Védett területet készülnek beépíteni Örvényesen, a civilek petíciót indítottak

Védett területet készülnek beépíteni Örvényesen, a civilek petíciót indítottak

A szóban forgó zöldterület a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét képezi.

Nagyon kevés olyan óriási, egybefüggő zöldterület van már a Balaton partján, mint Örvényesen, ahol 79 ezer négyzetméteren burjánzik a természet, legelészik az őz, csúszkál a sikló. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, védett terület, így az állatok elvannak békében, a nádasban is zajlik rendesen az élet. Egyelőre – írja a 444.hu.

Örvényes kicsi település a Tihanyi-félsziget mellett, alig több mint 150 állandó lakossal. Sokan termesztenek szőlőt, őshonos fajtákat, főleg olaszrizlinget. Lassú, nyugodt, nagyon zöld település. 1990 óta – egyetlen ciklus kivételével – Huszár Zoltán a polgármester, családjának étterme és vendégháza is van Örvényesen.

Március 14-én soron kívüli ülést tartott a képviselő-testület, ahol kiderült, hogy a hatalmas zöldterületen a Sport-Üdülőfalu Kft. kezdene nagyívű építkezésbe. Ennek érdekében rendeletet is módosítanának. A tervek szerint hotel épülne a területen, nem is kicsi. És ahogy Balatonhenye rendezési tervében, úgy itt is szanatóriumként emlegetik az épületkomplexumot. Lesz mélygarázs, szálloda, wellnesz-központ, de még Öko-tó is. A helyieket különösen felháborítja, hogy az út kiszélesítése során mások telkéből vennének el területet.

Május elején lakossági tájékoztatót tartottak, melyen részt vett a telektulajdonos cég képviseletében Somorjai Imre. A fórumon több mint száz helybéli és nyaralótulajdonos vett részt, a hangulat alapján meglehetősen feldúltan érkeztek az eseményre, és azóta sem nyugodtak meg, ugyanis már petíciót is indítottak a beruházás ellen.

Somorjai arról beszélt, aggódik a település jövőjéért, kevés a bevétel – summa summarum, meg kéne fejleszteni kicsit. Kezdetben ő is szanatóriumnak hívta a létesítményt, pontosabban rehabilitációs szanatóriumnak, aztán a résztvevők felhívták rá a figyelmét, hogy a cégnek, melyet képvisel, a szállodai szolgáltatás a fő profilja. Sajnos az sem derült ki, valójában hány férőhelyes lesz a hotel, hol kétszáz, hol négyszáz vendégről beszélt.

Természetközeli megoldásokat emlegetett, és igyekezett leszögezni, hogy nem lesz lombkoronasétány, de azért valami hasonló mégiscsak lesz: valamiféle járófelületek azért lesznek a nádasban.

A cég képviselője igyekezett megnyugtatni a lakókat, sikertelenül, hogy az épületek nem lesznek túl magasak, majd azzal zárta le a beszélgetést, hogy:

„Elnézést, valamit kell építeni”.

A fórum résztvevői ebben nem értettek vele egyet, mire Somorjai azt felelte, látja, hogy „semmivel sem értenek egyet”, de a falu életét valamiből finanszírozni kell.

„A térség összes községe növeli magát, nem véletlenül, mert ami nem növekszik, nincs erőben, azt elnyomják” – vélekedett.

Hasonló okokra hivatkozva, mint Örvényesen, Balatonhenyén is búcsút inthetnek a békés hétköznapoknak, ha megvalósul mindaz, amit a településrendezési tervben tettek közzé – olvasható a portálon


.

Forrás: 444.hu
Fotó: 444.hu / Németh Dániel

Kapcsolódó

Terjed az invazív kvagga kagyló a Balatonban

A Magyar Kutatási Hálózat Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének (HUN-REN BLKI) munkatársai növekedési és
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kráter Kőpark és bemutatóhely, Pula

A Balaton-felvidék rendkívül gazdag geológiai kincsestára, a Pannon-tenger üledékrétegei , illetve a térség
Elolvasom

Ezért zuhanhatott a Balatonba a rendőrségi helikopter

A két pilóta a csodával határos módon sértetlenül úszta meg a példátlan balesetet. - - Az elsődleges é
Elolvasom