Újjászülethet a Badacsony ikonikus műemléke, a Tátika vendéglő

Újjászülethet a Badacsony ikonikus műemléke, a Tátika vendéglő

A közkedvelt Balaton-felvidéki nyaralóhely legendás épülete, a Tátika vendéglő 12 éve élvez műemlékvédelmi státuszt – írja a magyarepitok.hu.

Callmeyer Ferenc, a hazai modern építészet jelentős alakja tervezte a Tátika vendéglőt, mely a Balaton partján található Badacsonytomaj nyugati részének egyik fontos kulturális emléke. A 2011-ben műemléki védelmet elnyert épületet és környezetét felújítanák: az állami tulajdonú BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. megbízásában végezhetik el a feladatot az uniós közbeszerzési értesítő szerint.

Az épület eredetileg közvetlen a vízparton állt, konzolja a víz fölött feküdt, azonban a jég támadásárt telente nem bírta az épület, így később feltöltötték az előtte található területet és ma itt terasz található. Az épület az 1980-as években is kapott egy átépítést, szintén Callmeyer Ferenc tervei alapján.

Több mint fél évszázados emlék

Az 1962-ben elkészült és rá egy évvel felépült Tátikát az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatásával élesztenék újjá. Maga az emeletes épület a kikötő mólója közelében található, a teljes felújítás mintegy 960 négyzetmétert érint majd. A projekt része lesz az építészeti, tartószerkezeti munkákon kívül a gépészeti szerelés is (hőszivattyús fűtési rendszert terveznek, illetve az áram, ivóvíz- és szennyvízhálózatokat is fejlesztik és felvonót is építenek várhatóan a meglévő épületszerkezeten belül.

Több ezer négyzetméternyi megújult zöldterületet is kaphat Badacsony

A projekt másik részében az épület környezete kaphat fejlesztést. Ennek során többek között mintegy 3500 négyzetméternyi zöldterület felújítására kerülhet sor, és 3200 négyzetméternyi természetes kőburkolatot is lefektetnek (ezt a számot nagyrészt gyalogutak teszik ki). A kiírás szerint összesen 2961 négyzetmétert füvesítenek és öntözőrendszerrel is ellátják majd.

Végül két feszített víztükrű kültéri látványmedence átadása is része még a terveknek, illetve kialakítanak még két ivókutat is a móló és a 71-es út csatlakozási pontja közelében.Forrás: magyarepitok.hu
Fotó: Bauer Sándor / Fortepan

Kapcsolódó

Augusztusban hömbölög az első Telek fesztivál Veszprém határában

Nagy fába vágta a fejszéjét a veszprémi Terem bár csapata és (szub)kulturális holdudvara. Augusztus 8 és 11
Elolvasom

A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

Megnyitotta kapuit a saját kikötővel, partszakasszal és stranddal megálmodott Kenese Bay Garden Resort &
Elolvasom

Lakatos Márk idén is Fashion Show-val készül a Soundra

A divattervező ismét divatshowkkal készül a Heineken Balaton Soundra, de idén, a kifutón felvonuló márkákk
Elolvasom