Újra nyit a nagyvázsonyi Kinizsi-vár

Újra nyit a nagyvázsonyi Kinizsi-vár

Ismét megnyitja kapuit az immár megújult Kinizsi-vár Nagyvázsonyban, amely március 17-től várja a látogatóit interaktív kiállítóterekkel, multimédiás eszközökkel és élethű makettekkel – írja a turizmus.com.


A Balaton északi partjához közel eső Nagyvázsony így a térség még vonzóbb turisztikai célpontjává válik. A két épületszint rekonstrukciója mellett a fogadóépületben új funkciók is helyet kaptak, mint például a kávézó és múzeumi ajándékbolt. A létrehozott zárt terek a projekt keretében elkészült kiállítás mellett rendezvények és múzeumpedagógiai foglalkozások számára is helyszínt biztosítanak. Emellett a vár tágabb környezete is felfrissült, így az itt álló idős fák árnyékában lévő kút körül hangulatos gyülekező, illetve pihenőtér jött létre asztalokkal, padokkal igazán idilli kulturális környezetet teremtve a műemléknek.

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által koordinált átfogó műemlék-helyreállítási és turisztikai célú beruházás elsődleges célja az volt, hogy a 21. század látogatói igényeihez alkalmazkodva hasznos, tartalmas időtöltést biztosítson az idelátogatóknak egész éven át.

A Balaton-felvidék lankái között, Nagyvázsonyban rejtőzik a középkorban épült Kinizsi-vár, a hazai várépítészet egyedülálló formában fennmaradt alkotása. A vár története a Vezsenyi család révén az 1400-as évek elején egy udvarház létesítésével kezdődött. Mátyás király, hűséges szolgálatainak elismeréséül, Kinizsi Pálnak adományozta a területet, aki megkezdte az építmény bővítését. A török fenyegetettség – különösen Veszprém 1552. évi elfoglalása – miatt Vázsonykő végvárrá alakult.

A fejlesztés 1,6 milliárd forintból a  és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közreműködésével hazai és európai uniós forrásból valósult meg.


Forrás: turizmus.com
Fotó: Wikipedia

Kapcsolódó

Váratlanul menesztették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park éléről az igazgatót

Az igazgató és a park dolgozói számára egyaránt derült égből villámcsapásként érkezett a hír. - - Vára
Elolvasom

Ilyen lesz idén a Rozé, Rizling és Jazz Napok

Bor, jazz, blues és funk a veszprémi Óváros téren: 10 napon át ingyenes programokkal vár a 13. Rozé, Rizlin
Elolvasom

Ezért robbant be újra a divatba a kempingezés

A méregdrága luxushotelek bár a tökéletes kikapcsolódás ígéretét hordozzák ajánlataikban, szolgáltatásaik s
Elolvasom