérségi központhoz, munkalehetőségekhez közelebb találhatók. A Balaton térsége pedig a támogatási rendszer nyertese lehet, mivel a CSOK Plusz a helyben maradást is segítheti.

Forrás: infostart.hu

Kapcsolódó

Szigorú feltételek várnak a siófoki szórakozóhelyekre, ha éjjel is nyitva akarnak tartani

A helyi képviselő-testület végül hat pontban állapodott meg, amelyek az illetékes szórakozóhelyek nyitvata
Elolvasom

Még több koncerttel és megújult nagyszínpaddal vár idén a siófoki Plázs

Megérkeztek az első hírek a balatoni nyár epicentrumának számító, immár 9. évébe lépő siófoki Plázsról. I
Elolvasom

Teljes a Sound zenei programja

Féltucat zenei helyszín, köztük két nagyszínpad, délutántól pirkadatig tartó partidömping, összesen közel
Elolvasom